Пређи на садржај

Корисник:Memento234/песак

С Википедије, слободне енциклопедије


Nagrada 22. decembar je najveće priznanje Jugoslovenske narodne armije, koje dodeljuje, na predlog žirija, savezni sekretar za narodnu odbranu, za izuzetna dostignuća ostvarena u toku jedne godine .

Dodeljuje se svake godine za Dan JNA kao znak priznanja autorima najboljih naučnih i stručnih ostvarenja iz oblasti vojne teorija i prakse, tehničkih i drugih unapređenja (pronalazaka) koja značajnije doprinose razvoju oružanih snaga SFRJ i jačanju njene borbene spremnosti. Ustanovljena je 24.02.1955. Naredbom državnog sekretara za poslove narodne odbrane kao vanredna nagrada.

Kasnije, Naredbom od 16.03.1961. i Pravilnikom o ustanovljavanju Nagrade od 29.05.1969. utvrđena je pod tim nazivom. Ovim Pravilnikom su određenije precizirani uslovi za njeno dobijanje, predlagači i njihova prava i dužnosti, načelan sastav žirija i način ocene predloženih radova za nagradu, kao i da se može dobiti samo jadan put.

Dodeljuje se pojedincima ili grupi autora za dela, odnosno radove objavljene u toku jedne godine. Odluku o dodeli Nagrade žiri donosi samostalno, na osnovu koje savezni sekretar za NO određuje broj i visinu novčane nagrade. Za Dan JNA načelnik Gneralštaba, uz prisustvo vojnog vrha, lično uručuje nagradu. Sredstva informisanja o tome su izveštavala i prikazivala značajna ostvarenja. Vojnotehnički institut kopnene vojske ukupno ima više od dvadeset nagrađenih, koji su, po pravilu, istaknuti stručnjaci u svojim oblastima ili stručnim disciplinama.


Literatura[уреди | уреди извор]