Пређи на садржај

Корисник:Markonet3918/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Бјакуја Кучики[уреди | уреди извор]

Бјакуја Кучики (朽木 白哉, Кучики Бјакуја) је измишљени лик у аниме и манга серији Блич коју је креирао Таито Кубо. Капитен је Шесте дивизије Готеи 13.

Карактер[уреди | уреди извор]

Бјакуја је 28. вођа племенитог клана Кучики, једне од четири велике племићке породице у Друштву душа. Као такав, он се понаша аристократски — увек делује спокојно и апатично према другим људима, чак и када је у ствари дубоко конфликтан. Такође је изузетно миран, чак и у борби, и ретко је изненађен чак и најдрастичнијим поступцима. У младости је помало радостан, како је приметио његов деда Гинреи.

Он верује у закон и ред. Као глава једне од великих племићких породица и као капетан у Готеи 13, увек се труди за мирно друштво. Он сматра да ако неко на његовој позицији не поштује правила и не даје добар пример, онда га нико неће следити. Он сматра да за одржавање реда сви прекршиоци морају бити кажњени, чак и ако је то противно његовим жељама. Упркос свом леденом и краљевском маниру, Бјакуја брине и штити оне који су му важни, чак и Рукију, своју усвојену млађу сестру, назива својим „поносом“.

Воли цветове јапанске трешње, ноћне шетње, зачињену храну и банане, али не воли слано.

Носи стандардну капетанску униформу заједно са белим покривачем за главу званом кенсеикан (који симболизује његов племићки чин као глава породице Кучики) и белим шалом који је направио мајстор ткања, Цуџиширо Куроемон III. Шал је направљен од сребрно-беле светлосне свиле и породично је наслеђе које се генерацијама преноси на главу породице Кучики. За само једну такву мараму може се изградити 45 кућа.

Историја[уреди | уреди извор]

Мало се зна о његовој раној историји. Када је његов деда, Гинреи, још био капетан 6. дивизије, Бјакуја је планирао да преузме вођство клана, иако је Гинреи био забринут због његовог брзоплетог и усијаног става. За то време Јоруичи Шихоуин би се шалила с њим и подстицала га на игре јурке користећи брзе кораке, које је сваки пут добијала. Бјакуја би у то време врло лако изгубио живце, а његов деда је веровао да ће постати много јачи ако научи да се контролише.

Више од педесет година пре главне приче, Бјакуја се оженио Хисаном, обичном становницом из Инузурија, једног од најсиромашнијих округа Руконгаја; притом је прекршио правила примивши је у племићку породицу Кучики. Недуго пре смрти од болести, Хисана је замолила Бјакују да пронађе, усвоји и заштити њену биолошку сестру Рукију, коју је напустила као беба. Такође га је натерала да обећа да Рукији неће рећи за њену праву породицу. Веровала је да, пошто је напустила Рукију када је била млађа, није била достојна да се зове Рукијина сестра, али је замолила Бјакују да јој дозволи да га зове 'брат'.

Годину дана касније, током Рукијиног боравка на академији, Бјакуја ју је пронашао и одмах усвојио у клан Кучики. Усвојивши је, Бјакуја је поштовао последњу жељу своје жене, али је поново прекршио правила свог клана. Касније се заклео на гробовима својих родитеља да више никада неће прекршити правила, без обзира на све. Као резултат тога, он, иако је на површини потпуно апатичан, заправо је дубоко у сукобу са питањем Рукијиног погубљења. Ако би интервенисао, то би захтевало да поново прекрши обећање родитељима и правила; али ако не учини ништа, неће испунити последње обећање које је дао својој умирућој жени да ће заштитити Рукију као своју рођену сестру.

Подразумева се да је Бјакуја постао капитен 6. дивизије око 50 година пре главне приче о Бличу. Гин Ичимару је у исто време постао капитен 3. дивизије, а Гин би обично започињао бесмислене разговоре са Бјакујом у временима када су им се путеви укрштали.

