Корисник:John173182/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Resident evil 7: Biohazard [1][уреди | уреди извор]

Resident evil 7: Biohazard je horor video-igra, napravljena 2017. od strane Capcom-a. Resident evil 7 se vraća korenima horor preživljavanja, fokusirajući se na istraživanje. Igrač kontroliše Itan Vintersa, dok on traži svoju nestalu ženu Miu u napuštenoj plantaži okupiranoj od strane inficirane porodice. Rešava puzle i bori se protiv neprijatelja. Ovo je prva igra u serijalu koja koristi pogled iz prvog lica.

Resident evil 7 je prva igra koja koristi Kapkomov RE Engine. Razvoj igre je vodio Koši Nakaniši. Godinu dana pre izlaska, za vreme E3 2016, prezentovan je kao demo u virtuelnoj realnosti pod nazivom Kitchen. Inspirisan filmom iz 1981. The Evil Dead, skalirano na samo jednu lokaciju uz korišćenje prvog lica. Dva scenarija su objavljena, Not a Hero i End of Zoe.

Igrica je objavljena u januaru 2017. za Majkrosoft Vindous, Plejstejšn 4, Iks boks van, i u maju 2018. za Nintendo svič u Japanu. Podržava i Plejstejšn VR. Do kraja 2020. je prodano 8.5 miliona kopija igre širom sveta. Nastavak, Resident Evil Village je najavljen za 2021.

Priča[уреди | уреди извор]

U julu 2017. Itan Vinters dolazi u napuštenu plantažu u Dulveju, Luizijani, nakon što je primio poruku od svoje žene Mie za koju se mislilo da je mrtva jer je nestala 2014. Itan pronalazi Miu zatočenu u podrumu kuće i oslobađa je. Dok ona pokušava da nađe izlaz, Mia postane agresivna i napadne Itana, terajući ga da se odbrani i naizgled je ubije. Nakon što primi poziv od nepoznate žene Zoi koja nudi pomoć, oživljena Mia napada Itana, i odseca mu levu šaku motornom testerom. Nakon kratke borbe, Itan naizgled konačno ubije Miu u samoodbrani, ali tada se pojavi Džek koji je glava porodice Bejker u čijoj kući se nalazi i zarobljava Itana. Nakon što Zoi spoji Itanovu ruku nazad, Itan se nalazi u zatočeništvu od strane Džeka, njegove žene Margerit, njihovog sina Lukasa, i stare naizgled dementne žene u kolicima. Itan uspeva da pobegne ali ga po kući juri Džek, koji ga neprestano napada i prikazuje mu svoje neverovatne regenerišuće sposobnosti. U podrumu, Itan otkriva muljevita stvorenja poznata kao Moldovi. Zoi otkriva da je ona ćerka od Džeka i da su porodica i Mia inficirani, ali da mogu da budu izlečeni uz specijalni serum.


Itan uspeva da dodje do stare kuće da pokupi sve sastojke za serum, ubija Margerit, i ima vizije male devojčice. Lukas zarobljava Zoi i Miu, i tera Itana da da prodje kroz ambar pun zamki da ih nađe. Itan otera Lukasa i oslobađa Zoi i Miu. Zoi napravi dve doze seruma, ali su napadnuti od strane teško mutiranog Džeka, Itan ga ubije tako što iskoristi jedan od seruma.

Itan, kao igrač, mora da iazbere da li će da izleči Zoi ili Miu:

Birajući Zoi, Mia se oseća slomljeno jer je Itan obećao da će da joj pomogne. Dok on i Zoi beže brodom, Zoi govori da je porodica Bejker inficirana nakon sto je Mia došla sa malom devojčicom Evelin, kada se olupina tankera nasukala na obalu. Evelin im prekine beg tako što kalcifikuje Zoi a Itana nekakvo veliko stvorenje odbaci sa broda.

Ako Itan izabere Miu, što je kanonski priča, Zoi ih ogorčeno pozdravi. Dok on i Mia beže na brodu, dođu do nasukanog tankera, gde ih napadne veliko stvorenje i odbaci sa broda. Mia se budi nakon što je pala sa broda i traži Itana oko slupanog broda, dok ima vizije Evelin, koja Miu oslovljava kao mamu. Naposletku, Miino sećanje se vrati, otkrivajući da je ona bila tajni agent za korporaciju koja je razvila Evelin kao biohemijsko oružje šifrovano E-001. Mia i agent Alan Droni je trebalo da isprate Evelin dok je bivala transportovana na tankeru. Evelin se oslobodila, ubila Alana i potopila brod. Inficirala je Miu u pokusaju da je natera da bude njena majka. Mia pronalazi Itana i daje mu flašicu u kojoj se nalazi Evelinin genetički materijal.


