Пређи на садржај

Корисник:Natalia.prica/95. посебна десантна бригада (Украјина)

С Википедије, слободне енциклопедије

95. посебна десантна бригада - војна јединица у саставу Десантних оружаних снага Украјине. Налаѕи се у граду Житомир.

Бригада је била формирана као 95. образовни центар, а после се реформисала у посебну бригаду. 1990-тих, 2000-тих учствовала је у међународним вежбама, мировним мисијама под покровитељством УН.

На пролеће 2014. године била је једна од првих ко је бранио Украјину од руске агресије. Јединице бригаде су учествовале у биткама за Словјанск, а после - на истоку Украјине. У јулу-августу 2014. године јединице бригаде су направиле рејд у унутар снага непријатеља. Од 2016. године бригада функционише као десантна и добила је тенковско одељење.

Историја[уреди | уреди извор]

На основу Директиве Генералног штаба Оружаних снага Украјине број 155/1/0605 од 12.12.1992 формиран је 95. образовни центар за припрему младих специјалиста аеромобилних снага. Формирање је почело у граду Суми на основи Сумске више артилеријске школе.

Према наредби Министра одбране Украјине број 010 од 1.02.1993 центар је премештен у Житомир. Образовни центар се састајао од официра десанта који су се вратили у Украјину након проглашења независности, као и од најбољих војника из других врста оружаних снага. Најискуснији војнициц центра су били Котлјар Сергиј, Чемаченко Јевген, Кубрак Олег, Грохолјскиј Сергиј, Зинчук Володимир и други.

Први руководилац 95. образовног центра био је генерал-мајор Рајевски Виталиј.

Формирање првих јединица бригаде завршило се у јулу 1993. године. Од тог тренутка почела је пвојна припрема војника. Тако је 2. јула 1993. године пуковник Бунчик направио је први скок са падобраном на Житомирском полигону. Од тада је направљено више од 90 хиљада скокова са падобраном у том одељењу.

5. октобра 1994. године 95 образовни центар је међу првима добио ратну заставу која сведочи о високом поверењу од стране Оружаних снага Украјине.

У то време образовни центар је већ набрајао 4 посебна батаљона и неколико одељења.

Колона «Хамви» 95. аеромобилне бригаде пролази кроз Хрешчатик на паради поводом Дана независности Украјине, Кијив, 24. август 2008.

Најбоље јединице су у име аеромобилних оружаних снага прошли Хрешчатиком поводом 50. годишњице ослобођења Украјиен од фашиста, као и поводом 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 и 17. годишњице независности Украјине у кијеву, 50., 51. и 65. годишњице победе у Другом светском рату у Кијеву.

Бригада је у саставу пешадијских оружаних снага учествовала у НАТО програму "Партнерство ради мира".

У октобру 1994. године током међународних мировних вежби "Дух сарадње 1994" у Холандији, учествовала је јединица 95. бригаде под руководством Косинског и тиме је започела мирну сарадњу у име мира.


1994. године ѕапочет је "Процес планирања и процене снага". Украјина је на таквом процесу била представљена јединицама 13. бригаде - 13. деснтним батаљоном. Приоритети Украјине у процесу су: језичка припрема, припрема учешћа у операцијама подршке мира, проучавање штабских процедура НАТО-а, достизање нивоа партнерства у планирању, организацији.

У мају 1995. године официри бригаде су учествовали у заједничким украјинско-америчким вежбама "Штит мира 1995", а у Пољској официри су у јуну 2002. године учествовали у заједничким украјинско-пољско-британским вежбама "Козачка степа 2002".

1995-1996. година 95. образовни центар се реформисао у 95. посебну аеромобилну бригаду.

2000. године је 95. бригада ушла у састав 8. армијског корпуса.

У оквиру програма "Партнерство ради мира" јединице бригаде су учествовали у мировним мисијама у бившој Југославији - у саставу мировног контингента.

Десантници 95. аеромобилне бригаде враћају се из зоне дислокације, Јаворив, 2013.

Војници посебне аеромобилне десантне роте учествовали су у задацима на територији Босне и Херцеговине у саставу 240. специјалног батаљона, а 37. посебна рота је функционисала на Косову. Представник те роте млади подофицир Љубомит Товкан је трагично погинуо на Косову 2000. године.


2002. године млади подофицир Васиљ Мељников је жтвовао свој живот да и спасио падобранца-почетника. 2003. годиен он е добио звање Хероја Украјине посмртно.

Од августа 2003. године официри бригаде учествују у саставу стабилизационих снага мировне мисије ради подршке миру у Ираку.

Руска агресиај против Украјине и окупирање Крима[уреди | уреди извор]

Деталније: Руска агресија против Украјине (од 2014. године)

У марту 2014. године 95. посебна аеромобилна бригада је била позвана због руске агресије против Украјине. Она је тада имала 2 припремљена батаљона, који су били усмерени у Херсонску регију.

Рат на Донбасу[уреди | уреди извор]

Деталније: Рат на истоку Украјине

Деталније: Борба у Словјанску

Од самог почетка руске агресије на Донбасу 1. и 13.батаљон бригаде су се преместили у Краматорск. На почетку маја њима се придружио и други батаљон.

Први губитак за бригаду је био Дмитро Куриленко који је погинуо на мини 28.априла близу села Кутузово.

2. маја војници бригаде су учествовали у наступу на Словјанск. ПОсле победе на планини Карачун, војници су наставили покрет ка Словјанску али су били блокирани од стране локалнос становништва иза којег су се крили непријатељски војници. Као последица сукоба погинула су двба војника. Још 7 војника су били рањени.


26. маја војницци бригаде су учествовали у првој битци за Дољецки аеродром.

19. јуна војнициц бригаде су учествовали у борбама за Јампиљ и успели су да ослободе Јампиљ и Закитне. Погинули су 2 десантних војника бригаде: Олексиј Крементар и Олексиј Шевченко.

Рејд 95. бригаде[уреди | уреди извор]

19. јула бригада је учествовала у борбама за Лисичанск. Тога дана је погинуло 6 војника.

28. јула заузета је Савур-Могила коју су десантници држали све до јутра 29. јула.

Одликовања[уреди | уреди извор]

Највиша државна одликовања су добили: