Корисник:IgorM29/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Total War: Warhammer III је стратегија која се игра на потезе као и тактичка видео игра у реалном времену коју је развио Creative Assembly а објавила је Sega. Део је серијала Total War, и трећи је део који ће бити смештен у измишљени свет Warhammer Fantasy компаније Games Workshop(Пратећи Total War: Warhammer из 2016. године и Total War: Warhammer II из 2017. године). Игра је најављена 3. фебруара 2021. године, а објављена је 17. фегруара 2022. године.[1][2][3]

Total War: Warhammer III
IgorM29/песак
Девелопер(и)Creative Assembly
Издавач(и)Sega
СеријаTotal war
ПлатформеMicrosoft Windows

Linux

macOS
Излазак17. фебруар 2022.
Жанр(ови)Стратегија
МодификацијеЈедан играч или Више играча

Играње[уреди | уреди извор]

Као и претходне игре Total War: Warhammer III има карактеристике стратегије на потезе и стратегијe у реалном времену слично је као и код других игара из серијала Total War Warhammer.

У кампањи, играчи померају армије по мапи и управљају насељима по принципу потеза. Играчи се у игри баве дипломатијом и боре се против фракција које контролише вештачка интелигенција. Када се војске сретну боре се у реалном времену. Игра такође има режим прилагођених битака где играчи могу да креирају своје битке у реалном времену, као и битке за више играча на мрежи. Они који поседују расе из претходне две игре имаће исте расе откључане за игру у више играча у трећем делу игре. Такође ће бити развијена и комбинована мапа, слична као у кампањи „Смртна Царства” у Total War: Warhammer II, за власнике прве две игре.[3]

Расе које се налазе у игри су људска цивилизација Велики Катаи(заснована на империјалној Кини) и Кислев (заснована на средњовековној Русији)[4][5] и пет фракција Хаоса - од тога четири којe су посвећенe Боговима Хаоса (Кхорне, Тзенеч, Нургл, и Слаанеш), и једна фракција Демона Хаоса предвођени Демонским Принцем кога можете прилагођавати тако што ћете зарадити „Демонску славу” кроз кампању. Још једна раса, Краљевство Огра,[3][1] биће доступно „раним корисницима” (они коју су купили игру пре него што је објављена или су је купили у првој недељи након објављивања).[2][3][6]

Главна кампања одвија се у Царству Хаоса, за које се сматра да је извор све магије у свету Warhammer фантазије.[2][7] Директор игре Иан Роксбург рекао је да ће мапа кампање бити двоструко већа од мапе кампање „Око Вртлога” која се појавила у Total War: Warhammer II.[3]

Прича[уреди | уреди извор]

Пролог[уреди | уреди извор]

При крају зиме у земљи Кислев Урсун, Бог-медвед, би својом риком разбио зиму и донео лето. Једног дана Урсун је нестао, а Кислев је седам година патио од непрекидне зиме. Браћу Барков, Јурија и Герика, је царица Катарина послала на север у потрагу за несталим богом. Током своје молитве Јури је чуо Урсунов глас. Урсун тврди да је заробљен у Завијајућој Тврђави, која се налази у пустоши Хаоса.

Јури путује са својим братом и војском у пустош Хаоса да би ослободио свог бога, али Хаос га полако искварује у његовом покушају да дође до Урсуновог затвора. На крају, Јури убија свог брата Герика и нуди његову лобању великом демону Кхорну да би направио мост од лобања како би дошао до Завијајуће Тврђаве. Јури и његова војска стижу до Завијајуће Тврђаве и након што побеђује Хаосом исквареног Бојара и његову војску која чува улаз у тврђаву, Јури улази у портал који води до Царства Хаоса.

