Корисник:Metodicar/Архива 3

С Википедије, слободне енциклопедије

Здраво[уреди | уреди извор]

Еј, и тебе уфатило? Добро си прошао, јер ја сам вукла назеб скоро месец дана... Него, да те питам. ова два последња, хаптера и ..филија (ето видиш колико сам способна да запамтим те ваше биолошке ствари) има ли их на другим википедијама? Јер, ако их нема НИ НА ЈЕДНОЈ, онда ти следи оригинална споменица, а за оне прве две интервики оригинална споменица. Елем, право да ти кажем, и ја сам у последње време начврчкала тих споменица јер сам почела мало да пишем о ономе што сам студирала - шпанска књижевност, и није заиста тешко наћи ствари које енглези немају...... Заврших Сервантеса, и веома сам поносна на њега, јер сам га БАШ лепо урадила... Позивам те да га прочиташ, ако ништа друго барем живот, јер је заиста занимљив...--Јагода испеци па реци 19:31, 1. фебруар 2008. (CET)

хехе... Баш ми је драго да су ти се свидели алмогавери, јер мене заиста одушевљавају. Осим тога, веома сумњам да су они на Балкану оставили мало више трага него што ми то мислимо, јер у каталонском језику налазим много речи које су ИСТЕ као и у српском, само неке од њих су cuina и pixar што би код нас било кујна и пишати (сори на мом француском), а код овог задњег треће лице множине је апсолутно исто:(он/она) пиша. Такође у карактеру налазим исте особине - мали народ који је поносан на своју историју коју ретко ко познаје, ратнички народ, додуше, мало паметнији од Срба, јер су имали мало и нечег јеврејског (иду им послови и паре су најважније), затим такође славе пораз, као и ми (ја мислила једино Срби луди па славе пораз на Косовом пољу, међутим и ови овде славе 11. септембар кад су их Бурбони тотално уништили јер су у Рату за шпанско наслеђе подржали погрешну страну, тј. Хабзбурговце па кад су Бурбони дошли на власт, укинули су им све слободе и приличну аутнономију коју су имали до тада... Ал ај, да те не давим... Него, не рече ми за оне две последње, јер их има на другим википедијама или не, да знам коју споменицу да ти лупим...—Јагода испеци па реци 19:55, 1. фебруар 2008. (CET)
Значи, сва четири су иста? Има на другим, ал нема на енглеској? ОК, сад ћу да ти лепим споменице. А ако је већ тако, препоручујем ти читање Гладијатора, као и респективних Гладијаторки. Фасцинантно.--Јагода испеци па реци 20:02, 1. фебруар 2008. (CET)
Па зависи како гледаш... Свако доба треба посматрати са оновремене тачке гледишта и културе која је тад била. Видиш, ми сви мислимо с тачке 21. века и ове западњачке културе да су Маје и Астеци били дивљаци зато што су жртвовали људе, а исти ти Астеци нису могли чудом да се начуде што су у биткама Шпанци УБИЈАЛИ противнике, јер они то нису радили,него су их све заробљавали да би после имали кога да жртвују и да не би морали да жртвују своје људе... Логично, зар не, чак и са становишта модерног човека...

А што се гладијаторки тиче, па нису они били сурови према женама... За разлику од мушкараца, жене су саме хтеле да учествују у томе, чак су то углавном биле жене које суприпадале угледним породицама, зато им је Сеотимије Север на крају и забранио, јер то није био позив "достојан једне жене из фине куће"....

Занимљива је историја, помаже да се боље сагледа садашњост и да се схвате нека понашања која се иначе не би могла схватити на другачији начин...—Јагода испеци па реци 20:26, 1. фебруар 2008. (CET)

Ма, да, то је оно што нама модерним људима једноставно изгледа чудовишно, али не заборави да је то било питање части. Он је био поражен, а осим тога, заклео се на то да ће мирно прихватати смрт уколико му судбина тако одреди, а тада су се заклетве гледале много озбиљније него данас, иако су многи били приморани да дају такве заклетве... Другачији свет, другачија правила... Наравно, данас су такве ствари незамисливе, мада и дан данас људи пате од тог извитопереног воајеризма и глади за крвљу. Данас управо сазнах да су се до скора овде у Шпанији организовале екскурзије које си ПЛАЋАО на клање свиње... Дакле, платиш да би те ставили у аутобус, одвели на село код сељака који је решио да закоље свињу од 100 кила, да би ти видео како се свиња кољњ, како се дере, како шикља крв... Грозота. Међутим, то овде не би требало ни да нас чуди толико када још увек постоје тореадори и борбе бикова, и да је асамо то један вид малтретирања животињњ, него постији хиљаду и један обичај где животиње пате зарад забаве хомо сапијенса... Болесно, јелда? И типично само за једну животињску врсту. Самог хомо сапијенса...—Јагода испеци па реци 20:49, 1. фебруар 2008. (CET)

Легуре[уреди | уреди извор]

