Корисник:Mixerar66/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Katatonia[уреди | уреди извор]

Katatonia
https://townsquare.media/site/366/files/2019/12/Katatonia-2020.jpg
Година оснивања1991
ОснивачJonas Renkse i Anders Nyström.

Katatonia su švedski metal sastav koji su u Stokholmu[1] 1991. godine osnovali Jonas Renkse i Anders Nistrom. Bend[2] je započeo kao studijski projekat za taj dvojac, kao ispuh za ljubav benda prema death metalu. Sve veća popularnost navela ih je da dodaju još članova benda za nastupe uživo, mada su se van

osnivača benda, postava neprestano menjala, okretala su se vrata muzičara tokom devedesetih, naročito uključujući Mikaela Akerfeldta iz benda Opeth[3] tokom određenog perioda. Nakon dva death / doom albuma[4], Dance of December Souls (1993) i Brave Murder Dai (1996), problemi sa Renkseovim glasnicama zajedno sa novim muzičkim uticajima odveli su bend od vrištećih vokala death metala u tradicionalniju, melodičniju formu hevi metal muzike.[5]

Bend je objavio još dva albuma, Discouraged Ones (1998) i Tonight's Decision (1999), pre nego što se smirio u stabilnoj postavi kvinteta tokom svih 2000-ih. Bend je objavio još četiri albuma s navedenom postavom: Last Fair Deal Gone Dovn (2001), Viva Emptiness (2003), The Great Cold Distance (2006) i Night Is the Nev Dai (2009), pri čemu se bend polako udaljavao od njihovog metal zvuka, dodajući progresivnije rok zvuke[6] njihovom radu tokom vremena. Iako su se promene u sastavu ponovo pokrenule tokom 2010-ih, Renkse i Nistrom[7] su i dalje postojali, a bend je nastavio da izdaje svoj deveti i deseti studijski album Dead End Kings (2012) i The Fall of Hearts (2016). Nakon turneje u znak podrške albumu kroz 2017. godinu, bend je u pauzu ušao početkom 2018. Bend se vratio iz pauze u februaru 2019. godine, svojim jedanaestim studijskim albumom Citi Burials, objavljenim u aprilu 2020. godine

Istorija[уреди | уреди извор]

Formiranje i rane godine (1991–1997)[уреди | уреди извор]

Bend su prvi put osnovali 1991. godine Jonas Renkse i Anders Nistrom kao dvodelni studijski projekat. Renkse bi obezbedio čiste i vrištale vokale i bubnjeve, dok bi Nistrom obezbedio sav bas i gitare[8]. Renkse je bio glavni tekstopisac[9], dok je Nistrom bio glavni kompozitor[10] muzike. Duo je radio sa muzikom u nekom svojstvu od 1987. godine, ali ozbiljno se bavio muziciranjem 1991. godine, kada su započeli rad na svom prvom izdanju, demo Jhva Elohim Meth ... The Revival[11]. Izdanje, zajedno sa sledećih nekoliko naknadnih izdanja benda, odnosilo se na death / doom metal zvuk, a članovi su bili nadahnuti i pod uticajem uspona death metala koji su u to vreme postali popularni u Evropi[12]. Izdanje je bilo dovoljan hit na underground metal sceni da privuče pažnju male muzičke izdavačke kuće Vic Records, koja ga je ponovo objavila kao EP 1993. godine, što je pomoglo da se dvojac više izloži. Novootkrivena popularnost zatekla ih je da regrutuju bas gitaristu Guillaume Le Huchea, tako da je trio mogao da svira uživo, i vraćaju se u studio da bi ponovo stvorili debitantski celovečernji album. Nastalo delo, Dance of December Souls, objavljeno je krajem 1993. Mračna melanholija i očaj njihovog zvuka na albumu nastavili su da im daju klasifikaciju smrt / propast.