Синопсис[уреди | уреди извор]

Бјакуја се први пут појављује у мисији са својим поручником, Ренџијем Абарајем, да ухвати Рукију Кучики и убије Ичига Куросакија. Успели су да поврате Рукију и поштедели су Ичига, захваљујићи Рукијиној интервенцији, молећи Бјакују да не задаје завршни ударац. Бјакуја касније прекида покушај Гањџу Шибе и Ханатаро Јамаде да спасу Рукију, а касније и Ренџијев покушај да уради исто. тада се бори са Ичигом по трећи пут. Обојица усмеравају своју преосталу снагу у један последњи напад, што резултира нерешеним резултатом. На крају битке, Бјакуја, кроз њихов разговор, схвата да је оно против чега се Ичиго борио закон Друштва душа уместо самог Бјакује, након чега даје реч да ће заштити Рукију. Када Сосуке Аизен нареди Гину Ичимаруу да убије Рукију, Бјакуја интервенише и Гин је савладан. Док је лечена, Бјакуја говори Рукији зашто је усвојена, извињава јој се и захваљује Ичигу. Након тога, Бјакујин став према Рукији се значајно мења. Сматра се да брине о Рукији на индиректан начин и показује нови поглед на идеју да закон никада није савршен.

Бјакуја се поново појављује да поврати Тоширо Хитсугајев тим по наређењу генерала Јамамота близу краја Аранкар дела, али он тајно додељује Рукији и Ренџију да спасу Орихиме. Он образлаже да му је само наређено да их врати у Соул Сосајети и да оно што су касније изабрали није његова брига, иако Ичиго и Рукија сумњају у супротно. Бјакуја се појављује касније у Хуеко Мунду да спасе Рукију од 7. Еспаде, Зомари Лероука. После се појављује са Кенпачијем Заракијем да спасе Ичига у његовој борби против Нултог Еспаде Јамија.

Седамнаест месеци касније, Бјакуја и неколико других високорангираних шинигамија појављују се пред Ичигом у људском свету након што је Ичигу отет његов Фулбринг. Открива се да су он и пратећи шинигамији каналисали своју моћ у оштрицу која је убола Ичига да би повратила његове изгубљене моћи шинигамија. Бјакуја се потом бори са Шукуро Цукишимом.

Када Ванденрајх нападне Соул Сосајети, Бјакуја оплакује поручника Чоџира Сасакибеа. Бјакуја помаже Ренџију у борби са Стерн Ритером Ф, Асом Нодтом. Бјакуја активира свој Банкаи, каже Ренџију да посматра Ас Нодта и да пронађе начин да отпечати Банкаи након што је запечаћен. Међутим, Бјакуја сазнаје да његов Банкаи није запечаћен, већ да су га украли Квинси. Бјакуја се сукобљава са Ас-ом, али је лако савладан. Ас Нодт докрајчује Бјакују користећи сопствени Банкаи против њега и разбијајући га у оближњи зид. Када се Ичиго ослободи свог заточеништва у Дангаи-у и стигне на место где Бјакуја лежи рањен, Бјакуја тражи од Ичига да му опрости што није успео да победи свог непријатеља и моли га да заштити Соул Сосајети као његову жељу на самрти. Након одласка Ванденрајха, Краљевска гарда стиже у Соул Сосајети, доводећи Бјакују са собом како би могао да буде излечен.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. "Bleach Bleach souls Book."
  2. Блич манга; поглавље 167., страна 08.
  3. Напомена: У анимеу, шал је изузетно светло зелен (епизода 52. и 53.)
  4. Илустрована сликовница "Soul Reaper's", аниме епизода 118.
  5. Илустрована сликовница "Soul Reaper's", аниме епизода 113.
  6. Блич манга "омаке" .поглавље.
  7. Блич манга; поглавље 105., стране 11-12, 14.
  8. Блич манга; поглавље 179, страна 8.
  9. Блич манга; поглавље 145, страна 5.
  10. Блич манга; поглавље 118, страна 14.
  11. Блич манга; поглавље 140, страна 15.
  12. Блич манга; поглавље 302.
  13. Блич манга; поглавље 165, страна 10-11.
  14. Блич манга; поглавље 142.
  15. Блич манга; поглавље 161.
  16. Блич манга; поглавље 301, страна 22.
  17. Блич манга; поглавље 164, страна 11.
  18. Блич манга; поглавље 166, страна 16.
  19. Блич манга; поглавље 307, страна 1-2.