Пређи на садржај

Корисник:Lenkaa AN/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Srpski ženski savez[уреди | уреди извор]

Srpski ženski savez je udruženje srpskih ženskih društava.Prestavlja sažimanje ženskih društava u jedan veliki savez.Nastao je na inicijativu tadašnje srpske okupacione vlasti,tadašnjeg ministra prosvete Velibora Jonića i nemačke komande u Beogradu.Pretstavlja cilj reorganizacije ženskih društava.

Nastanak[уреди | уреди извор]

Srpski ženski savez nastao je 1942,posle zahteva koji je Vera Pešić,referent za ženska pitanja pri Prosvetnoj zajednici poslala uglednoj beograđanki koja je bila i novinarka NIN-a Dobrila Glavinić Knez-Milojković 18 aprila 1942.Vera Pešić je smatrala da reorganizacija ženskih društava ima za cilj "dobro srpskog naroda i uklanjanje svega štetnog i trulog iz nacije",a veliki broj društava su samo ouzimala mnogo vremena.Ideja za nastajanje ovog saveza je potekla pre svega od želje nemačkih okupacionih vlasti za reorganizacijom i za lakšim sprovođenjem propagande nad brojnim ženskim stanovništvom.Sama inicijativa i nastajanje je pratilo protivljenje pojedinih pretsednica,a osim sažimanja došlo je i do gašenja pojedinih društava kao i izbacivanja pojedinih društava iz procesa reorganizacije.

Reorganizacija[уреди | уреди извор]

Sam proces okvir plana reorganizacije je formirala Vera Pešić,dok je ostalo uradila Dobrila Glavinić Knez-Milojković.Pretsednica srpskog ženskog saveza bila je Naka Spasić,pretsednica društva Knjeginja Ljubica,sekretar je bila Vera Pešić,dok je uprava brojala 22 člana.

Društva su podeljena u 7 sekcija,odnosno velikih društava:

  1. Beogradsko žensko društvo,koje je bilo i najstarije žensko društvo,čiji je glavni cilj ostvarivanje obrazovanja po zahtevima tadašnje okupacione vlasti što je podrazumevalo otvaranje i održavanje obrazovnih programa kao što su domaćinska škola kao i kursevi u selima i gradovima.
  2. Društvo Knjeginje Ljubice i Zorke,koje je imalo za zadatak sprovođenje ideje pravoslavlja i vaspitavanje ženske omladine u duhu nacionalizma.