Nakon turneje[13] u znak podrške albumu, trio je snimio još jedan EP, For Funerals to Come[14], koji je objavljen početkom 1995. Međutim, Le Huche je napustio bend ubrzo nakon toga, a zbog problema s pronalaskom zamjene bend je raspao godinu dana, dok su Renkse i Nistrom odvojeno radili na svojim projektima. Treba napomenuti da je Renkse osnovao novi bend, October Tide[15], sa gitaristom Fredrikom Norrmanom. Nakon rada sa Norrmanom na projektu, Renkse je odlučio da oživi Katatoniju sa Norrmanom kao novim trećim članom.

Odmaknite se od death metala (1998–1999)[уреди | уреди извор]

Dok je Renkse eksperimentisao sa čistim, melodičnim vokalom na metalnim instrumentima već 1994. godine na snimku numere „Scarlet Heavens“ (kasnije objavljenoj u vrlo ograničenom kapacitetu na Katatonia / Primordial 1996), bend se nije osećao spremnim da se bavi tom vrstom zvuka u to vreme. Međutim, nakon izdanja benda 1997. godine, zbog želje za stvaranjem emotivnije i muzike koja se razvija, bend je odlučio da krene u tom pravcu. Prvo od navedenih izdanja bio je EP pod nazivom Sav Iou Drovn, objavljen početkom 1998, koji je takođe sadržao prvo široko izdanje "Scarlet Heavens". Kasnije 1998. godine, bend je objavio svoj prvi ceo album ovog stila, pod nazivom Discouraged Ones. Nakon izdanja, bend je potpisao ugovor za album za više albuma[16] sa Peacevilleom, što bi označilo prvi put da će bend raditi sa većom etiketom i ostati sa njima dugoročno. Pored toga, Renkse se želeo dalje fokusirati na to da se posveti razvijanju svojih čistih vokala, navodeći ga da više ne bubnja za bend. Bend je bio aktivan, snimajući i izdajući svoj četvrti album, Tonight's Decision[17], 1999. Sesije su bile teške, jer su samo za pisanje Renkse i Nistrom trajali sedam meseci. Jednom kad su snimili, regrutovali su Dana Svanoa, koji je u prošlosti pomagao bendu, za bubnjara. Iako album nije sadržao vrištale vokale, bend je i dalje zadržao Akerfeldt i dalje mu je pomagao u vokalnoj produkciji, kao i kod Discouraged Ones.

Nakon objavljivanja Odluke večeras, bend, umoran od neprestane potrage za muzičarima sesija, konačno je odlučio da sastavi konkretnu, stalnu postavu. Fredrick Norrman regrutovao je svog brata Mattiasa Norrmana za basista,[18] a Daniel Liljekvist pridružio se bendu kao bubnjar[19].

Stabilan sastav i međunarodni rast (2000–2009)[уреди | уреди извор]

S obzirom da je bend konačno postigao stabilnu postavu sa Renkseom,[20] Nistromom, braćom Norrman i Liljekvistom, bend je započeco rad na svom petom albumu, prvom od četiri albuma koje će kvintet objaviti tokom sledeće decenije. Iako kadrovska pitanja više nisu mučila bend, sesije snimanja[21] i dalje su bile teške, ovog puta zbog finansijskih ograničenja, koja su ograničavala koliko vremena mogu provesti u studiju. Bend je radio na snimanju albuma i od aprila do decembra 2000. godine, i iako se zaustavljanje i pokretanje pokazalo kao problematično, takođe ih je držalo da preispituju i prerađuju svoj materijal tokom zastoja, nešto što su smatrali da je na kraju pomoglo oblikovanju album. Rezultirajući album, Last Fair Deal Gone Dovn objavljen je u maju 2001. godine, i označio je bend koji se dalje distancirao od tradicionalne hevi metal muzike, u korist hard hard zvuka. Bend je odlučio da izda Teargas EP [22]nešto pre objavljivanja albuma, uglavnom kao singl, koji sadrži numeru sa albumom "Teargas" i dve b-strane. Još jedan EP muzike sa istih sesija, Tonight's Music, takođe je objavljen nedugo nakon albuma. Bend je godinu zaokružio evropskom turnejom sa Akerfeldt's Opeth, a Renkse i Nistrom su čak pružali gostujuće vokale na nekim Opetovim emisijama kada je Akerfeldt [23]imao problema sa vokalnim žicama. Sredinom 2002, bend je počeo da piše materijal za svoj šesti album, a do oktobra 2002, ušao je u studio kako bi započeo formalne sesije snimanja. U aprilu 2003. bend je izdao nastali album, Viva Emptiness.[24] Album je promovisan objavljivanjem singla „Ghost of the Sun“ i slično nazvane Ghost of the Spring turneje[25]. Turneja koja je prošla Evropu uz podršku Dailight Dies-a, protekla je prema planu, mada je bend kasnije morao da otkaže junski nastup u Nemačkoj zbog bolesti, i da su otkazani nastupi na julskim festivalima zbog problema izvan njihovih kontrola sa nezavisnim organizatorima. Ipak, album je uspeo, jer su se prvi našli na bilo kojoj službenoj top listi, dosegnuvši vrh br. 17 na finskim kartama.