Потпуно је ОК то са легурама, мислим да смо једно време имали технолога на Викију, па нам је нпр. чланак о челику повећи. Биохемија је прошла задовољавајуће, мислим да ће пасти једна десетка осим ако ми се не омакне за једно пола поена :) Чашћавање када завршим још „само“ са фармацеутском 1, аналитичком 2 и физиологијом :))) Узгред, вероватно ће средином фебруара бити и састанак уживо, када нам већини прођу рокови, па ако желиш, било би лепо да свратиш, необавезна је атмосфера скроз :) --Кале info/talk 20:44, 1. фебруар 2008. (CET)

Па квалитативну смо се провукли без већих догађаја за памћење, имали смо мале `инциденте` са водоник-сулфидом (неки геније је своју анализу у коју је додао исти, просуо у лавабо, уместо у капелу, случај је хтео да сам ја био тај геније :)) а и једна колегиница је решила да нам свима прочисти синусе па је разбила једну повећу реагенс боцу амонијака, и омогућила нам свима 15-минутну паузу :) Ух, а ове године вежбе из квантитативне почеле гравиметријом, а пола нас, куку, 15 минута квантитативно преноси анализу у нормални суд, није шала, каже `свака кап је битна` :) А на фармацији у групи буде по једно двоје-троје мушког рода у групи од 25 и решила асистенткиња да ми будемо џентлмени, па вади и стављај 25 тиглова у ону пећ, некаквом расклиматаном хватаљком, само чекаш кад ће да испадне :) И тако, забава, није било досадно бар :) --Кале info/talk 21:01, 1. фебруар 2008. (CET)

Да, и код нас је тако, Аналитичка 1 је квалитативни део, Аналитичка 2 квантитативни, и имамо један изборни предмет те тематике, ваљда Аналитичка хемија у фармацеутској пракси, али то је доста кратак курс, претпостављам да се тиче углавном волуметрије у неводеној средини и неких зврчки са колоидима, пошто је нама засебан, повелики предмет Аналитика лекова. --Кале info/talk 21:09, 1. фебруар 2008. (CET)

Реф[уреди | уреди извор]

У принципу, друга Википедија не може бити референца. Међутим, ако си користио за писање чланка неку другу википедију, или је чланак превод са неке друге википедије, обично је добро то навести на стр. за разговор. --Јагода испеци па реци 23:21, 1. фебруар 2008. (CET)

Е, и ај стави интервики са тим википедијама где имају хаптера и гамофилија.--Јагода испеци па реци 23:24, 1. фебруар 2008. (CET)

Па то си ми ти рекао. Ја сам те питала да ли их има на другим википедијама, иако их нема на енглеској, ти си ми рекао да их има, а питала сам те јр постоје две врсте споменица - оригнална, ако аправиш чланак којег НИГДЕ нема, и оригинална интервики, која је за чланак којег има на другим али нема на енгл. википедији (као ова прва два чланка која си направио). Ако их нема нигде, онда да мењам на оригиналне? --Јагода испеци па реци 23:40, 1. фебруар 2008. (CET)
Па, ...м ли ти нанулицу! Мене си наш’о да зекиш! Ево, исправила сам. А богами сам завршила и оног мученика Саву Готског, те идем сад да мало практикујем софинг. Ај, си ју лејтер алигејтер--Јагода испеци па реци 23:48, 1. фебруар 2008. (CET)


Нема кефр[уреди | уреди извор]

Шта год да ти треба или те занима,а мислиш да ти могу помоћи,ту сам.Ако и не успем да ти помогнем,пробаћу да те упутим на неког ко ће ти сигурно разрешити проблем.

Што се оног шаблона тиче,пробао сам нешто у њему,па није ишло,после чега сам теста ради пробао оне две слике у овом шаблону(који је по структури иде`тичан овом твом) и у њему су се слике лепо приказивале,па сам део његове структуре пребацио у овај који си ти радио.Сад ми делује да је мало боље од оног претходног стања,иако ми она лева(Стикс) делује мало измештено,али можда је то и због мог замрљаножутог екрана.

Ако ти ово не ради пос`о(не видим најбоље,такав ми је кране) или ако ти треба помоћ око неког другог шаблона,мој свет ти је или Саша Стефановић(кад год сам им`о проблем са шаблоном,он је то разрешио) или Михајло Анђелковић(за њега сам сфатио из неке приче да све те шаблоне и шта како раде држи у црном испод ноктију на малом прсту десне ноге,тако да ако он не зна,не зна нико(тако се прича)).Мада,можеш и мене да приупиташ,код ових једноставнијих или ако ти треба какво једноставно решење за неку ствар,мада је,наравно,велико питање када ћу стићи да ти одговорим,пошто ми је `нет никакав(за сад),па сам ту кад ми то пође за руком тј. нека виша сила то дозволи. Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 03:12, 2. фебруар 2008. (CET)

Нема на чему и други пут,сви смо овде да би помогли пројекат колико можемо и да олакшамо другима рад на њему,тако да...Keep up the god work! Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 14:06, 2. фебруар 2008. (CET)

Sjajan[уреди | уреди извор]

heheeh... Pa da si pitao o bilo kom drugom, ali o Servantesu...--Јагода испеци па реци 11:33, 2. фебруар 2008. (CET)

