Корисник:Marijana Nenadovic

С Википедије, слободне енциклопедије

Женевр (Genevr)[уреди | уреди извор]

Женевр је јако алкохолно пиће које се добија арматизовањем етанола пољопривредног поријекла или житних дестилата бобицама клеке. За ароматизовање овог пића могу се користити и друге природне ароматичне супстанце или природно идентичне ароме.

Поријекло[уреди | уреди извор]

Женервр потиче из Холандије још од 1552. године. Сада се јако слично пиће производи у Белгији под именом jenever, у Француској geniêver, у Њемачкој wacholder.

Начин производње[уреди | уреди извор]

Свака наведена земља или чак и фирма има свој начин и технику производње. По традиционалном поступку брашно жита се размути у води, загријава и додаје брашно зелено слада. Под утицајем ензима слада скроб се трансформише у шећер, који квасци превиру. Дестилацијом превреле комине добија се сирови дестилат који се редестелише са ароматима и којима су главне бобице клеке. Концентрисање и пречишћавање житног дестилата обавља се са неколико узастопних понављања, некада чак пет пута. Женевр се конзумира као млад, стар и врло стар. Произвоња у Холандији највише је концентрисана око града Schiedam, у близини Ротердама.

Поступак производње у Schiedam-у[уреди | уреди извор]

Кукуруз, раж и слад као основне сировине мељу се одвојено. Прво се кукурузно брашно размућено у води загријава индиректном паром од 90 степени целзијусових, при чему се скроб желатинизира, затим у ово додаје хладна вода, па брашно од ражи и слада. Ова комина се загријава на 62 степена и одржава на тој температури 45 минута, како бих скроб хидролизовао у ферментабилне шећере помоћу ензима слада.

Споменице и захвалнице[уреди | уреди извор]

100 измена