Пређи на садржај

Корисник:Ljubo r. kuzmić

С Википедије, слободне енциклопедије

    Карате клуб ''Вила'' из Добоја је основан 19. јануара 2004.године, те постоји и ради са дјецом и омладином више од петнаест година.

  Идеју оснивања Карате клуба ''Вила'' покренуло је неколико каратиста и спортских карате радника у циљу проширивања спортских активности на рубна приградска и сеоска подручја општине Добој (сада града Добоја). 

 Носиоци идеје оснивања новог спортског колектива који ће његовати традицију борилачког карате спорта, били су Љубо Р. Кузмић, Светислав Кузмић, Миро Хаџић, Свјетлана Цеца Билић, Миле Сушић, Младен Лукић.


  Иницијативни одбор за оснивање Карате клуба ''Вила'' Добој одржао је припремну сједницу крајем децембра 2003. године.

  Иницијативни одбор у саставу: Љубо Р. Кузмић, Миро Хаџић, Елвис Мујаковић, Светислав Кузмић, Изаим Хаџикадунић (тадашњи предсједник МЗ Макљеновац), и Миле Сушић одржао је сједницу на којој је задужио Љубу Р. Кузмића да припреми приједлоге свих оснивачких докумената за одржавање Оснивачке Скупштине клуба.


  Оснивачка Скупштина клуба је одржана 19. јануара 2004.године у просторијама подручног одјељења основне школе ''Доситеј Обрадовић''.

 

  На Скупштини је усвојен Статут клуба  и изабрани сви органи клуба а тиме су се стекли законски услови за регистрацију клуба у Основном суду Добој и у Министарству спорта Републике Српске.


  За предсједника Скупштине клуба изабран је Елвис Мујаковић (спонзор клуба), за предсједника Управног одбора Миро Хаџић. За секретара клуба именован је Љубо Р. Кузмић, за главног тренера Светислав Кузмић (тада носиоц карате звања Црни појас 1. ДАН).

   Све послове око прибављања потребне документације као и регистрације клуба обавио је именовани секретар уз свесрдну помоћ тренера и управе клуба.

Одмах по званичном оснивању клуба врши се упис чланова у секцији Макљеновац, почетком фебруара 2004. године а тренинзи са новоуписаним члановима почињу 16. фебруара исте године. У првом уписном року у клуб се уписао 31 члан, углавном основношколци. У септембру исте године клуб шири подручје свог дјеловања и отвара секцију у Великој Буковици. Током наредне године (2005),  рад клуба се проширује на секције у Которско и Витковце (општина Теслић) а Управни Одбор клуба доноси одлуку да се у клубу именујe нови тренер. За првог помоћног тренера изабрана је Свјетлана Билић, носиоц мајсторског карате звања Црни појас 1. ДАН.

  Карате клуб ''Вила'' већ након три године постојања и рада успијева окупити око стотину дјеце основношколског и средњошколског узраста и са мањим осцилацијама успијева да одржи тај број чланова у свих протеклих петнаест година постојања.

  Након отварања неколико секција створила се претпоставка за селекцију и стварање квалитетних такмичара и такмичарских екипа а самим тим почеле су пристизати  медаље у клуб са значајнијих и престижнијих такмичења, као плод успјешног и упорног рада такмичара и тренера клуба. Проширењем дјеловања клуба током 2009.године на околна сеоска подручја (Бушлетић, Сјенина Ријека, Палежница, Осојница, Витковци)  настаје потреба за новим тренерима.  На основу приједлога Главног тренера клуба доноси се одлука на сједници Управног одбора о именовању два нова тренера. За помоћне тренере клуба именовани су: Миле Сушић и Младен Лукић (оба носиоци мајсторског карате звања 1. ДАН).

  Као што је дошло до увођења нових тренера, тако је и управа клуба имала промјене у саставу Скупштине и Управног одбора клуба, као и људи на челним позицијама органа клуба. Све промјене су вршене у складу са Статутом клуба на редовним годишњим Скупштинама.

Клуб константно ради у двије градске секције те с времена на вријеме  у неколико сеоских секција. У периоду од 2004. до 2019. године, клуб је имао секције у следећим сеоским подручјима: Бушлетић, Липац,  Мали Прњавор, Сјенина, Палежница, Љескове Воде, Велика Буковица, Чивчије,  Церовица, Шеварлије, Осојница, Которско, Макљеновац, Миљковац, Витковци, градско насеље Усора.