Након што је прошао кроз портал Јури проналази заробљеног Урсуна, а поздравља га и Бе'лакор (коме глас даје Ричард Армитиџ), први међу Демонским Принчевима. Бе'лакор открива да је он био тај који је водио Јурија имитирајући Урсунов глас. Урсун моли Јурија да га ослободи, али Бе'лакор доводи Јурија у искушење да убије Урсуна и узме његове моћи за себе. Јури испаљује метак прожет Хаосом у срце Бога-медведа и Урсун завија од бола. Повратни ударац одбацује Јурија при чему бива тешко повређен. Умирући, Јури моли Бога Хаоса да га спаси. Бог Хаоса одговара на његову молбу и претвара га у Демонског Принца.

Царство Хаоса[уреди | уреди извор]

Након догађаја из пролога Бе'лакор је заточио Урсуна у Ковачници Душа, која се налази у царству Хаоса. Презирући Богове Хаоса што су му одузели моћ и физички облик, Бе'лакор планира да искористи Урсунову моћ да се освети. Урсунова болна рика поцепала је тканину између стварног света и Царства Хаоса, стварајући вртлог који је одвукао демоне у смртни свет.

Лик познат као Саветник (који је давао упутства у претходне две игре) је заробљен исквареном књигом позната и као „Књига Судбина”, носећи клетву Бога Хаоса Тзенеча, господара чаробњаштва. У стању је да користи књигу да би дао савете другима, али никада у своју корист. Саветник је сазнао да му је потребна само једна кап Урсунове крви да би се ослободио књиге. Знајући да он сам не може да прође кроз опасно Царство Хаоса, одлази и удружује се са неколико фракција како би остварио свој циљ.

Владари Кислева желе да ослободе свог бога и прекину њихову вечну зиму. Кислев је подељен у три фракције, од које су две доступне од почетка: Ледени Суд на челу са Царином Катарином Бокхом, чија је специјалност ледена магија; и Велико Православље, на челу са Косталтином, врховним патријархом култа Урсуна, који верује да је Катарина превише усредсређена на своју магију и дворску политику, и да само његова вера може ослободити Бога-медведа. Споредни задатак током кампање са Катарином или Косталтином укључује преузимање контроле над три највећа града краљевства - Кислев, Еренград и Прааг - и буђење Катарининог оца, цара Бориса Бокха из Залеђених Водопада. Ово откључава Бориса и његову фракцију, Урсунови Просветитељи, као фракцију за игру у будућим кампањама.

Змајева браћа Великог Катаиа, Мјао Јинг Олујни змај (који контролише северне провинције) и Жао Минг гвоздени змај (који контролише западне провинције), мање-више нису забринути за Урсуна, верујући да су старији од било ког бога. Међутим, они су убеђени да ипак ослободе Урсуна, како би им Бог-медвед могао рећи где се налази њихова нестала сестра Шен-Зо, која је нестала давно у Норски.

Огри, предвођени надтираном Гресусом Златозубим, желе да заробе Урсуна и да се насладе његовим божанским месом и да остацима нахране свог бога, Великог Мава.

Сваки демон Хаоса има своју жељу за Урсуном. Скарбранд Прогнани жели Урсунову лобању како би је могао поклонити Богу Крви, Кхорну, како би зарадио опроштај за своју издају. Каирос, двоглави пророк Тзенеча, планира да узме Урсунове очи да би видео садашњост (јер може да види само прошлост и будућност). Ку'гат отац куге, највећи од Великих Нечистих Нургла, бог болести, користио би Урсунов леш да створи велику кугу која може усмртити и саме богове. Н'кари, Велики-искушитељ и Слаанешов изабраник, бога ексцеса, жели Урсунову вечну тугу. Јуриј, сада познат као Убица-богова који предводи демоне Хаоса Неподељеног, жели да заврши оно што је започео истинским убиством Урсуна и осветом Бе'лакору због његових манипулација.

Да би стигла до Ковачнице Душа где је Урсун заточена, изабрана фракција играча мора да ухвати душу Демона Принца која је везана за сваког од четири Бога Хаоса. Док се играчева фракција бори за сваку душу Демона Принца у Царству Хаоса, открива се да када Урсун умре, Бе'лакор ће добити моћ мртвог бога и да ће се трансформисати у Бога Хаоса сенки. Са својом војском Дробилице Душа створеном у Ковачници Душа, он ће уништити четири бога хаоса и тако ће владати неоспорно.

