Корисник:Jovannabatinic/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Екшо - приказ на карти
Екшо
Eksjö Stora Torget 01
Главни трг у Екшоу (швед. Eksjö Stora Torget)
Административни подаци
ДржаваШведска
Територијаопштина Јенћепинг
Основан1403
Становништво
Становништво
 — 2010.9,701
Географске карактеристике
Временска зонаUTC+1 (UTC+2)

Екшо (швед. Eksjö) је град и седиште општине Екшо, округа Јенћепинг (швед.Jönköping) у Шведској који у 2010. години броји 9,701 становника.[1]

Историја[уреди | уреди извор]

Град Екшо се највероватније појављује у средњем веку и први пут се помиње 22. априла 1345. године под именом "Ekesiö" на судском протоколу о продаји имања.

У 16. веку Екшо је био један од шест шведских градова провинције Смоланд (швед.Småland). Остали су били Јенћепинг, Калмар, Вестервик, Векше и Вимерби.

Након крунисања краља Густава Васе 1524. године, партизански вођа Нилс Даке је изазвао побуну. Даке је преузео контролу над тим подручјем и у томе био подржан од стране мештана, укључујући и Екшо.

Краљевска војска је убила партизанског вођу и делови његовог тела су окачени на јавним местима, такође у Екшу како би се спречио било какав покушај новог устанка.

Ово је такође могло допринети одлуци Густава Васе да опозове градску повељу Екшо 1544. године. Постоји неколико споменика и народних музеја који одају почаст тим временима широм покрајине и у општини Екшо, као иу густим Смоландским шумама у којима је Даке живео.

У августу 2015, догодио се пожар у Старом Екшоу.[2]

Пресељење[уреди | уреди извор]

Током Нордијског седмогодишњег рата, Рантзауова војска која је пљачкала Остерготланд (швед. Östergötland) стигла је до Екшоа након што је успешно избегла шведске покушаје ограђивања преласком преко језера Сомен (швед. Sommen) које се недавно заледило. Када је Рантзау стигао, Екшо је спаљен до темеља 1568. године и накнадно обновљен на нешто другачијој локацији. Изградњу је водио холанђанин Арент де Рој (швед. Arendt de Roy).[3]

Екшо, око 1700. године, у Suecia antiqua et hodierna

Развој[уреди | уреди извор]

Град се појавио као центар за трговину воловима, али никада није стварно напредовао и остао је мали град све док једна висораван изван града није постала место окупљања Смоландског пука (швед. Småland Regiment). Град је и даље био у центру војних објеката, доласком инжињеријског батаљона и Хусара из Смаланда, у јужној Шведској, због чега се јавља недостатак великих индустријских објеката.

Значајни људи из Екшоа[уреди | уреди извор]

Знаменитости[уреди | уреди извор]

Стари Екшо (швед. Eksjö Altstadt)

Као и многи други шведски градови, Екшо је захватио пожар у 19. веку, при чему је половина града изгорела 1856. године. Али северни део првобитног дрвеног града остао је нетакнут, а неке зграде датирају из времена реконструкције града у 1568. године. 56 зграда се сматра историјским знаменитостима. Пожар у августу 2015. у којем је погинула једна особа уништио је неке зграде из 17. века.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „"Sweden Jönköpping"; City population”. Приступљено 29. 11. 2021. 
  2. ^ „Вест о пожару, Стари Екшо”. Приступљено 27. 11. 2021. 
  3. ^ „Eskjö historia, CyberCity”. Приступљено 30. 11. 2021. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Службена страница општине Екшо