   Са чланством у наведеним секцијама радили су: Главни тренер Светислав Кузмић, те помоћни тренери Свјетлана Билић, Миле Сушић, Младен Лукић, Дејан Божендић, Николина Ковачевић и Невена Марјановић.

   Захваљујући доброј организацији и упорном раду, такмичари су одлазили на  такмичења широм Европе па чак и на званична европска и свјетска карате првенства  уз властита одрицања свих чланова, управе клуба и родитеља такмичара. 

    

  Током протекле деценије и по постојања и рада у клубу се дошло на идеју изграђивања и трасирања властитог пута.  

  Чланови управе клуба, као и тренерски састав схватили су да је поратни период, као и период транзиције комплетног друштва у држави и њеним ентитетима  донио низ промјена у свим доменима живота па тако и у спорту.

  Од оснивања па до данас клуб се ослањао на провјерене кадрове односно дугогодишње спортске раднике као што је Љубо Р. Кузмић, који је секретар клуба од оснивања до данас и Доктор спортске медицине Зоран Кадијевић, који је својим стручним специјалистичким знањем из области спортске медицине дао пуни допринос у раду клуба. Карате клуб ''Вила'' се током протеклог времена ослањао на све добронамјерне савјете и критике спортских радника па је успио опстати у тешким поратним временима.    Већи број спортских колектива током периода од 1995 па до 2019. године све теже раде и опстају. У наведеном периоду многи слабије организовани спортски колективи, због недостатка финансијских средстава, су нестали са спортске сцене, те остали само фиктивно или су сасвим угасили свој рад. Поједини клубови такорећи егзистирају само на  папиру а рад и такмичења су свели на најмању мјеру.

Карате клуб ''Вила'' и даље успјешно ради а такмичари клуба одлазе и на веома значајна такмичења европског и свјетског ранга. Основни разлог овог успјеха су донесени акти којим је регулисано унутрашње уређење као и дефинисање прецизних односа клуба са организацијама или савезима чији је Карате клуб ''Вила'' пуноправни члан.

  

  Наиме Статутом Карате клуба ''Вила'' Добој је регулисана могућност да клуб може бити члан више спортских удружења или савеза у складу са одлукама управних тијела клуба, које се доносе у договору са тренерима клуба искључиво у интересу такмичара клуба и остваривања запажених спортских резултата.

 

   Од оснивања (2004.г.) па до данас клуб је члан Спортског Савеза Добој и пуноправни члан следећих струковних савеза:

ЈКА Карате Савез Републике Српске,

Шотокан Карате Академија РС/БиХ,

ВКЦ - Карате федерација Републике Српске

  Осим чланства у наведеним савезима или федерацијама у Републици Српској односно Босни и Херцеговини, Карате клуб ''Вила'' је на основу ''Дејтонског мировног споразума'' успоставио прекограничну сарадњу са ''Шотокан карате савезом Србије''.  Карате клуб ''Вила'' је примљен као пуноправни члан овог карате савеза, са свим правима и обавезама овог савеза те укључен у званични систем такмичења од наступа на првенствима и куп такмичењима па до могућности учешћа у Репрезентацији Србије.

  Треба имати у виду да чланство у више федерација има своје предности. Прије свега омогућава наступе такмичара Карате клуба ''Вила'' на такмичењима европског и свјетског ранга на клупским такмичењима као и наступ у саставу репрезентација наведених карате савеза или федерација.  

   Овако широка лепеза могућности пружа клубу, а уједно и такмичарима клуба,  да бира финансијски повољније услове за групна путовања, повољније трошкове смјештаја такмичара, што увелико смањује финансијска издвајања како клуба, тако и такмичара.

Да се у Карате клубу ''Вила''  ради озбиљно и професионално доказују спортски резултати који су остваривани током протеклих година у  Републици Српској, Федерацији БиХ, Србији, Словенији и Хрватској, док се истичу резултати на такмичењима у Мађарској, Румунији, Словачкој, Бугарској, Њемачкој, Италији, Аустрији. На основу одличних спортских резултата Карате клуб ''Вила'' се сврстава међу најтрофејније спортске колективе града Добоја ( раније општина Добој). Спортисти и тренери нашег колектива од 2006.године па до данас редовно освајају ласкаве титуле најуспјешнијих спортиста и тренера у струковним карате савезима Републике Српске и града Добоја (раније општине Добој).