Када су све четири душе Демона Принчева заробљене, Урсун коначно умире. Док Бе'лакор пролази кроз своје уздизање до божанства, Саветник користи душе Демонских Принчева да створи мост који води до Ковачнице Душа. Играчева фракција се бори против Бе'лакорове војске пре него што коначно убије Мрачног господара и спречи његово уздизање. Након финалне битке, открива се судбина Урсуна и играчеве фракције(Свака кампања има другачији крај).

  • Вође Кислева жале за губитком Урсуна, верујући да ће Кислев пасти због смрти свог бога. Међутим, Урсуна оживљава њихова вера и оданост, и својом риком ставља тачку на бескрајну зиму у Кислеву.
  • Змајева браћа из Катаиа користе духовну магију да разговарају са Урсуном, и пре него што нестане, он им открива локацију њихове нестале сестре.
  • Скарбранд испоручује лобању бога медведа Кхорну. Док Бог крви ужива у тако вредној понуди, он не опрашта Скарбранду његову издају, чинећи Скарбрандове напоре узалудним.
  • Каирос узима Урсунове очи и са погледом на Бога коначно је способан да сагледа прошлост, садашњост и будућност.
  • Ку'Гат користи остатке Урсуновог тела да направи највећу кугу, болест која може да зарази и саме богове.
  • Н'кари узима последње остатке Урсуновог измученог духа, уживајући у Божијој тузи због Кислевове пропасти.
  • Убица-богова узима моћи које су преостале од Урсуновог леша, дозвољавајући му да се уздигне до божанства и постане Кислевов нови Бог.
  • Огри се госте Урсуновим телом, а његовим остацима хране своје божанство, Великог Мава, накратко угасивши његову вечну и мучну глад.

У епилогу Саветник је ослобођен ропства од Књиге Судбине, а придружује му се бела врана. Међутим, када покуша да прочита књигу губи вид, а бела врана се открива да је Велики демон Тзенч, познат као Вечни посматрач, везујући Саветника за његову службу. Епилог такође открива да се игра одвија пре догађаја прве игре.

Рецензије[уреди | уреди извор]

Total War: Warhammer III је добио „генерално добре“ критике, према агрегатору рецензија Метакритик.[8] Међутим, реакција обожаватеља је била више измешана, са играчима који су наводили грешке, честа пуцања игре и недостатак подстицаја за понављање кампање „Царства Хаоса”.

Крис Тапсел из Eurogamer-а је похвалио туторијал за игру и истакао да би искуство било застрашујуће за нове играче због тенденције игара да компликоване механике оставља неадекватно објашњене. Сматра да је игра напорна и стресна, али забавна и на крају корисно искуство, и препоручио ју је.[9] Леана Хафер из IGN назвала је наслов достојним врхом трилогије мрачне фантастике, хвалећи њену дубину, побољшање квалитета живота, савезе и фракције.[10] Фрејзер Браун из PC Gamer је похвалио додавање нових модова и функција, односно Демона Хаоса, и приметио да је туторијал у игри „најбољи туторијал који је Creative Assembly саставио“.[11] Shacknews је на сличан начин похвалио нове кампање, расе, прилагођавање, презентацију уметности и поставке, и навео недостатак DLSS и време учитавања као мање проблеме.[12]

PCGamesN-у се допала нова кампања, рекавши да је то побољшање у односу на Warhammer II због занимљивије завршнице, „Много је боља од „Око Вртлога” кампање из Warhammer II... Али зато што је победник у Warhammer II био онај ко је прикупио највише ритуалне валуте, њихова победа се често осећала једнако неизбежном као и увек када су изашли из чопора“.[13] Упркос томе што му се свиђа нови туторијал и интензивна кампања без предаха, The Guardian је критиковао грубо аутоматско решавање јер чини наслов понављајућим, „оштрије аутоматско решавање и строжа мапа значи заморан број принудних ручних битака“.[14] Rock Paper Shotgun је уживао у демонским царствима кроз која је играч морао да се бори „Царства постају доступна само током магичних мега-олуја, које се повремено дешавају током кампање, током које се на мапи појављују гомиле портала, кварећи пејзаж и уништавајући армије ђавола... дају исти осећај апокалиптичног очаја као и надоградња до краја игре у Frostpunk-у".[15]

