Корисник:Dragan5502

С Википедије, слободне енциклопедије

KUD JEDINSTVO BEOGRAD

   Kulturno-umetničko društvo radnika grafičke, izdavačke, informativne, papirne delatnosti i kinematografije Beograda „JEDINSTVO“ se smatra za jedno od najstarijih društava na Balkanu. Pojavilo se daleke 1874. godine kao Tipografsko pevačko društvo, a 1885 godine nosi naziv pevačko društvo „Ðura Jakšić“. 5. aprila 1906. godine prerasta u KUD „JEDINSTVO“ čije ime nosi i dan danas.
   Razvojni put društva od osnivanja do danas je bio vrlo buran i plodonosan. Društvo u svom sastavu ima: Ansambl naraodnih igara i pesama, dramski studio, grupu pevača, Likovni studio ...
   Za svoj rad i pokazane rezultate u svom dugogodišnjem radu Društvo je odlikovano raznim priznanjima koje društvo čine još većim. Mnogobrojni humanitarni koncerti, razne proslave i pomoć, društvo čine neprikosnovenim u državi.
   Ansabl narodnih igara i pesama „Jedinstvo“ u svom sastavu ima igrače,grupu pevača sa solistima, narodni orkestar i originalne instrumentaliste. 
   Program ansambla obuhvata narodni melos svih naroda i narodnosti bivše Jugoslavije, sa fokusom na igre iz Srbije. Ansambl je nastupao na svim pozornicama i festivalima bivše Jugoslavije kao i na mnogim evropskim scenama.
   Osnovne karakteristike umetničke fizionomije Ansambla narodnih igara i pesama su:
         o Autentičnost narodnog melosa
         o Originalnost narodnih kostima
         o Mladost i lepota izvođača
         o Scenska masovnost programskog izvođenja
         o Originalno autorsko stvaralaštvo koreografija
   Bogatstvo narodnog melosa i ritma Ansambla prenosi se sa samog snažnog narodnog izvora svih naroda i narodnosti bivše Jugoslavije i predstavlja publici u takvoj koreografskoj postavci koja čuva svu njegovu originalnost ali istovremeno dobija pečat umetničkog senzibiliteta koreografa i njegovih saradnika.
   Scenski izraz koreografskog umetničkog stvaralaštava je takav da program iako je iz dva dela predstavlja celinu izraženu u jednom dahu. Iz programa izvire široka lepeza osećanja, čije se stvaralaštvo prikazuje sa svim njegovim radostima i tugama.
   Nekadašnji umetnički rukovodilac i koreograf Ansambla Kvasnevski Vječoslav-Slavko renomirani profesionalni koreograf umetnik, koji je do dolaska u Ansambl „Jedinstvo“ bio umetnički rukovodilac i koreograf profesionalnog Folklornog ansambla „Šota“ SAP. Kosova, postavio je mnogobrojne koreografije ... 

Kulturno umetničko društvo Jedinstvo Beograd, folklor, muzika, umetnost, književnost i slikarstvo

Споменице и захвалнице[уреди | уреди извор]

100 измена