Корисник:Misic IT

С Википедије, слободне енциклопедије

1. Шта је Убунту?

2. На питање да ли је могуће инсталирати оперативни систем Убунту на лаптоп рачунару MicroStar International L 715? Одговор је ДА.

3. Зашто Убунту? Ако је и Ваша конфигурација између осталог садржи следеће компоненте ATI Mobility Radeon X700, Agere ET-131x LAN онда је једино решење инсталирати Убунту 7.10 (препорука), јер остале дистрибуције које су тестиране као што су: SUSE (све верзије), Линукс ОС 2007, Минт, Мандрива (све верзије), Кнопикс (све верзије), Глинукс, Fedora и др. неће подржати или графичку картицу или коришћење Интернета на било који начин сем модемом, а некада и то. Како је Убунту 7.10 (тестирана верзија) једина омогућила рад са свим параметрима сем са веб камером, која је интегрисана, а за коју је вероватно да постоје кориснички програми, то је потребно исту инсталирати према приложеној процедури.

4. Како инсталирати Убунту? Укључити рачунар, отворити БИОС (притиском на тастер Delete на тастатури), међу опцијама boot startup-a подесити покретање система са диска, рестартовати рачунар. Пре покретања система покренти исти са диска (притиском на тастер F11, одабиром адекватног драјва, па потврдити притиском на тастер Enter). Након тога приказаће се boot екран у коме је неопходно изабрати опцију покретања Убунту система (прва) притиском на тастер Enter. Након што се приведе крају поступак учитавања података са диска и тестирање конфигурације учитаће се оперативни систем Убунту. На радној површини овог система налази се икона која носи назив Install. Двоклик на икону покренуће прозор за инсталацију оперативног система Убунту на Ваш рачунар. Инсталација је једноставна потребно је само одговорити на пар једноставних питања, као што су језик инсталације, назив града и државе, временска зона и слично.

5. Питања у вези инсталације или коришћења Убунту система? Уколико имате питања у вези инсталације или коришћења Убунту система или желите да пријавите грешку све ово и друго, а везано за Убунту оперативни систем можете учинити на Српском језику на званичној Интернет презентацији Убунту Србија или на Форуму Убунту Србија.