Пређи на садржај

Корисник:Keresturec/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Марија МОСНАК[уреди | уреди извор]

Марија Вадаски Моснак (26. фебруар 1946. Куцура - † 30. мај 2022. Ветерник) је прва професионална спикерка у Русинској редакцији Радио Новог Сада и на ТВ Нови Сад


Марија МОСНАК
Марија Вадаски
Рођена 25. фебруара 1946.
Умрла 30 маja 2022. (76. година)
Држављанство југословенско, српско
Матерњи језик русински
Школа Гимназија, Врбас
Период радне

активности

1967-2001
Послови спикерка, преводилац,

новинарка

Сахрањена Градско гробље у Новом Саду


Биографија[уреди | уреди извор]

Марија Моснак рођ. Вадаски је рођена у Куцури 26. фебруара 1946. године. Основну школу је завршила у родном месту а гимназију у Врбасу. По завршетку средње школе уписала је студије на Вишој Управној школи у Новом Саду.

Марија Моснак на ТВ Нови Сад

У Русинској редакцији РНС је почела да ради 15. маја 1967. године. Она је цео свој радни век провела пред микрофонима у Радио Новом Саду као прва професионална радио спикерка у редакцији програма на русинском језику Радио Новог Сада.

У периоду када је ТВ Нови Сад почела да емитује програм на више језика Марија Моснак је била и прва телевизијска спикерка у емисијама на русинском језику ТВ Нови Сад.

Током 70-тих година Марија Моснак се појављивала и у улози водитељке програма у оквиру Фестивала културе Русина Црвена ружа а она је такође водила и конферансу на контакт-програмима које је Русинска редакција Радио Новог Сада организовала по местима у којима живе Русини.

1973. године се удала за Андрију Моснака и са њиме је имала два сина.

Осим спикерских послова Марија Моснак је радила и као преводилац за потребе програма на русинском језику Радио Новог Сада а у зениту своје каријере је радила и као новинарка јер је уређивала информативни део јутарњег програма на русинском језику као и емисију вечерњих вести на русинском језику.

Упамћена је као спикерка са изразито лепим и пријатним баршунастим гласом као и по максималноj посвећености своме позиву који је обављала на беспрекоран професионалан начин и са посебном љубављу. Она је помагала, као искусна спикерка, формирању једне целе генерације спикера на русинском језику који су у послу следили њен пример и њен професионализам.

У пензију је отишла 28. фебруара 2001. године.

Умрла је у Ветернику поред Новог Сада 30 маја 2022. у 76. години, а сахрањена је на Градском гробљу у Новом Саду.



Извори и везе[уреди | уреди извор]

Године слике и тона РТВ сећања


Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Вест о упокојењу Марије Моснак на ТВ Војводина

Васт на агенцији Рутенпрес