Ako Itan izabere da izleči Miu, ona se odupre Evelininoj kontroli dovoljno dugo da izbavi Itana sa broda; ako izabere da izleči Zoi, Mia padne pod kontrolu Evelin i napadne Itana, i forsira ga da je ubije. Itan otkriva skrivenu laboratoriju unutar napuštenog rudnika soli. Saznaje da je Evelin bio-organsko oružje koje može da inficira ljude sa psihotičnom masom koja joj daje kontrolu nad njihovim umovima, što rezultuje u mutaciji, i super regenerativnim sposobnostima. Evelin je odrasla uz opsesiju o tome da ima porodicu, što ju je nateralo da inficira Miu, i Bejker porodicu da namame i Itana. Lukas je od strane Evelininih kreatora dobio imunitet u zamenu za nadgledanje nje.

Koristeći opremu iz laboratorije i Evelinin genetički materijal, Itan sintezuje otrov koji može da je ubije, i vraća se nazad kroz tunel koji vodi do kuće Bejkera. Uspeva da izdrži Evelinine halucinacije i ubrizga joj otrov. Ona se zbog toga vrati u svoju originalnu formu, staru ženu u kolicima; Evelin je ubrzano starila nakon što je pobegla. Evelin mutira u veliko čudovište, ali Itan ipak uspe uz pomoć vojnog odreda koji vodi Kris Redfild da je ubije sa anti-biološkim pištoljem. Kris evakuiše Itana i Miu u helikopteru koji nosi logo Ambrela korporacije.

Not a hero[уреди | уреди извор]

BSAA agent Kris Redfild se udružuje sa reformisanom Ambrela Korporacijom, koja je sada poznata kao Plava Ambrela, kako bi uhvatio Lukasa Bejkera i došao do nekih tragova o misterioznoj grupi koja je kreirala Evelin, zvana Konekcije. Nakon što spasi Itana i pošalje ga na bezbedno helikopterom, Kris kreće u Lukasovu laboratoriju koja se nalazi u rudniku soli, gde slučajno naleti na jednu od Lukasovih zamki i bomba mu biva zakačena za levi zglob. Neometan time, Kris nastavlja poteru. Pokušava da spasi nekoliko zarobljenih vojnika Ambrele, ali ne uspeva i oni su ubijeni od strane Lukasovih zamki. U jednom trenutku kasnije, Lukas aktivira tajmer na bombi na Krisovoj ruci. Kris je prinudjen da zamrzne bombu u tečnom azotu što onesposobljava bombu dovoljno dugo da bi je skinuo.

Kris se probija kroz još Lukasovih zamki i moldova, i pronalazi put u tajnu laboratoriju Konekcija, gde je Lukas ubio sve njihove istražitelje, i planira da izda organizaciju. Kris uspeva da satera Lukasa u ćošak i upuca ga, što izaziva mutaciju u Lukasovom telu. Nakon njihve borbe, Kris ubija mutiranog Lukasa, i sprečava ga prebaci sve podatke o Evelin. Nakon ove uspešne misije i sprečene infekcije, Kris se vraća u štab Ambrele zbog hitnog poziva.

End of Zoe[уреди | уреди извор]

Prateći put priče gde Itan izleči Miu umesto Zoi, Zoi luta močvarom i naizgled je Evelin ubila; ali, par vojnika iz Ambrele su pronašli njeno telo i otkrili da je i dalje živa. Napada ih Džo Bejker, Zoin stric koji živi u okolini močvare i nije bio inficiran od strane Evelin. Džo inicijalno misli da je Ambrela kriva za stanje u kojem se Zoi nalazi, ali vojnik tvrdi da imaju lek za Zoi u obližnjoj kolibi. Džo ide do kolibe, nalazi delimični lek i vraća se nazad, samo da vidi da su moldovi ubili vojnika.

Džo pokušava da pobegne brodom sa Zoi da pronadje štab Ambrele ali je ubrzo forsiran da nastavi peške. Moćan i naizgled neuništiv mold zvan Močvarni čovek ih juri usput. Džo i Zoi pronalaze Ambrelin štab, ali je on napušten. Saznaje da je lek prebačen na obližnji brod. Džo se ukrcava i nakon što naleti još jednom na močvarnog čoveka, uspeva da nadje celu dozu leka. Močvarni čovek zatobljava Zoi pre nego što Džek može da joj da lek. Džo ga juri unutar teško inficiranog dela močvare i pronalazi Zoi u napuštenoj crkvi. Džoa napada močvarni čovek, za koga se ispostavlja da je ekstremno mutirani Džek Bejker. Džek uspeva da prebije i onesvesti Džoa i da ga baci u močvaru.

Nakon te borbe, Džo se budi u blizini kuće Bejkera u sred borbe između moldova i Ambrela vojnika. Džo dolazi u posed Ambreline rukavice snage, i ulazi u kuću, gde uspe da ubije Džeka i da lek Zoi. U tom trenutku dolaze pojačanja u vidu vojnika Ambrele, kao i Kris Redfild. Kris uverava Džoa da je tu da pomogne, i da je Zoi potpuno izlečena. Ona zatim dobija poziv od Itana, i zahvaljuje mu se što je održao obećanje i poslao pomoć.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Resident Evil 7: Biohazard (на језику: енглески), 2021-05-09, Приступљено 2021-05-09