Осим тренажног процеса и одлазака на такмичења Карате клуб ''Вила'' је од 2006. године у мјесецу септембру организовао Интернационални карате турнир ''Вила Куп'' (задња субота у септембру).    Уз велике напоре управе и тренера клуба, турнир је заживио и опстајао пуних десет година као престижна спортска манифестација интернационалног карактера на којој су учестовали клубови из  Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Хрватске, Словеније, Мађарске,  Румуније и Аустрије. Након катастрофалних поплава које су задесиле град Добој у мјесецу мају 2014.године, градска спортска дворана није била у функцији а самим тим није постојала могућност одржавања овог интернационалног карате купа у затвореном.

  Девети Интернационални Вила карате куп је одржан у полуотвореном простору Рукометног полигона Добој (код Гимназије Добој).

   Те 2014.  као и наредне 2015.године клуб није могао изнаћи средства за организацију а подршка од локалних власти је такође изостала.

    Управни одбор клуба је одлучио да се након одржаног десетог јубиларног турнира ова спортска карате манифестација умири на неодређен временски период, односно до стицања техничких и финансијских услова за нормално организацију и одвијање такмичења.  


TRENERI  KARATE KLUBA  ''VILA''  DOBOJ


СВЕТИСЛАВ  КУЗМИЋ

Главни тренер клуба (Шеф стручног штаба КК ''Вила'')

Селектор за борбе у Карате федерацији Републике Српске од 2018.годинe

Тренер са Лиценцом за карате тренера

Испитивач за карате звања   

  Рођен 10. августа 1980.године у Добоју, основну школу завршио у Руданци а Гимназију у Добоју. Запослен у Судској полицији, одељење Добој.

  У спортске воде је укорачио далеке 1987. године, као ученик првог разреда основне школе, те у каратеу остао као такмичар до 2004. године а од тада до данас, веома успјешно се бави тренерским послом. У спортским водама се налази већ 33 године. Носиоц је мајсторског карате звања Црни појас 3.ДАН.

   Током протеклих година рада у Карате клубу ''Вила'' Добој, одшколовао неколико млађих и старијих  генерација веома успјешних такмичара који су освајали најсјајнија спортска одличја у Републици Српској и Босни и Херцеговини.

  У репрезентативним наступима  освајане су медаље од међународног значаја у Србији, Мађарској, Хрватској, Аустрији, Словенији, Италији,  Словачкој, Њемачкој, Бугарској и Румунији.

Најзапаженије а уједно и најзначајније медаље, које су такмичари клуба освајали, свакако су медање са званиних балканских, европских и свјетских карате првенстава и куп такмичења. То су медаље из:  Констанце (Румунија), Беч (Аустрија), Ђер и Мишколц (Мађарска), Братислава (Словачка), Софија (Бугарска), Митерсил (Аустрија), Копар и Љубљана и Марибор (Словенија),  Београд, Суботица и Нови Сад (Србија), Арад (Румунија), Осијек и Пореч (Хрватска) као и медаље из многих других европских градова.  

Захваљујући овако добрим и континуираним клупским резултатима тренер Светислав Кузмић  је у више наврата, проглашаван за најуспјешнијег тренера у оквиру карате савеза Републике Српске (2014, 2016, 2017. и 2019. године)     

Плакета за најуспјешнијег тренера уручена му је на спортско-културној манифестацији ''Избор најуспјешнијих спортиста и спортских тренера града Добоја за 2011.годину''.    

  Већи број такмичара клуба су, такође проглашавани за најуспјештије у струковним Карате савезима Републике Српске и на нивоу града Добоја о чему ће бити текстова у наставку ове Монографије.

     Резиме свега  реченог о главном тренеру Карате клуба ''Вила''  би био да се ради о једном младом и веома успјешном тренеру, који свој углед у свијету спорта гради искључиво са одличним резултатима својих такмичара.


СВЈЕТЛАНА  БИЛИЋ

Тренер у клубу од 2005-2009.године

Члан Стручног штаба do 2009.g. 

Републички карате судија

  Рођена 12.12.1982.године у Добоју, основну и средњу Трговачко-техничку школу завршила у Добоју.

