Корисник:Markopa002/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Марк Винсент Херд (1. јануар 1957 - 18. октобар 2019) био je амерички генерални директор у технолошкој индустрији. Био је један од генералних директора и члан управног одбора Oracle корпорације. Пре тога био је председник управног одбора, генерални и оперативни директор компаније Hewlett-Packard, пре него што је поднео оставку 2010. године. Такође је био у управном одбору компаније Globality и био је члан Технолошког савета генералних директора и управног одбора корпорације News до 2010. године.

Детињство и образовање

Херд је рођен у Њујорку, као син Терезе А. (Фанони), племкиње, и Ралфа Стајнера Херда, финансијског стручњака. Завршио је средњу школу Archbishop Curley-Notre Dame 1975. године у Мајамију на Флориди. Дипломирао је 1979. године на Факултету за пословне студије на Бејлор универитету у Вакуу у Тексасу. Добио је спортску стипендију да игра тенис, која му је омогућила да похађа Бејлор универзитет. Био је члан братства Фи Делта Тета.

КАРИЈЕРА:

Компанија NCR (1980-2005)

Херд је провео 25 година у NCR-у, у којој је постигао највећи успех двогодишњим мандатом на позицијама генералног и оперативног директора. За генералног директора изабран је 2001. године, а годину дана касније добио је и додатна задужења као оперативни директор. Каријеру у овој компанији почео је на јуниорској позицији продавца у Сан Антонију 1980. Године, када га је запослио Родни Греј, а затим је обављао различите позиције у менаџменту, операцијама, продаји и маркетингу. Поврх тога, три године је био шеф одељења за складиштење података у компанији Теradata.

Компанија Hewlett-Packard (2005–2010)

Након што је управни одбор приморао председницу и генералну директорку Карли Фиорину да поднесе оставку у јануару 2005. године због несугласица у пословној политици после спајања са компанијом Compaq, заменик генералног директора и финансијски директор Роберт П. Вејман је постао в. д. генералног директора на неколико месеци. Након њега, Херд је постављен за генералног директора на неодређено, а вршио је и функцију председника компаније, коју није вршило неколико његових претходника (Мајкл Капелас је био председник компаније у прелазном периоду 2002. године након спајања са Compaq-oм).

Херд је такође изабран за члана управног одбора, али за разлику од претходних генералних директора у почетку није био постављен за председника одбора, већ је то место заузимао неки од неизвршних директора. Херд је 22. септембра 2006. године наследио Пат Дан на месту председника одбора, након што је она поднела оставку због афере са претекстингом.

Под његовим руководством компанија је постала лидер у продаjи лаптоп рачунара 2006. године, а у продаjи десктоп рачунара 2007. Годину дана касније повећали су свој удео на тржишту инкџет и ласерских штампача на 46% и 50,5%. У марту 2009. године Херд је прогнозирао да би продаја HP-а могла пасти и до 5% те године усред рецесије, али да би њихова добит могла порасти за скоро 6%.

Под његовим руководством компанија је испунила очекивања Вол стрита у 21 од 22 квартала и повећала добит у 22 квартала заредом, са порастом прихода од 63% и двоструко већом ценом акција.

Иако је спајање Hewlett-Packard-a и Compaq-а 2002. године наишло на доста критика, Херд је успешно спровео пословање удружене компаније, што његова претходница Фиорина није успела да уради. Према Њујорк Тајмсу, Херд је „извео једну од највећих спасилачких мисија у пословној историји Америке, усмеривши компанију оптерећену проблемима ка петогодишњем повећању прихода и порасту деоница за вртоглавих 130%.“

Хeрд је водио HP „ауторитетом оснивача.“ Био је де факто генерални, финансијски и оперативни директор и главни продавац. Био је познат по агресивном смањивању трошкова. Убрзо након што је постао генерални директор, отпустио је 15.200 радника, што је представљало 10% од укупног броја запослених у компанији. Остале мере штедње укључивале су смањење одељења за информационе технологије са 19.000 на 8.000 запослених, смањење броја софтвера које је HP користио са 6.000 на 1.500 и свођење 85 база података на 6. Током рецесије 2009. године, Херд је за све запослене, у зависности од радног места, наредио привремено смањење плате од 5%, 10% или 15% и укинуо многе бенефиције. Он је сам себи смањио главницу плате за 20%, иако му је одбор за награде повећао бонус за исти износ.

Хердов фокус на краткорочним резултатима и финансијском управљању, пре свега на смањивању трошкова, преузимању водеће улоге у продаји рачунара, као и на аквизицији компанија EDS и 3Com резултирао је у повећању добити и дивиденди.

Међутим, противници оваквог начина управљања гледали су на то као на наставак изградње империје, која је почела аквизицијом компаније Compaq 2002. године, неколико година пре него што је Херд постао генерални директор HP-а.

Током 2007. године, док је био на позицијама председника управног одбора и генералног директора у компанији Hewlett-Packard, Херд је у часопису Fortune проглашен за једног од 25 најмоћнијих људи у пословном свету. Часопис San Francisco Chronicle га је прогласио за најбољег генералног директора 2008. године, а магазин Forbes годину дана касније за једног од најбољих генералних директора.