Pocetak sastava benda

bend je nastavio da provodi veći deo 2003. i 2004. na turnejama u znak podrške albumu. Bend je počeo da piše za svoj sedmi studijski album već u oktobru 2004. i proveo je šest meseci 2005. u studiju snimajući album, praveći pauze za dalja turneja. Jedino izdanje benda tokom tog perioda bilo je izdanje dva albuma sa kompilacijama: Brave Iester Dais, zbirka pesama iz njihove death metal ere sredinom 1990-ih, i The Black Sessions, zbirka pesama nakon njihovog odseljenja od death metala. Iako je prvobitno planirao izdavanje albuma do kraja 2005. godine, sesije snimanja su krenule krajem 2005. godine, gurajući njegovo izdanje u 2006. Album pod nazivom The Great Cold Distance[26] objavljen je u martu 2006. godine, zajedno sa pratećim singlovima "Mi Tvin" i "Deliberation".

Bend se ponovo okrenuo turnejama, posebno njihovom živom nastupu na Summer Breeze Open Air 2006. korištenom za izdavanje live albuma pod nazivom Live Consternation 2007. Pored toga, prva kompletna severnoamerička turneja benda, sa Dailight Dies i Moonspell, trajala je do oktobra i novembra 2006. Bend je nastavio sa turnejama u 2007. godini, fokusirajući se na Evropu u prvoj polovini godine, i vraćajući se u Severnu Ameriku, čak i Meksiko, u drugoj polovini godine.

Usredsređujući se na turneje u znak podrške The Great Cold Distanceu tokom većeg dela 2006. i 2007. godine, bend je svoj fokus usredsredio na rad na novom albumu početkom 2008[27]. Do sredine 2008. bend je dva puta rezervisao studijsko vreme, ali je oba puta otkazao, nezadovoljan materijalom prikupljenim za snimanje svaki put. Vriter-ov blok, uglavnom proizišao iz benda koji oseća pritisak da objavi nastavak koji bi se mogao meriti sa The Great Cold Distance, bio je glavni razlog za polagani napredak, jer je album u to vreme bio njihov najveći uspeh, kritički i finansijski. Renkse i Nistrom su takođe imali poteškoća da odluče u kom pravcu će se kretati zvuk albuma, da bi na kraju odlučili da premeste bend u progresivniji rock zvuk. Napredak je i dalje bio spor, bend je nastavio da piše do 2009. godine, ali u studio je ušao tek sredinom 2009. Bend je takođe nastavio sa povremenim turnejama, uključujući kratku turneju podržavajući Porcupine Tree u Evropi. Posle više od tri i po godine, bend je konačno objavio svoj osmi studijski album, u novembru 2009. godine, pod naslovom Noć je novi dan, uključujući i singl „Dai and Then the Shade“ mesec dana ranije. Vreme provedeno na albumu se isplatilo, a kritičari su ga uglavnom dobro prihvatili. PopMatters je album smatrao drugim najboljim metal albumom 2009. godine.