  Носиоц карате звања Црни појас 1. ДАН,  посједује лиценцу Републичког карате судије.

   Спортом се почела бавити 1993.године. Истовремено је тренирала атлетику и карате. Такмичарског успјеха је имала у оба спорта, али захваљујући чињеници да се у карате спорту много чешће одлази на такмичења  и путовања, опредијелила се да своје мјесто тражи у карате спорту и у томе је у потпуности успјела.

    Због изузетних такмичарских успјеха обезбедила је мјесто у првој женској екипи КК ''Слога'' Добој али и мјесто у женској карате Репрезентацији Републике Српске.

   Као чланица Репрезентације путовала је у више наврата у Шведску, Њемачку, Чешку, Словачку, Мађарску, Аустрију, Италију, док су небројени наступи по Републици Српској, Федерацији БиХ, Србији, Македонији, Хрватској и Црној Гори.

  Одлични спортски резултати донијели су јој титулу најуспјешније СПОРТИСТКИЊЕ ОПШТИНЕ ДОБОЈ   У СЕНИОРСКОЈ  КОНКУРЕНЦИЈИ ЗА 2000. ГОДИНУ.

  У Карате клубу ''Вила'' вршила је функцију помоћног тренера и водила тренажни процес у двије карате секције клуба  а уједно била делегат или судија на такмичењима у Републици српској.


МИЛЕ  СУШИЋ

Тренер у клубу од 2009.г.  

Члан Стручног штаба

Испитивач за звања у каратеу

Рођен, 11.10.1971.године у Добоју.  Oсновну школу завршио у Бушлетићу а Средњу Машинску школу у Добоју.

  Каратеом се почео бавити 1986.године.   Од тада па до данас прошао је све фазе карате спорта; од школе каратеа, учешћа у млађим и старијим такмичарским селекцијама па до тренерског занимања.   Носиоц је Мајсторског карате звања Црни појас 1. ДАН од 1992. године а тренерским пословима се бави од 1991.године.    

   Прве кораке у тренерској професији је почео у КК ''Слога'', да би  од 2009.године са тренерским радом наставио у Карате клубу ''Вила'' Добој.  Богато такмичарско искуство несебично преноси на младе генерације такмичара.   Међу плејадом младих такмичара налазе се и они које је Миле извео на стазе успјеха а они заузврат освајају најсјајнија одличја на такмичењима широм РС, БиХ и ван граница БиХ.

  Одличан тренерски рад у Карате клубу ''Вила'' Добој није остао незапажен.  Миле Сушић три пута проглашен најуспјешнијим тренером у оквиру струковног Карате савеза Републике Српске за 2016, 2017. и 2019.годину.  

  Проглашен је за успјешног спортског тренера и радника града Добоја za 2013.godinu.  Тим поводом додијељена му је плакета града као признање за његов дугогодишњи труд у раду са дјецом и омладином. Тренутно је замјеник главног тренера  те им са својим искуством пружа корисне савјете.


МЛАДЕН  ЛУКИЋ

Тренер у клубу од 2012.год.

Испитивач за карате звања

Члан стручног штаба клуба

Рођен, 06.05.1978.године.

Основну школу и Гимназију завршио је у Добоју а Пољопривредни факултет у Бањалуци  2005.године,

Магистар техничких наука у саобраћају - Саобраћајни факултет Добој, 2012.године.

  Карате почео тренирати 1989.године у КК ''Слога'',  као такмичар прошао кроз све такмичарске селекције клуба од пионира па до сениора те се може рећи да припада групи веома квалитетних и такмичарски искусних тренера..

  За високо карате звање Мајстора, Црни појас 1.ДАН. положио 1995.године.

Током такмичарске каријере био је члан прве сениорске екипе која се такмичила у републичкој карате лиги Босне и Херцеговине. Након ратних дешавања, извјесно вријеме је био ван карате спорта да би се 2012.године поново активирао у тренерском раду у Карате клубу ''Вила'' Добој, гдје је и остао до данас.    У клубу је већ дужи низ година те волонтерски обавља тренажни процес са млађим узрасним категоријама.  

   Испитивач је на полагањима за ученичка карате звања и члан стручног тренерског тима КК ''Вила'' Добој.

  Признање и плакету за успјешног тренера у карате спорту добио од Карате федерације Републике Српске у децембру 2019.године.