Корисник:Mitrandir36/Бања губер

С Википедије, слободне енциклопедије

Бања Црни Губер

1. Постанак

Љековита вода Црног Губера користи се од давнина. Пили су је становници древне Домавије, који су код врела имали и купатило. Да су сребренички минерални извори били познати још од прије два миленијума, свједоче натписи из 220. године, на остацима великог римског купатила у Градини.

Аустрогарски окупатори су флаширали минералну воду Бање Губер и продавали је широм монархије (,,Губер-вода). Минерална вода се флашира и извози од 1887., а прва каптажа је изведена 1889. године. Послије детаљне анализе воде 1894. године Црни Губер је проглашен за једно од најбољих и ријетких арсено-гвожђевитих природних врела нашег континента. Флаширана Губер-вода била је позната и цијењена широм Европе, чак сматрана бољом од чувене Левико-воде (из Ветриола у јужном Тиролу – сада Италија). Највише је извожена у Беч, затим Енглеску, Њемачку, Данску, Холандију и Шведску. Продавана је и у Америци и Африци. Док је 1898. године извежено око 200.000 боца Губер-воде, три године касније фирма ,,Матони из Беча извезла је 236.544 боца ове воде. До свјетског рата овдје је било запослено много радника, нарочито жена и дјевојака, на пуњењу боца и паковања. У старој Јуославији љечилиште Црни Губер било је запостављено, јер су приватни закупци користили воду за пиће и купање само на врелу. Флаширање минералне воде напуштено је 1927. године.

У међуратном периоду Сребреничка Бања била је слабо уређена, и поред извјесних градњи и радова. Купатило је отворено 1930. године. Међутим, експорт минералне воде био је и даље занемарен, те је раније цијењена вода пала у заборав. Угледна Бања је изгубила значај, који ни до данас није повратила.

Послије Другог свјетског рата Бања Губер је отворена 1950. године, пошто су обављене адаптације љечилишних објеката код врела и у Сребреници. Обновљени су радови на флаширању љековите воде за домаће тржиште, али ње данас још нема у продаји. Код извора ,,Црни Губер постављене су инсталације за употребу минералне воде, изграђено купатило и зграда за смјештај болесника. Посљедњих 30 година много су је проучавали угледни професори медицине и љекари, нарочито због тога што је у медицини веома велика и корисна примјена гвожђа и арсена и њихових једињења, те о њој има читава литература стручних радова (Дероко Ј Д, Дрина, Београд 2004).

2. Минерални извори

У околини Сребренице карбонски шкриљци су пробијени еруптивом андезита, мање дацита и трахита, а заступљени су и њихови туфови. У шкриљцима и еруптивима има разних руда, из којих вода апсорбује гвожђе и арсен, као и друге састојке. Отуда на подручју Сребренице има чак 48 извора, углавном гвожђевито-арсене и радиоактивне воде, која избија из старих рударских поткопа. Најзначајнији и са најљековитијом водом су врело ,,Црни Губер, затим извори ,,Мали Губер, ,,Црвено врело, ,,Очна водица, ,,Велика Киселица, ,,Мала Киселица, ,,Љепотица и други. Њихова вода има температуру од 12ºC до 14,5ºC, те се убраја хипотерме. Капацитет четири каптирана извора је око 300 литара у минуту. Од наведених извора углавном се користе ,,Црни Губер и ,,Мали Губер, док се остали не користе, због недовољне проучености и недостатка уређаја.

Црни или Велики Губер (Слике 2 и 3) избија из океровог (седрастог чуна) око 30 m високог и 16 широког, на надморској висини од 596 m, 2 кm јужно од Сребренице. Налази се на десној страни слатководне ријечице Бијеле воде и то на једној подужој заравни, скривеној у самој четинарској шуми, али ипак пуној сунца и ваздуха. Вода Црног Губера отиче Црном (Црвеном) ријеком, чији назив потиче од оксида гвожђа црвенкасте боје. Главни извор Црног Губера даје у минути око 60 литара минералне воде температуре 12,5ºC. Њена радиоактивност износи 17,1 махових јединица. У литри ове воде има од катјона највише : гвожђа 0,1232 грама, затим алуминијума 0,0418 гр, калцијума 0,0100 гр, цинка 0,0071 гр, калијума 0,0051 гр, арсена 0,0046 гр,натријума и магнезијума, а од анјона сулфата 0,5324 гр, хидроарсената и хлора. Гвожђе и арсен дају обиљежје води. Толико гвожђевита вода и у таквој комбинацији минералних састојака је веома ријетка. По хемијском саставу Губер-вода је једина на подручју бивше СФРЈ и јединствена у средњој Европи. Она се може пити у природном стању, без разблажавања, што није случај са сродним водама европских бања.

Југоисточно од црног Губера, на лијевој обали ријечице Бијеле воде, налази се тзв. Очна вода (,,Очна водица) (слика 4). Издашност овог извора је 19 л/мин. По анализама из 1953. године, један литар воде имао је 1,378 мг гвожђа, 9 мг бакра, а слободне сумпорне киселине су у толикој количини да ова вода остаје стабилизована више година. Народ је традиционално користи за лијечење катарлних појава очне слузнице. Извор је каптиран, али се и даље користи као и у прошлости.

Од осталих извора издвајају се: • Мали Губер, (слике 5 и 6) чија вода повољно и веома благотворно дјелује на разне кожне болести укључујући и псоријазу која се, након третирања овом водом не јавља најмање шест мјесеци; • Синусна Вода знатно умањује и ублажава упалу и болове синуса, а аплицира се ушмркавањем; • Вода Љепотица, (слика 7) нарочито омиљена међу припадницама љепшег пола, јер умивање овом водом резултира љепшим и здравијим теном, чистијом кожом лица, а многи су користећи ову воду, залијечили и са лица заувијек отклонили ситније ожиљке, акне, митисере.

Поред ових извора планирана је каптажа и сљедећих: Велика Киселица I,II и III, Нови Губер, Орловине I и II, итд. Највећу издашност имају Велика Киселица I (480 л/мин), Нови Губер (305 л/мин), Орловине II (260 л/мин), а по богатству гвожђа на првом мјесту је Очна вода (744 мг/л), затим Нови Губер (582 мг/л), Мали Губер (390 мг/л), Љепотица (328 мг/л), итд. (Ристановић С, Река Дрина и Подриње, Београд 2000 и Марковић Ђ Ј, Бање Југославије, Београд 1980).

3. Хемијске особине термалних вода Бање Губер

Главни садржај воде Црног Губера је двовалентно гвожђе (Fe), којег у 1 килограму воде има 0,1232 гр (табела бр. 11). Поред гвожђа ова вода садржи и ријетке минерале: бакар (Cu), кобалт (Co), манган (Mn) и то у једној изванредној хармоничној композицији. Вода, такође, садржи и читав низ других елемената, што, све заједно, представља природну, дјелотворну љековиту комбинацију. По једној литри воде Црног Губера додаје се и 0,25 гр аскорбинске киселине ради стабилизације и боље ресорпције. Концетрација радиоактивности износи 7,02 nC (nanocurie) = 17,19 MJ (Maховe jeдиницe).