Promene u sastavu, Dead End Kings i The Fall of Hearts (2010–2017)[уреди | уреди извор]

Ubrzo nakon izlaska Night-a je Novi dan, prva promena sastava benda u poslednjih deset godina dogodila se kada su obojica braće Norrman prijateljski napustili bend, izjavivši da žele da se usredsrede na život kod kuće, a ne na dalje turneje u inostranstvu. Zamijenili su ih dugogodišnji gitarski tehničar Per Eriksson na gitari i Niklas Sandin na basu. U martu 2010. bend je takođe objavio još jedan EP, na kojem su objavljene neobjavljene i alternativne verzije pesama iz Night is the Nev Dai, pod nazivom The Longest Iear, koje su kasnije uvršćene u izdanje posebnog izdanja albuma 2011. Bend je nastavio intenzivne turneje, uključujući Sonisphere Festival u Velikoj Britaniji, i još jednu severnoameričku turneju sa Svallov the Sun 2010. godine, i još jednu severnoameričku turneju sa Opethom na turneji Heritage u 2011. Bend je godinu zaključio koncertom za 20. godišnjicu u decembru, sa bendom koji je svirao pesme iz njihove karijere, a prošli članovi, uključujući braću Norrman i Le Huche, pridružili su se bendu da bi svirali na nekim pesmama.

Bend je ušao u studio da bi započeo rad na svom devetom studijskom albumu 30. januara 2012. Nastali album Dead End Kings objavljen je u avgustu u Evropi i Severnoj Americi. U znak podrške izdanju, bend je zajedno sa The Devin Tovnsend Project, u septembru, u Severnoj Americi, usledio sa "Epic Kings Idols Tour", nakon čega je usledila "Dead Ends of Europe Tour" sa Alcestom i Juniusom u novembru. iste godine. Muzički video za singl „Lethean“, reditelja Lassea Hoilea, objavljen je 18. februara 2013. U septembru 2013. bend je takođe objavio album Dethroned & Uncrovned, album koji je sadržao akustičnije nagnute prerade pesama iz Dead End Kings-a. Zajednički su ga finansirali izdavačka kuća Burning Shed i napori za prikupljanje podataka na PledgeMusic, koji je akumulirao 190% ciljnog cilja. Bend je započeo akustičnu turneju - „The Unplugged & Revorked Tour“ u znak podrške albumu 2014. godine. Neposredno pre turneje, bend je objavio još jedan EP sa b-strana, Kocitean za Record Store Dai 2014.


U 2014. godini Eriksson i Katatonia su se „međusobno dogovorili da se raziđu“ zbog „razlike u pogledima“ i Eriksonove odluke da žive u Barseloni. Bruce Soord iz The Pineapple Thief privremeno je popunio Eriksson-a za majsku turneju benda, dok je Tomas Akvik nakon toga sredinom 2014. popunio gitaru. Dugogodišnji bubnjar Liljekvist takođe je napustio bend u aprilu 2014. godine, pod prijateljskim uslovima, navodeći lične i finansijske razloge. Bend je objavio još jedan album uživo, Sanctitude, 31. marta 2015. U novembru 2015. bend je najavio Daniela Moilanena za novog bubnjara i otkrio da rade na novom albumu koji će biti objavljen 2016. Album The Fall of Hearts objavljen je 20. maja 2016. Na albumu, kao i na novom bubnjaru Danielu Moilanenu, prvi je nastupio novi gitarista Roger Ojersson; koji je zamenio Eriksonovu poziciju drugog gitariste. Dva singla su objavljena u promociji albuma, "Old Heart Falls" i "Serein". Bend je nastavio turneju u znak podrške albumu u 2017. godini, uključujući severnoameričku turneju koja je započela u martu.


