Пређи на садржај

Корисник:Ivan Preda

С Википедије, слободне енциклопедије

Ivan Preda. Rođen u Baču 12.10.1989. Vojvodina (Srbija). Rodno selo Vajska. Završio je osnovnu školu "Aleksa Šantić" u Vajskoj 2005 godine. 2006 godine upisuje srednju školu za dizajn "Bogdan Šuput" u Novom Sadu. Podršku dobije od strane opštine Bač. Bivšeg predsednika Tomislav Bugunovic. U okviru socijalne podrške plačanja srednjoškolskog doma u Novom Sadu "Brankovo kolo" i opštinske stipendije.

Dok je boravio u srednjoškolskom domu Ivan je imao svog vaspitača bio je njegova največa podrška, Stevan Filipović. Ivanu je dao podrsku i ohrabrio ga je u svojim namerama da kao valjani učenik srednje škole upiše Akademiju. Godine 2010. Bio je oboren na maturskom ispitu u srednjoj iz oblasti knizevnosti. Ta godina bila je Ivanova razocaravajuca jer nije mogao upisati osnovne studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Nakon završetka srednje škole, dobije zvanje diplomiranog "Likovnog tehničara". 2011 godine. Upisuje osnovne studije na likovnom departmanu-odsek slikarstvo u klasi redo.prof. Dragana Matića. Akademiju umetnosti Novi Sad. Te godine uspešno dobije mesto u studenskom domu "Slobodan Bajić" i dve stipendije: jednu od strane Mađarskog fonda "Sorš fondacije" REF. i drugu iz Ministarstva republike Srbije. Nakon godinu dana, i uspešnog proseka učlanjuje u Nevladinoj organizaciji "Vojvođanski romskom centru za demokratiju" Učestvuje dodeli srestava za knjige i privatnim časovima engleskog jezika. Uspešna godina Ivanu Predi je otvorila nove mogucnosti za prijvu na razlicitim poljama neformalnog obrazovanja. Asertivni treninzi, psihološke art radionice, edukovanje Romske učenike u romskim naselja...

Tokom studiranja u drugoj godini 2012/13 godine. Ivan je bio pozvan po preporuci Marije Aleksandrović da učestvuje kao volonter i prezentator Srbije u nevladinoj organizaciji "Slovo 21" U Češkoj republici. Prag. Cilj organizacije je bio da okupe najbolje studente iz 3-4 evropskih republika i da im pruza šansu da učestvuju kao mladi tim i volonteri na jednom od največih nacionalnih festivala koji se odrzava svake godine u maju mesecu.(Prag). Ime festivala je "Khamoro" i cilj ovog festivala je promovisanje kulture, tradicije, uopšte teme koje obuhvataju Romski narod po celoj evropi.

Tokom treče godine studija Ivan učestvuje u raznim manifestacijama: Obeležavanje svetskog dana Roma 8. April. na Filozofskom univerzitetu u Novom Sadu svojom izložbom slika i crteža. Pohađanje na razlicitim romskim seminarima, radionicama i okupa. Imao je zajedničku izložbu u Vajskoj povodom dana Kulture u O.Š."Aleksa Šantić".

U četvrtoj završnoj godini studija 2014/15. Ivan promoviše sebe svojom samostalnom izlozbom u Frankfurtu (Nemačka). Jermeniji i u Novom Sadu. Četvrta godina bila je godina davanja maksimuma i godina pronalaženja sebe kao umetnika. Krajem 2014 godini Ivan dobije poziv za učestvovanje na seminaru o Romska pitanja, situaciji u svetu i regionu, kulturi i oblast obrazovanju, Mesto seminara odrzalo se u Srbiji na Kopaoniku. Mladi učesnici koji su ućestvovali bili su pozvani iz 8/9 evropskih republika. Organizatori ovog projekta su: Vladica Savićević i Igor Mitrović iz "ADRA" fondacija. Beograd. Ime seminara je "Toward Economic Empowerment of Roma Youth".

Nakon završetka seminara na Koponku ivan se aktivše u nevladinoj organizaciji VRCD (Vojvođanski romski centar za demokratiju) jedan je od inicijatora obeležanju događaja "Svetskog dana Roma" koji se održava svake godine 8.Aprila. Koristeci uslove prostora i buđet koji mu je dodeljen od strane organizacije ivan uključuje romske studente u kreativnoj radonici i zajedno sa njima stvara krativne radove sa romskim simbolima i motivima, koristeci tri boje koje su simbol romskoj zastavi (plava, zelena i crvena). Uspešni radovi i tim koji je bio propračen fotografijama i videom je bio početak njihovog druženja i saradnji. Uspešno su obelezili Svetski dan Roma u Novom Sadu 2015 godine. Prostor ove manifestacije je bio "Zdravstveni zavod za zaštite studenata" ZZZZS Novi Sad. Tu je Ivanova saradnja sa direktorom (Veselin Dickov) zavoda bila uspešna jer pored obeležavanja Svetskog dana Roma, organizovao je i radionice javnog nastupa (Milene Cuk). i zajedničku izlozbu sa koleginicom sa klase Marijom Lepojević. Izlozba je bila odrzana u Jun.2015 godine.

2015 godine bio je proglašen među 5 Romskih studenata najboljih po zasluzenim prosekom i dodeljen mu je lap-top u znak zasluznosti i nagrade, od strane Nacionalnog saveta Beograd. (Vitomir Mihajlović). Nakon toga Ivan je pozvan od strane Dragan Ristića Kal direktora Romskog kulturnog centra u Beogradu. da učestvuje na letnjoj školi u Valjevo "ARoma" Tema ove letje škole je: Promovisanje etničke zajednice, brendiranje jezika, kulturu, i nacije. 25.09.2015 godine.

Svojim učešćem na jedan od prvih velikog Romskog događaja u Beogradu pod nazivom "FRKA" Ivan Preda svojom prvom velikom samostalnom izložbom izlaže svoju seriju slika ulje na platno i grafike održano u prostoru "Mikser haus" Njegova izložba govori o stanju Roma, diskriminaciji, o nemoći romskog naroda ne samo u Srpskoj republici več o celoj Evropi.