Корисник:Jovana Grujicic/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Пуцање Фундао бране и катастрофа на оближње градове[уреди | уреди извор]

Фундао брана[уреди | уреди извор]

Рудник на истоку Бразила у сувласништву је највеће рударске компаније БХП- ,,Billiton Ltd" и највећег копача руде гвожђа ,,Vale SA". Зид воде са рударским отпадом и муљем обрушио се након пуцања бране на село Bento Rodrigues.

Bento Rodrigues,Mariana,Minas Gerais

Узрок пуцања бране[уреди | уреди извор]

Брана Fundao , где је радило двадесет и пет особа,задржавала је ,,токсични муљ" од минералног отпада на површини која одговара 25 удбалских стадиона. Из непознатог разлога брана је попустила усред поподнева 5. новембра 2015. године. Рударска компанија ,,Sanmarco",је обавестила да су две бране прекинуте, тачније Fundao и Santarema. Међутим 16. новембра,исте године, Sanmarco је исправио инормације, наводећи да је само Fundao брана прекинута. Прслук Fundao је проузроковао цурење отпада који је пролазио изнад Santarema, који, међутим, није прекинута.


Бране су биле изграђене да би се уклонили јалови од екстракције гвожђевите руде (Руде гвожђа) из екструзивних рудника у региону.

Жртве и последице катастрофе[уреди | уреди извор]

Прекид Fundao бране[уреди | уреди извор]

сматра индустријском катастрофом која је изазвала највећи утицај на животну средину бразилске историје (историјских споменика из колувијалног периода, као и флоре и фауне) и највеће светске укључујуићи јаловине бране са укупном запремином баченом 62 милиона кубних метара.
ЖРТВЕ
Погинулих:2
Несталих: 1
Жртви: 18
"Bento_Rodrigues,Mariana,Minas Gerais

Блато је достигло Sweet River, чији слив обухвата 230 општина, Minas Gerais и Espirito Santo, од којих се многи становници снабдевају водом из реке.


Еколози су открили да ће се ефекат јаловине на мору наставити још најмање 100 година.