Корисник:IndigoDete/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Devil May Cry 5
IndigoDete/песак
Developer(i)Capcom
Izdavač(i)Capcom
Endžin(i)RE Engine
PlatformePC
Mac OS
Linux
Xbox 360
Izlazak08.03.2019.
Žanr(ovi)akcija, avantura, fantazija
Producent(i)Yoichiro Ikeda
Kompozitor(i)Kota Suzuki
PrethodnikDevil May Cry 4
Veb-sajthttps://adria.ign.com/devil-may-cry-5/25478/review/devil-may-cry-5-recenzija

Devil May Cry 5 (Djavoli mogu plakati 5) je akciono-avanturisticka igrica razvijena od strane "Capcom"[1]kompanije. Ovo je šesti deo Devil May Cry serijala, ne računajući ekspanzije za mobilne telefone i tablete. Takođe ovo je peti deo glavnog kontinuiteta igrice. Kapkom je ovu igru dizajnirao za Windows, PlayStation 4 i Xbox One i to 8. marta 2019. godine. Igra se dešava 5 godina nakon poslednjeg dela (Devil May Cry 4) i prati tri ratnika sa demonskim moćima. Povratnik Dante, njegov saputnik Nero kao i novi lik koga prvi put upoznajemo, u početku poznat samo kao V. Zajedno pokušavaju da pobede demonskog kralja Urizena koji želi da uništi ljudski svet. Kroz samu igricu igrači igraju različite misije sa svakim od ova tri lika. Svaki od njih ima sopstvene načine borbe i napredovanja, dok se ovo odvija polako saznajemo ko je V zapravo i koja je njegova veza sa demonskim kraljem.


Glavni čovek iza igrice je Hideaki Itsuno koji je imao viziju da će ovaj deo serijala biti njegovo najbolje delo. Želeo je da igrica odgovara kako novim igračima tako i starim igračima koji su već igrali prethodne delove, ubacivši nove, pametnije i raznovrsnije neprijatelje. Kapkom je takođe hteo da igrica bude što realističnija pa su zbog toga ubacili dizajn inspirisan "RE Engine" koji su koristili u svom prethodnom delu "Resident Evil 7: Biohazard. Samu priču unutar igrice napisao je Bingo Morihashi.

OPIS IGRE[уреди | уреди извор]

Peti nastavak poznatog serijala vraća Nera i Dantea kao likovi sa kojima možete igrati, zajedno sa novim karakterom koji sebe naziva "V". Sama fizika igrice je slična kao i kod prethodnih delova serijala, zasnovana na brzim akcionim potezima. Igrači se bore protiv hordni demona i čudovišta koji takođe imaju raznovrsne moći i oružija. Pored hordi malih demona i čudovišta, igrač se bori i protiv jačih demona. Boss (šef) je neprijatelj koji je po svemu jači od običnih protivnika. Igrač takođe može unapređivati i kupovati nove magije, oružja i sakupljati razne skrivene relikvije i starinske artifakte. Sa svim sakupljenim stvarima, igrač unapređuje svog lika sa kojim igra. Prvi karakter sa kojim počinjete igru jeste Nero, koji je prvi put predstavljen u prethodnom delu serijala (Devil may cry 4). Zadržao je svoj poznati Red Queen mač za blisku borbu i revolver sa duplim burencetom za metak za borbu iz daljine. Međutim nema svoju demonsku ruku iz prethodnog del jer mu biva odsečena od strane tajanstvene osobe.

Sledeći lik sa kojim možete igrati je Dante, on je zadržao svoje osobine iz prethodnih delova, tako da koristi 4 različite vrste tehnike kako bi se što lakše prilagodio neprijatelju. Naravno tu su njegovi poznati mačevi "Rebellion (pobuna)" i "Devil sword Sparda (demonski mač Sparda)". I Dante kao i njegov brat Nero ima oružije za borbu na daljin, a to je "Dr. Faust" odnosno šešir koji koristi crvene kugle za napad. To je njegovo "rizik stvara kapital" oružije.