Рецензије
Агрегатни резултат
Агрегатор Резултат
Метакритик 86/100[8]
Резултат рецензија
Публикација Резултат
GameSpot 6/10[16]
GameStar 88/100[17]
IGN 9/10[10]
Jeuxvideo.com 17/20[18]
PC Gamer (US) 90/100[11]
PC Games 9/10[19]
PCGamesN 9/10[13]
Shacknews 9/10[12]
The Games Machine (Italy) 9.5/10[20]
The Guardian 5/5[14]
VG247 4/5[21]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б published, Natalie Clayton (2021-11-04). „Total War: Warhammer 3 marches out next February, Ogres and all”. PC Gamer (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-14. 
  2. ^ а б в Skrebels, Joe (2021-02-03). „Total War: Warhammer 3 Announced for 2021”. IGN (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-14. 
  3. ^ а б в г д https://www.pcgamesn.com/total-war-warhammer-3/release-date
  4. ^ https://www.pcgamesn.com/total-war-warhammer-3/races-factions
  5. ^ https://www.rockpapershotgun.com/total-war-warhammer-iiis-faction-roster-raises-some-juicy-design-questions
  6. ^ „Total War: WARHAMMER III FAQ”. Total War (на језику: енглески). 2021-11-04. Приступљено 2022-05-14. 
  7. ^ Hall, Charlie (2021-02-03). „Total War: Warhammer 3 revealed, and the cinematic trailer is very Khorney”. Polygon (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-14. 
  8. ^ а б „Total War: WARHAMMER III”. Metacritic (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-14. 
  9. ^ https://www.eurogamer.net/articles/2022-02-14-total-war-warhammer-3-review-a-thrilling-exhausting-mosh-pit-of-strategy
  10. ^ а б https://www.ign.com/articles/total-war-warhammer-3-review
  11. ^ а б published, Fraser Brown (2022-02-14). „Total War: Warhammer 3 review”. pcgamer (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-14. 
  12. ^ а б „Total War: Warhammer 3 review: Blood for the Blood God!”. Shacknews (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-14. 
  13. ^ а б „Total War: Warhammer 3 review – triumphant strategy trilogy”. PCGamesN (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-14. 
  14. ^ а б Reuben, Nic (2022-02-15). „Total War: Warhammer III review – swords, sorcery and symphonic metal”. the Guardian (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-14. 
  15. ^ Crowley, Nate (2022-02-14). „Total War: Warhammer 3 review: a heavyweight RTS with transformative changes to multiplayer”. Rock, Paper, Shotgun (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-14. 
  16. ^ https://www.gamespot.com/reviews/total-war-warhammer-3-review-bed-of-chaos/1900-6417839/
  17. ^ https://www.gamestar.de/artikel/total-war-warhammer-3-test-review,3377831.html
  18. ^ „Test du jeu Total War : Warhammer III sur PC”. Jeuxvideo.com (на језику: француски). Приступљено 2022-05-14. 
  19. ^ Altenheimer, Andreas (2022-02-14). „Total War: Warhammer 3 im Test: Einfach episch!”. PC Games (на језику: немачки). Приступљено 2022-05-14. 
  20. ^ „Total War: Warhammer 3 review - a thrilling, exhausting mosh pit of strategy”. Eurogamer.net (на језику: енглески). 2022-02-14. Приступљено 2022-05-14. 
  21. ^ „Total War: Warhammer 3 review – Embrace your demons, and everyone else’s”. VG247 (на језику: енглески). 2022-02-14. Приступљено 2022-05-14. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

1.Званични сајт Creative Assembly

2.Званични сајт Games Workshop

3.Званични сајт Total war