Корисник:Ivanka19/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Cvet lijandera

Lijander (nerium oleander) je žbun ili drvo visine 2-3 metra, mada posađen u zemlju u odgovarajućim klimatskim uslovima može da naraste i do 6 metara. U našim uslovima uglavnom se gaji kao biljka za velike baštenske saksije u kojima izgleda kao žbun ili malo stablo. Veoma je zahvalan za gajenje, ali u našim sulovima ne može da prezimi. Raste na temperaturama iznad 10 stepeni Celzijusa,a najniža temperatura je oko minus 5 stepeni. Ako ga gajite u saksijama, morate saksije uneti kada temperature padnu ispod 10 stepeni. Inače, nije zahtevna vrsta za gajenje i svakom baštovanu će uspeti.

Doba cvetanja[уреди | уреди извор]

Lijander cveta od početka juna do pozne jeseni. Cvetaju nemaju poseban miris. Izuzetno su dekoratvino kultivari sa duplim cvetovima i patuljastim rastom.[1]

Svetlo i pozicija[уреди | уреди извор]

Odgovaraju mu pozicije od punog sunca do polusenke. Ne zaboravite da je lijander mediteranska vrsta i voli toplo i sunce.

  • Temperatura: Raste na temperaturama iznad 10 stepeni Celzijusa, ali podnosi mrazeve do minus 5 stepeni ukoliko je posađen u zemlju. U saksijama je potrebno da se u toku zime unese u prostoriju u kojoj temperature ne padaju ispod nule. Letnje žege podnosi odlično, pa ne morate da brinete u periodima naših vrelih leta.

Presađivanje[уреди | уреди извор]

Lijander nije preterano izbirljiv što se vrste supstrata tiče, ali će dodatak treseta svakako biti od koristi za brzo ukorenjivanje.

  • Orezivanje: Ako gajite lijandere, možete da odstranite sve izbojke iz zemlje, a ostavite da rastu samo dva glavna stabla. Na ovaj način lijander može postati lepo drvo. Ovo nije komplikano i svaki baštovan može uspešno da orezuje i gaji lijandere
  • Razmnožavanje: Uglavnom se razmnožava poludrvenastim reznicama u avgustu, ali može se dobiti i iz semena. Biljke koje se razmnožavaju semenom značajno gube dekorativne karakteristike i ne liče na roditeljsku biljku. Ako koristite hormon, obratite pažnju da ima više vrsta – jedni su za drvenaste vrste, drugi za poludrvenaste

Zalivanje[уреди | уреди извор]

Zalivanje bi bilo dobro da obavljate odstajalom vodom, mada lijanderima preterano ne škodi ni vodovodna voda. Prilikom zalivanja smenjujte periode vlage i suše, jer u tim uslovima najbolje raste. Inače dobro podnosi i dugotrajnu sušu, a i duže vlažne periode.

  • Prihrana: Obavezno ga pri svakom zalivanju prihranjujte nekim od vodorastvorljivih đubriva od marta do avgusta. Svaki treći put možete zaliti čistom vodom

FLORAEKSPRES preporuka[уреди | уреди извор]

Jedino roblematično ako gajite lijander je prezimljavanje. Kada biljka miruje, svedite zalivanje na minimum i ne prihranjujte ga. Ako ste baštovan koji voli ovu mediteransku cvetnicu i niste ga do sada gajili, preporučujemo da ga gajite u velikim baštenskim saksijama, na verandama i terasama i može da vam pravi odličnu zaštitu od neželjenih pogleda. Inače, lijander je vrsta za svakog baštovana i veoma je nezahtevan za gajenje.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ flora (2018-05-24). „Lijanderi su za svakog baštovana”. Floraekspres (на језику: српски). Приступљено 2023-11-25.