Пређи на садржај

Корисник:Nikac od Rovina/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
                                            ОЛИВЕР КВИН(СТРЕЛА)


Оливер Квин[1] је измишљени лик у телевизијској серији Ероу, заснован на суперхероју ДС Комикс Green Arrow, којег су креирали Морт Веисингер и Џорџ Пап. Прилагођен за телевизију 2012. године, Грег Берланти, Марц Гугенхеим и Андру Креисберг, Оливер Квин је непрестано приказивао Стефен Амел[2] и био је алтер-его осветника Arrow". Ово је други пут да је лик прилагођен телевизијској серији уживо; први пут је био у серији Смалвиле, где се лик појавио током пет сезона и приказивао га је Јустин Хартлеи.

У серији, Оливер је милијардер плeјбој који се враћа у Starling siti након пет година након што је остао након бродолома и претпоставља се да је мртав. Своје ноћи проводи као осветник с капуљачом под називом "Аrrow" који зауставља криминал у граду. Током прве сезоне, Оливер се фокусира на листу, коју је написао његов отац, о метама које користе грађане. После наредних сезона он се упушта у све криминалне активности, и прелази са спремности да убије да има правило против сваког убијања као средство за заустављање нападача. У "Аrrow", Оливер не узима име "Green Arrow" до четврте сезоне. То је због тога што сви верују да је "стрела" мртва и да му је потребан нови идентитет. Он је пријатељ и чест савезник централног градског суперјунака флеша.

Оливер Квин и његова осветничка личност појавили су се и у серији дигиталних стрипова, а Амел се појавио у скретницама на телевизијској серији Бљесак,"legends of tommorow","supergirl" и анимирана веб серија Викен, све постављено у Арровверсе. Амелл је номинован за разне награде за свој наступ, укључујући награду People Choise. Амел је примио похвале од критичара који често наводе његов лик о лику Оливера Квина над осветником са капуљачом.

* Stephen Amell
==Spoljasnje veze==[уреди | уреди извор]
  1. ^ Arrow (TV series) (на језику: енглески), 2019-01-09, Приступљено 2019-01-09 
  2. ^ Goldman, Eric (2012-05-30). „Arrow Star Stephen Amell Talks About Playing TV's New Oliver Queen”. IGN (на језику: енглески). Приступљено 2019-01-09.