Пређи на садржај

Корисник:Drago Perendija

С Википедије, слободне енциклопедије

Драго Перендија, из Београда. Тренутно радим истраживње о пореклу породица ПЕРЕНДИЈА. Потребна ми је помоћ свих који знају нешто о пореклу, насеобинама и друго о породицама ПЕРЕНДИЈА како би смо заједно пркупљене податке о нашем братству објединили у виду књиге (Родослова).

Слава коју славимо је св.Јоаким и Ана (22. септембар) и једна грана Перендија који су са Борика (БиХ) славе Славу св. Ђорђа. Већина Перендија живе/живели су у БиХ, а тамо су дошли из Чајнича (градић на тромеђи Србија-Ц.Гора-Република Српска. Пре тога су боравили на територији Метаљке (Ц.Гора), а пре тога, до почетка 18.века у Никшикћкој Жупи.

Непознато нам је значење речи ПЕРЕНДИЈА. У неким језицима, нпр. Албанском, то је назив бога, а у класичним језицима и културама Медитерана, укључујући старо-Римску има значење богиња Ана - перена и старо-Египатску (пер-ен-диа)-асоцира са богом неба, боговима животне обнове, узвишеним лицем или господарем, а чак и са Словенским богом Перуном.

Не знам да ли је Википеија место где се ова тема може покренути али чини ми се да је ово место "пуно знања" које се прикупља из читавог света и да ће убудуће то сигурно бити.

Све податке/документе/фотографије можете да ми шаљете на Мејл адресу:perendija.dj.dr@gmail.com. У тој комункацији разменићемо контакте за телефоне и адресе а затим ћемо наставити наш рад.

20.04.2020.