Пређи на садржај

Корисник:KaleVikiMaki

С Википедије, слободне енциклопедије

Катеgorija:Viкi giмnаziјаlаc/Zlatar PLANINA ZLATAR


Planina Zlatar pripada dinarskim planinama u jugozapadnom delu Srbije , najviši vrh Golo brdo 1.627 m , nalazi se između reka Lima, Uvca, Mileševke i Bistrice.Nalazi se u podnožju Prijepolja.

Turizam[уреди | уреди извор]

Ova planina ima izuzetnu turističku vrednost. Zlatar ima autentičnu prirodu, na njoj se mogu razvijati sportsko-rekreativni, izletnički, zdravstveno-lečilišni, lovni i seoski turizam.Zlatar posledmjih godina svoju turističku ponudu upotpunjuje brojnim i raznovrsnim sadržajima, što gostima pruža široke mogućnosti za zadovoljenje njihovih različitih potreba. Razvijeno je i stocarstvo i proizvodnja sjenickog sira.

Klima[уреди | уреди извор]

Spoj mediteranske i planinske klime, maksimalan broj sunčanih dana (951 čas), blagotvorni vazduh obogaćen terpentinom i ozonom, beskrajni vidici.


Bogatstva planine[уреди | уреди извор]

Planina Zlatar je bogata šumom i pašnjacima. U imenu planine Zlatar sažeta su sva njena svojstva: mirisne livade i bistra jezera okružena omorikama i brezama. U blizini planine Zlatar nalazi se kanjon reke Uvac i reliktne ptičije vrste beloglavog supa. Nedaleko od planine nalazi se manastir Mileševa (13vek),manastir Banja u Priboju. Takodje na Zlataru nalaze se i rudnici mrkog uglja i lignita.

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]

Портал Srbija http://www.zlatar.org.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=2&Itemid=3