Пређи на садржај

Корисник:Ivan.petrovic7/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Застава Саудијске Арабије[уреди | уреди извор]

Застава Краљевине Саудијске Арабије (арапски: علم المملكة العربية السعودية) је застава коју користи влада Саудијске Арабије од 15. марта 1973. То је зелена застава са бeлим натписом на арапском језику и мачем. Натпис је исламско веровање или шахада: "Нема бога осим Аллаха; Мухамед је Аллахов посланик".

Историја[уреди | уреди извор]

Државе пре Саудијске Арабије биле су Нејд и Хејаз. Државна застава Нејда врло је пажљиво следила данашњи узорак заставе Саудијске Арабије. Држава Хејаз следила је обрасце виђене у земљама попут Палестине и Судана. Калифати као што су Рашидуни, Омејади и Абасиди користили су друге заставе само у једној боји. Након пљачке Багдада 1258. године од стране Монгола, примарни калифат постао је Мамелучки Египат. 1517. године Османлије су напале Египат и наследиле Хејаз и њиме владале до Велике арапске побуне 1916. Од 1902. до 1921. године кориштен је другачији арапски натпис. Један од примарних противника Саудијцима био је Емират Јабал Схамар из породице Ал Расхид на северу полуострва, све до њиховог пораза 1921.Ал Сауд, владајућа породица Саудијске Арабије, дуго је била у блиској вези са Мухамедом ибн Абд ал-Ваххабом. Он и људи који су га пратили, од 18. века, користили су шахаду на својим заставама.Године 1921. Абдулазиз Абдулрахман Ал-Сауд, вођа Ал Сауда и будући оснивач Краљевине Саудијске Арабије, додао је мач овој застави. Дизајн заставе није стандардизован пре 15. марта 1973. године, а често су се користиле варијанте са два мача или белом вертикалном пругом на дизалици. До 1938. застава је у основи попримила данашњи облик, осим што је мач имао другачији дизајн (са заобљенијим сечивом) и он је, заједно са горњом шахадом, заузимао више простора заставе.

Употреба[уреди | уреди извор]

Застава се никада не спушта на копља у знак жалости, јер би се њено спуштање сматрало богохулним. Слично, заставе Авганистана и самопроглашеног Сомалиленда такође никада нису на пола копља.

Нормална застава се не може окомито подићи према саудијском законодавству. Производе се посебне вертикалне заставе где се и натпис (вероисповиест) и амблем (мач) ротирају, иако је то ретко, јер већина арапских земаља традиционално не подиже заставе окомито.

Краљевски Стандарди[уреди | уреди извор]

Краљевски стандард састоји се од зелене заставе, са арапским натписом и мачем у белој боји, и са државним грбом извезеним златом у доњем десном кантону 1973. године.

Писмо на застави написано је Тхулутх писмом. То је шахада или исламска декларација вере:

لا اله الا الله محمد رسول الله ла ʾилаха ʾила-лах, мухамадун расулу-лах Нема бога осим Алаха; Мухамед је Алахов посланик

Дизајн[уреди | уреди извор]

Арапски натпис на застави, исписан калиграфским писмом Тхулутх, је шахада или исламска изјава вере:

لا اله الا الله محمد رسول الله

ла ʾилаха ʾила-лах, мухамадун расулу-лах

Нема бога осим Алаха; Мухамед је Алахов Посланик.

Зелена застава представља ислам, а мач представља строгост у примени правде.

Застава је произведена са истим предњим и задњим странама, како би се осигурало да шахада правилно чита, с десна на лево, с обе стране. Мач такође показује лево са обе стране, у правцу писма. Застава је злокобно подигнута, што значи да се, гледано с предње стране, подиже лево од ступа за заставу.