Корисник:Jovana Dj i Olivera D

С Википедије, слободне енциклопедије
PRAVILA SLEPOG KUCANJA

Većina učenika za kucanje koristi samo nekoliko prstiju (najčešće dva }, međutim profesionalni daktilografi i programeri koriste svih deset prstiju i, dok kucaju, gledaju u ekran, a ne u tastaturu. Ova tehnika naziva se slepo kucanje (engl.touch typing). Osim brzine unosa teksta, slepo kucanje ima jos neke prednosti. Kada ne gledate u tastaturu, već u tekst na ekranu, svaku grešku koju napravite odmah primećujete i možete da je ispravite, pa je tekst ispravniji. Računarski programi obično nude neku pomoc (na primer,na osnovu početka reči dopunjavaju njen ostatak) i, ako gledate u ekran, moći ćete lako da koristite ovakve opcije. Takođe, često je na tastaturi računara prikazan jedan raspored slova (na primer, prilagođen engleskom jeziku), a vi koristite drugi (na primer,prilagođen srpskom jeziku i ćirilici). Ako kucate slepo,nećete ni primetiti ovu razliku. Moći ćete da kucate i kada je mrak u sobi mada se rad noću nikako ne preporučuje.

Slepo kucanje

Zanimljivosti[уреди | уреди извор]

Danas najčešći raspored slova na tastaturi (tzv.QWERTYili QWERTZ) osmišljen je veoma davno. Kod mehaničkih pisaćih mašina dešavalo bi se da su se prilikom prebrzog kucanja žice sa slovima zaplitale. Raspored slova je osmišljen tako da slova koja se često javljaju zajedno budu udaljena na tastaturi da ne bi dolazilo do zaplitanja. Nakon promene tehnologije napravljeni su novi rasporedi, koji nisu morali da vode računa o zaplitanju (na primer, Dvorakov raspored) i stoga omogućavaju brže kucanje od QWERTY rasporeda, ali svi su već navikli na QWERTY, pa se on danas najčešće koristi.

Upustva za slepo kucanje[уреди | уреди извор]
Slepo kucanje u mraku

Kod slepog kucanja, svaki taster se pritiska tačno određenim prstom (osim razmaka, koji se pritiska bilo kojim palcem). Slova su raspoređena u tri reda. Osnovni položaj prstiju je na srednjem redu, pri čemu se kažiprsti nalaze na slovima F i J (ova dva tastera obično imaju opipljive neravnine da bi ruke mogle da se postave u osnovni položaj, a da se ne gleda u tastaturu. Cifre se nalaze tačno iznad slova i za njih nije jedinstveno usaglašeno kojim prstom se pritiskaju (postoje dve različite škole).

Raspored prstiju pri slepom kucanju

Veština slepog kucanja ne može da se nauči za nekoliko dana. Onome ko je već kucao sa dva prsta potrebno je nekoliko nedelja vežbe da bi slepo kucao istom brzinom kao i sa dva prsta, ali posle nekoliko meseci vežbe sigurno će kucati i brže. Danas se veština slepog kucanja može smatrati osnovnom pismenošću. Postoje različiti pristupi i metode. Na internetu je dostupan veliki broj besplatnih programa i igara koji pomažu da se ova veština savlada.

Tekst korišćen iz udžbenika INFORMATIKA za prvi razred gimnazije, autor: Filip Marić