Хердова укупна зарада 2008. године износила је 39.952.237 долара , укључујући основну плату од 1.450.000 долара, награду у виду акција вредности 7.907.660 долара, бонус од 23.931.882 долара, и 662.695 долара у повластицама. То је био највећи бонус било ког генералног директора те године. Наредне године Херд је зарадио укупно 24.201.448 долара, укључујући основну плату од 1.268.750 долара, награду у виду акција вредности 6.648.092 долара, бонус од 15.809.414 долара, и 475.192 долара за бенефиције и друге накнаде.

Херд је поднео оставку на свим позицијама у HP-у 06.08.2010, а управни одбор је финансијску директорку Кети Лесјак поставио на позицију в. д. генералног директора. Ову одлуку донео је након истраге о његовом кршењу HP-овог кодекса пословне етике, након тврдњи које је изнела бивша радница на пројекту, Џоди Фишер.Истрага је закључила да политика компаније о сексуалном узнемиравању није прекршена, али током истраге оптужби је откривено да је Херд поднео нетачне извештаје о трошковима. Људи изван компаније сматрали су да је одлука

управног одбора лоша и да је захтев за његову оставку, са намером да се ублажи негативан публицитет, заправо обојеном неким скривеним мотивима . Сама Фишерова је изразила незадовољство исходом.

Oracle корпорација (2010-2019)

Херд је 6. септембра 2010. године постао оперативни директор компаније Oracle заједно са Сафром А. Кец, наследивши позицију од бившег оперативног директора Чарлса Филипса. Он је такође постао члан управног одбора ове корпорације. Херда и Кецову је на ту функцију поставио тадашњи генерлани директор Лари Елисон. Компанија Hewlett-Packard је потом тужиола Херда, тврдећи да ће преузимајући тако високу позицију у Oracle-у прекршити споразуме који га обевазују да чува тајне HP-а. Спор је решен две недеље касније тако што је Херд пристао да се одрекне око половине накнаде коју му је дуговао Hewlett-Packard.

Херд је 2013. реорганизовао продајни сектор компаније у процесу који је покренут две године раније. Он је променио начин зараде за продајно особље Оracle-a како би продао више технике, запослио додатне продавце и смањио број поруџбина које један продавац обрађује. У априлу 2013. године, Херд је изјавио да је број особља у сектору продаје порастао за 4.000.

Његов план за реорганизацију је на почетку наишао на критике старијих продаваца, од којих су неки напустили Oracle и прешли да раде за конкуренте.

Херд је 2013. годинe покренуо програм Class Of са циљем да запосли хиљаде нових дипломаца и обучи их да постану продавци и помогну у продаји Oracle-овог клауда. Инспирацију за ову идеју добио је док је био на вечери са ћерком и њеним пријатељима који су били недавно дипломирали. Као резултат успеха програма и планова за проширење, компанија је изградила нови кампус у Остину, у Тексасу, да смести запослене који су чинили део Хердовог Class Of програма. Херд је 2015. године објавио да Оracle запошљава 1.300 студената годишње.

Лари Елисон, генерални директор корпорације, објавио је 18.09.2014.године да се повлачи са те позиције, а да ће га наследити Херд и Кецова. Херду је додељен надзор над продајом, услугама и маркетингом, док је Кецова требало да прати операциона, правна и финансијска одељења.

Под Хердовим руководством, компанија Oracle се фокусирала на клауд технологију и модернизовала је своје претходне верзије софтвера како би могла да се такмичи са мањим компанијама заснованим на клауду. Херд је 2016. године истакао да је Oracle-ово клауд пословање порасло за 82% у периоду од 2015. до 2016. године и да је компанија уложила 5,1 милијарду долара у истраживање и развој ради унапређивања клауд услуга.

Компанија Oracle је 2016. године, под Хердовим руководством, постала власник неколико компанија заснованих на клауду, укључујући NetSuite, компанију која пружа софтвер као услугу, а бави се планирањем ресурса предузећа; компанију Textura која пружа услуге базиране на клауду у сфери инжењерства и грађевинарства; компанију LogFire која креира апликације за управљање складиштима, базиране на клауд технологији; и Opower, компанију која се бави пружањем клауд услуга фирмама које се баве комуналном делатношћу.

Приватни живот

Марк Херд се 23. августа 1980. године оженио Елизабетом А. Батлер, а развели су се 14. октобра 1987. Поново се оженио 1990. године, сада Паулом Калупом, администраторком NCR-а. Имали су две ћерке, Кетрин и Кели.

У септембру 2019. године, Херд је објавио да ће узети одсуство са посла из здравствених разлога. Додао је да ће генерална директорка Сафра Кeц заједно са оснивачем и техничким директором Oracle-a Ларијем Елисоном водити компанију у његовом одсуству. Херд је преминуо 18. октобра 2019. године, наводно од рака.

Библиографија

  • The Value Factor: How Global Leaders Use Information for Growth and Competitive Advantage by Mark Hurd and Lars Nyberg, Bloomberg Press, 2004, ISBN 1-57660-157-9
  • Fall 2003 Baylor Business Review "Enterprise Decision-Making" by Mark Hurd, ISSN 0739-1072