Poslednji lik koga možete igrati u ovom delu jeste tajanstveni V koji nosi knjigu i srebrni štap. Kao oružije najčešće koristi svoja tri demonska prijatelja. Prvi je Griffon[2], ogromni orao koji leti i napada iz daljine. Sledeći je Shadow , panter koji napada iz senke i poslednji je ogromni kameni Golem.

DEŠAVANJE U IGRI[уреди | уреди извор]

Nero kreće u potragu za Urizenom koji mu je odsekao ruku i uzeo najmoćniji mač od svih odnosno Yamato. Ovaj mač je poseban zato što može otvoriti portal do pakla. Put ga dovodi do grada crvenih grobova, gde nailazi na demonsko drvo zvano Kilfot koje skuplja krv za Urizena. Nero sreće Dantea i zajedno kreću u borbu protiv Urizena. Međutim Urizen je upio previše moći iz Kilfota i nadjačao je Nera i Dantea. Dante pada u komu dok Nero uspeva da pobegne uz pomoć tajanstvenog prijatelja. Nero se posle nekog vremena vraća sa novom "Devil Breaker (Đavolji lomac) rukom i opet je u potrazi za Kilfonom i njenim plodovima, koji se sastoje od kondenzovane ljudske krvi. Legenda kaže da ko god ih pojede postaje kralj podzemlja. Dante se budi iz kome uz pomoć svog mača i opet sa Nerom kreće na Urizena. Trenutak pre nego što ga Dante ubije, Urizen se spaja sa V i konačno pokazuje svoj pravi lik. Dante i Nero su šokirani jer su otkrili da je to zapravo njihov brat za koga su mislili da je nestao, Vergil. Vergil govori Danteu da oslobodi svoju pravu snagu i da onda mogu da se bore opet. Još jedan šok nastaje kad Dante kaže Neru da je Vergil njegov otac i da zato ima slične demonske moći. Nero odlučuje da stavi tačku na njihovo bratsko rivalstvo i pobeđuje Vergila. Vergil i Dante se udružuju ia zajedno odlaze u podzemlje da jednom za svagda unište horde demona.

Kritike i ocene[уреди | уреди извор]

Igrica je skinuta i strimovana čak 7.6 miliona puta, pored toga verovatno postoji još toliko piratskih verzija igrice. Igrica je osvojila nekoliko nagrada kao što su prvo mesto na Tokyo Game Show, kao i prvo mesto na Japan Game Awards. Sami igrači i kritičari su označili ovu igricu kao jednu od najboljih igrica takve vrste ikad. Počevši od genijalnog dizajna, preko dobre priče u igrici kao i celokupne veoma realistične fizike igrice. Najveći novitet u igrici je to što su igrači igrali sa tri različita karaktera, to je bila glavna tema kako među igračima tako i među kritičarima. Takođe je od IGN igrica dobila pohvale za naraciju i koncept priče unutar same igre.

Celokupna ocena
Ocenjivač Ocena
Metacritic PC: 89/100

PS4:88/100

XONE:87/100

Izdavač Poeni
Destructoid 10/10
Eurogamer 9/10
Famitsu 37/40
Game Informer 8,5/10
GameSpot 9/10
IGN 9,5/10
PC Gamer (US) 9/10
VideoGamer.com 10/10
PC Gamer (UK) 9/10


Prodaja[уреди | уреди извор]

U Japanu je na dan izlaska igrice za PlayStation 4 i Xbox One prodato oko 116,202 komada igrice.Već do semptebra 2019. godine broj prodatih komada dostiže 2.7 miliona. U Martu 2020 dostigla je broj od 3.5 miliona prodatih komada, kako kaže Kapkom u svojoj

"Platinum Titles" listi.

REFERENCE[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Capcom”. www.capcom.com. Приступљено 2020-09-03. 
  2. ^ Грифон (на језику: српски), 2020-01-22, Приступљено 2020-09-03 

Spoljašne veze[уреди | уреди извор]

Oficijalni web sajt