Пређи на садржај

Корисник:Mar03070/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Šikamaru Nara (jap.奈良シカマル, Nara Šikamaru) je izmišljeni lik u mangi i animeu Naruto, koju je stvorio Masaši Kišimoto. U animeu i mangi, Šikamaru je nindža povezan sa selom Konoha. Član je Tima 10, grupe nindži koju čine on, Čodži Akimiči, Ino Jamanaka i vođa tima Asuma Sarutobi. Šikamaru je prikazan kao lenj lik, nevoljan da primeni svoju čudesnu inteligenciju. Izvan Naruto animea i mange, Šikamaru se pojavio u nekoliko drugih medijauključujući video igre, originalne video animacije i šest filmova.

Mnogi recenzenti komentarisali su njegovu lenjost i inteligenciju i primetili njegovu transformaciju u vođu; Informativna mreža Anime proslavila je Šikamaruovo pojavljivanje u priči o Narutu.Šikamaru je takođe veoma popularan u bazi čitalaca Naruta, što je visoko u nekoliko anketa o popularnosti. Puštena je roba zasnovana na Šikamaru, uključujući akcione figure, prigušite ključeve itd.

Šikamaru Nara je jedan od najpametnijih likova u anime manga seriji Naruto.

Kišimoto je istakao da mu se sviđa Šikamaru zbog svoje lake prirode uprkos tome što je genije, i suprotstavio mu se inteligentnoj, ali abrazivnoj ličnosti Sasuke uchihe. Kišimoto je takođe komično primetio da bi se oženio Šikamaruom da je devojčica, napominjući da bi Šikameru verovatno bio uspešan u životu. Tokom dizajniranja Šikamarua u drugom delu, Kišimoto je želeo da pruži Šikameru jedinstven izgled uprkos tome što ga je nacrtao s prslukom koji nosi još nekoliko nindža u seriji. Kao rezultat toga, nacrtao je zaštitnik čela na ruci kako mu ne bi zaklonio kosu.

Tokom drugog dela, Šikamaruovučitelj Asuma Sarutobi preminuo je dok se borio sa terorističkim članom Akacuki Hidanom i Šikamaru nakratko počinje da puši Asumine cigare. Kišimoto se plašio da će Šueiša cenzurisati ovo pošto je Šikamaru još bio tinejdžer, a mangin časopis je bio usmeren na mladu demografiju. Međutim, te scene nisu cenzurisane.  Za finale serije, Kišimoto je predstavio Šikamaruovog i Temarijevog sina Šikadaija, koji izgleda skoro identično kao njegov otac. Međutim, Kišimoto ima za cilj da obojica imaju različite karakterizacije pre svega u manginom nastavku, Boruto: Naruto Next Generations.

Prvo pojavljivanje • Naruto poglavlje 34: Uljezi? (manga)

• Ulazi: Naruto Uzumaki!

Kreirao Masaši Kišimoto

Davači glasova

Japanski: Showtaro Morikubo

Nobutoshi Canna (Naruto epizoda

141)[2]

Engleski

Tom Gibis[3]


Porodica i rođaci: Šikaku Nara (otac, preminuo)

Temari (žena)

Shikadai Nara (sin)

Gaara (zet)

Kankuro (zet)

Raša (tast, preminuo)

Karura (svekrva, preminula)

Shinki (usvojeni nećak-zet) Yoshino Nara (majka)

Jašamaru (ujak)


Nindža rank:

Genina u prvoj polovini I dela

Chunin u drugoj polovini I dela

i ceo deo II

Jonin u Epilogu

Nindža tim Tim: 10