Prekid, povratak i sahrane u gradu (od 2018. do danas)[уреди | уреди извор]

Bend je najavio da će ući u pauzu 2018. Bend je naveo Ojersson-a da je hospitalizovan zbog ozbiljne povrede leđa krajem 2017. godine i brojnih drugih neotkrivenih problema, zbog kojih je bend morao da odvoji malo vremena i „preispita šta budućnost nosi za bend.“ U februaru 2019, bend je najavio povratak da proslavi desetu godišnjicu svog albuma iz 2009. godine, Night Is the Nev Dai, godišnjicom turneje i deluks izdanjem albuma. Njihov jedanaesti studijski album Citi Burials[28] objavljen je u aprilu 2020; njegov prvi singl bio je „Lackuer“.


Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Стокхолм (на језику: српски), 2021-12-16, Приступљено 2023-02-21 
  2. ^ „bend”. 
  3. ^ „In Cauda Venenum - Out Now!”. www.opeth.com (на језику: енглески). Приступљено 2023-02-21. 
  4. ^ Death metal (на језику: српскохрватски), 2022-12-31, Приступљено 2023-02-21 
  5. ^ Хеви метал (на језику: српски), 2022-07-16, Приступљено 2023-02-21 
  6. ^ Рок музика (на језику: српски), 2023-02-12, Приступљено 2023-02-21 
  7. ^ „Anders Nyström”. IMDb (на језику: енглески). Приступљено 2023-02-21. 
  8. ^ Гитара (на језику: српски), 2022-12-03, Приступљено 2023-02-21 
  9. ^ Tekstopisac (на језику: српски), 2018-05-13, Приступљено 2023-02-21 
  10. ^ Композитор (на језику: српски), 2023-02-12, Приступљено 2023-02-21 
  11. ^ Katatonia - Jhva Elohim Meth... The Revival (на језику: енглески), Приступљено 2023-02-21 
  12. ^ Европа (на језику: српски), 2023-01-27, Приступљено 2023-02-21 
  13. ^ „Šta znači Turneja”. staznaci.com. Приступљено 2023-02-21. 
  14. ^ For Funerals to Come (на језику: енглески), 1995-01-01, Приступљено 2023-02-21 
  15. ^ „Svelte app”. octobertide.net. Приступљено 2023-02-21. 
  16. ^ Album (на језику: српскохрватски), 2018-08-12, Приступљено 2023-02-21 
  17. ^ „tonights desicion”. 
  18. ^ Serbia, RTS, Radio televizija Srbije, Radio Television of. „Basista najvažniji član benda?”. www.rts.rs. Приступљено 2023-02-21. 
  19. ^ „Bubnjar”. Vukajlija.com (на језику: српски). Приступљено 2023-02-21. 
  20. ^ „Log in to Facebook”. Facebook (на језику: енглески). Приступљено 2023-02-21. 
  21. ^ „najbolji albumi katatonie”. 
  22. ^ EP (на језику: српски), 2021-01-24, Приступљено 2023-02-21 
  23. ^ „Opeth – Watershed (2008) | Balkanrock.com” (на језику: српски). 2008-09-05. Приступљено 2023-02-21. 
  24. ^ Katatonia - Viva Emptiness (на језику: енглески), Приступљено 2023-02-21 
  25. ^ Vujaklija, Milan. „Turneja”. vokabular.net (на језику: српски). Приступљено 2023-02-21. 
  26. ^ „Katatonia - The Great Cold Distance - Reviews - Encyclopaedia Metallum: The Metal Archives”. www.metal-archives.com. Приступљено 2023-02-21. 
  27. ^ „Popboks - KATATONIA - Night is The New Day [s2]”. www.popboks.com. Приступљено 2023-02-21. 
  28. ^ Guy, Angry Metal (2020-04-24). „AMG reviews Katatonia - City Burials”. Angry Metal Guy (на језику: енглески). Приступљено 2023-02-21. 

1.[1]

Spoljasnje veze[уреди | уреди извор]

katatonia "SKy of void" album

katatonia loudersound

katatonia spotify diskografija i biografija

facebook page

artist katatonia

my-twin

decima

unrufl album

deliberation album

genius

"Old heart falls" album

diskografija[уреди | уреди извор]