Корисник:Fakultet-fasper

С Википедије, слободне енциклопедије

Факултет за специјалну едукацију и рехабилитацију (ФАСПЕР), раније Дефектолошки факултет, један је од факултета Универзитета у Београду, који припада породици најстаријих европских универзитета. Традиција високог образовања, коју негује Универзитет у Београду постоји више од 200 година. Иако Факултет за специјалну едукацију и рехабилитацију постоји од 1975. године, својим интердисциплинарним програмима баштини дугу традицију фундаменталних и примењених наука, које се изучавају на Универзитету у Београду. Факултет се развио у препознатљиву и аутентичну високошколску институцију, која школује стручњаке за специфична и атрактивна занимања. Факултет за специјалну едукацију и рехабилитацију је образовно-научна установа, матична за научну област специјална едукација и рехабилитација који образује стручњаке за рад са децом, младим и одраслим особама са оштећењем вида, оштећењем слуха, моторичким поремећајима, тешкоћама у менталном развоју, говорно-језичким поремећајима и поремећајима понашања. У оквиру специјалне едукације и рехабилитације постоје следеће уже научне области: логопедија, олигофренологија, превенција и третман поремећаја понашања, соматопедија, сурдологија и тифлологија. Факултет остварује своју делатност непосредно, спровођењем акредитованих студијских програма и то на следећим нивоима студија: I Студије првог степена – основне академске студије II Студије другог степена – мастер академске студије III Студије трећег степена – докторске академске студије. Студијски програми, који се реализују на Факултету, реформисани су у складу са савременим теоријама, моделима и концептима специјалне едукације и рехабилитације, у којима се истиче јединство биолошког, психолошког и социјалног ентитета особа са ометеношћу. Студијски програми интегришу научне области медицинских, психолошких, педагошких и других наука које, заједно са ужим научним областима специјалне едукације и рехабилитације, структурирају јединствени и интегрални образовни модул. По завршетку основних академских студија, зависно од студијског програма, студенти стичу одговарајући стручни назив дефектолог и логопед, чиме се потврђује да су оспособљени за рад у области специјалне едукације и рехабилитације, и то, у системима социјалне заштите, просвете, здравства, правосуђа, организација цивиног друштва, као и за наставак образовања на нивоу мастер академских студија.

Основне академске студије на Факултету за специјалну едукацију и рехабилитацију трају 4 године, односно 8 семестара. Факултет организује основне академске студије на следећим студијским програмима: 1. Студијски програм Дефектологија који има пет модула: –– Моторичке сметње и поремећаји; –– Превенција и третман поремећаја понашања; –– Сметње и поремећаји вида; –– Сметње и поремећаји слуха; –– Сензомоторичке сметње и поремећаји; 2. Студијски програм Логопедија; 3. Студијски програм Специјална едукација и рехабилитација особа са тешкоћама у менталном развоју. Завршетком основних академских студија Студијског програма Дефектологија стиче се академски назив Дипломирани дефектолог, а у додатку дипломе назначава се назив модула. Завршетком основних академских студија Студијског програма Логопедија стиче се академски назив Дипломирани логопед. Завршетком основних академских студија Студијског програма Специјална едукација и рехабилитација особа са тешкоћама у менталном развоју стиче се академски назив Дипломирани дефектолог.

Мастер академске студије трају једну студијску годину, односно два семестра. Факултет организује мастер академске студије на следећим студијским програмима: 1. Студијски програм Дефектологија, који има пет модула: –– Моторичке сметње и поремећаји; –– Превенција и третман поремећаја понашања; –– Сметње и поремећаји вида; –– Сметње и поремећаји слуха; –– Сензомоторичке сметње и поремећаји; 2. Студијски програм Логопедија; 3. Студијски програм Специјална едукација и рехабилитација особа са тешкоћама у менталном развоју. Завршетком мастер академских студија Студијског програма Дефектологија стиче се академски назив Мастер дефектолог, а у додатку дипломе назначава се назив модула. Завршетком мастер академских студија Студијског програма Логопедија стиче се академски назив Мастер логопед. Завршетком мастер академских студија Студијског програма Специјална едукација и рехабилитација особа са тешкоћама у менталном развоју стиче се академски назив Мастер дефектолог.

Факултет организује докторске академске студијe на следећим студијским програмима: 1. Студијски програм Дефектологија; 2. Студијски програм Логопедија; 3. Студијски програм Специјална едукација и рехабилитација. Завршетком докторских академских студија Студијског програма Дефектологија стиче се академски назив Доктор дефектолошких наукa. Завршетком докторских академских студија Студијског програма Логопедија стиче се научни назив Доктор наука – Логопедија. Завршетком докторских академских студија Студијског програма Специјална едукација и рехабилитација стиче се научни назив Доктор наука – Специјална едукација и рехабилитација. Доктор наука стиче компетенције за самостални научно – истраживачки рад у области дефектологије, логопедије и специјалне едукације и рехабилитације. Затим, влада методама прикупљања података, њихове систематизације, научне анализе и презентације; руководи научно – истраживачким пројектима; самостално пише извештаје, научне радове, монографије и друге публикације; даје научну интерпретацију у контексту нових научних открића.