Хвала, Методичару. Драго ми је што ти се свиђа...--Јагода испеци па реци 11:47, 2. фебруар 2008. (CET)
А? Би ли опет покушао да ми објасниш? Нешто сам данас мало шунтава, што би рекла нека деца.......--Јагода испеци па реци 22:16, 2. фебруар 2008. (CET)
хе, хе... .... Овако. То се користи кад нпр има неки текст у чланку који је или дискутабилан или недовршен или шта већ, из неког разлога не треба да се види али треба ти у чланку, па онда ставиш то како би га направио "невидљивим" за оне који читају чланак. Такошђе добро дође за писање напомена које су упућене уредницима али не и читаоцима чланка. Нпр. Ставим неку годину, али нисам сигурна, па напишем: Пера Перић је рођен 12. децембра 1985.<!--Проверити годину, нисам сигурна-->

Сад се ти сигурно питаш како сам ја то урадила да се види оно што се теби никако није видело. Па овако, кад год хоћеш да се неки од вики шаблона виде који се иначе не виде, нпр. језички шаблони, цитати и сл, онда напишеш шаблон, маркираш га па кликнеш на ово дугме горе што има слово W али као у неком црвеном кругу па прецртано, што значи "не користи вики шаблон". Онда се види и кад сачуваш оно што видиш док пипеп или едитујеш. На пример: {{јез-ен|Coca cola}} je u stvari енгл. Coca cola

ili:

{{Цитирање коментара|blah, blah, blah...}} je u stvari:

blah, blah, blah...

Nadam se da je sad jasnije... --Јагода испеци па реци 22:28, 2. фебруар 2008. (CET)

Нема на чемос... Заслуга је заслуга, па нека је е, па шта...--Nikostrat (разговор) 22:41, 2. фебруар 2008. (CET)
Nemoj da mi se razočaravaš, o Metodičaru! Polako, sve se nauči, a stvar je i isprobavanja. Za početak, reci mi koliko imaš gore dugmića? Možda možemo povećati broj, pa da i ti onda imaš ove smajlije....--Јагода испеци па реци 23:02, 2. фебруар 2008. (CET)

Monobook[уреди | уреди извор]

Ovako: Edituj ovo: Корисник:Maduixa/monobook.js a onda iskopiraj sve sto ima tamo i zalepi ovde: Корисник:Metodicar/monobook.js. Onda treba da rifrešuješ brauser, a kako se to radi, to ti piše u samom monobuku. Jedini uslov da vidiš ove dugmiće je da koristiš fajerfoks. Sa eksplorerom ne radi. Aj, probaj pa viči ako ne ide.--Јагода испеци па реци 23:23, 2. фебруар 2008. (CET)

Treba da očistiš keš, sori na pogrešnoj informaciji. A to ti piše u tvom monobuku:

Након снимања, морате очистити кеш вашег веб читача да бисте видели промене: Mozilla/Safari/Konqueror: држите SHIFT док кликћете Reload (или притисните Shift+Ctrl+R), IE: притисните Ctrl-F5, Оpera притисните F5.

Zapamti, radi samo u FF. --Јагода испеци па реци 23:34, 2. фебруар 2008. (CET)

Dakle, PRETISNI odjednom Shift+Ctrl+R --Јагода испеци па реци 23:35, 2. фебруар 2008. (CET)

Nema na šta :) Imaš i smajlije! —Јагода испеци па реци 23:41, 2. фебруар 2008. (CET)

Шаблон[уреди | уреди извор]

Тренутно сам пребукиран послом. Мислим да би се шаблон са ен.вики могао и само пребацити овде и превести. Могу то да урадим али не обећавам кад ће то бити. Михајло [ talk ] 23:53, 2. фебруар 2008. (CET)

Ма нека ја ћу. Михајло [ talk ] 00:33, 3. фебруар 2008. (CET)

Одабрани[уреди | уреди извор]

-- Bojan  Razgovor  00:08, 3. фебруар 2008. (CET)

ah, zveri[уреди | уреди извор]

paaa... nekada su zveri obuhvatale dva reda — Carnivora Fisssipedia i Carnivora Pinnipedia, koje su posle preimenovali u Carnivora i Pinnipedia, respektivno. Problem je uvek bio u tome koliko su oni srodni, i udaljeni filogenetski. Koliko vidim tamo na en.wiki smatraju perajare sada superfamilijom u okviru Canoidea. Jebi ga. Moguće. Ako ti to smeta, slobodno piši o odvojenim redovima perajara i zveri, napisaćemo mali dodatak u okviru sistematike oba reda kako se sada po nekim autorima smatraju (ponovo) jednim redom :) Toliko od mene za sad :) --Wlodzimierz (разговор) 11:14, 3. фебруар 2008. (CET)

Стабла[уреди | уреди извор]

Ево, ископирао сам и превео шаблон. Зове се стабло. Пошто му тренутно фали „помоћ“, могу да укажем на пример који сам такође ископирао и превео. Поздрав. Михајло [ talk ] 14:14, 3. фебруар 2008. (CET)