Пређи на садржај

Корисник:OgnjenIs3122/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Terrence Thomas Kevin O'Leary[уреди | уреди извор]

Kevin O'Leary
Datum rođenja1954.

(rođen 9. jula 1954), ponekad nazivan Gospodin Divni ili Čovek od Javora, je kanadski biznismen, investitor, novinar i televizijska ličnost.[1] Od 2004. do 2014. godine pojavljivao se u raznim kanadskim televizijskim emisijama, uključujući poslovne informativne programe SqueezePlay i The Lang and O'Leary Exchange, kao i kanadske rijaliti emisije Dragons' Den i Redemption Inc.[2] 2008. godine pojavio se na Discovery Channel-u u emisiji Project Earth. Od 2009. godine pojavljuje se u emisiji Shark Tank, američkoj verziji Dragons' Den.

O'Leary je suosnivač SoftKey Software Products, tehnološke kompanije koja je prodavala softver namenjen porodičnom obrazovanju i zabavi. Tokom kasnih 1980-ih i 1990-ih, SoftKey je postao glavni konsolidator na globalnom tržištu obrazovnog softvera, kupujući rivalske kompanije putem neprijateljskih preuzimanja, kao što su Compton's New Media, The Learning Company i Broderbund. SoftKey je kasnije promenio ime u The Learning Company i 1999. godine je prodat Mattel-u, što je O'Leary-a učinilo multimilionerom.[3] [4]Mattel ga je zatim otpustio nakon preuzimanja, što je rezultiralo značajnim gubicima i brojnim tužbama akcionara.

Godine 2017. vodio je kampanju za lidera Konzervativne partije Kanade.[5][6] Bio je jedan od glavnih kandidata u anketama tokom većeg dela tog perioda, ali je odustao u aprilu 2017, mesec dana pre izbora, navodeći nedostatak podrške u Kvebeku.[7][8]

Rani život i obrazovanje[уреди | уреди извор]

O'Leary je rođen 9. jula 1954.[9] godine u Montrealu, kao jedan od dva sina Georgette (rođene Bookalam), vlasnice malog preduzeća i investitorke libanskog porekla, i Terryja O'Learyja, prodavca irskog porekla. Kevin ima i brata, Shanea O'Learyja.[10][11][12][13] Zbog svog očevog porekla, O'Leary ima i irsko državljanstvo i poseduje irski pasoš.[14] O'Leary ima disleksiju, za koju tvrdi da mu je pomogla u poslovnom svetu.[15]

O'Leary je odrastao u gradu Mount Royal, u Kvebeku. Njegovi roditelji su se razveli dok je bio dete, uglavnom zbog očevog alkoholizma. Njegov otac je umro ubrzo nakon toga, kada je O'Leary imao samo sedam godina.[16] Nakon očeve smrti, [17]njegova majka je vodila porodični posao s odećom kao izvršna direktorka. Kasnije se udala za ekonomistu Georgea Kanawatyja,[18] koji je radio za Međunarodnu organizaciju rada pri Ujedinjenim nacijama.[19] Zbog međunarodnih zadataka svog očuha, porodica se često selila, pa je O'Leary živeo na mnogim mestima tokom odrastanja, uključujući Kambodžu, Etiopiju, Tunis i Kipar.[20] U mladosti je sreo i Haile Selassieja iz Etiopije i Pola Pota iz Kambodže.[21] O'Leary je pohađao Stanstead College i St. George's School,[22] obe škole u Kvebeku.

O'Learyjeva majka bila je vešta investitorka, ulažući trećinu svoje nedeljne plate u akcije velikih kompanija koje isplaćuju dividende i u obveznice koje nose kamate, što joj je na kraju donelo visoke prinose u njenom investicionom portfoliju. Svoj investicioni portfelj držala je u tajnosti, pa je O'Leary otkrio njenu investitorsku veštinu tek nakon njene smrti,[23] kada je izvršen njen testament. Mnoge lekcije o investiranju naučio je od svoje majke, uključujući i savet da štedi jednu trećinu svog novca.[24][25]

O'Leary je želeo da postane fotograf, ali ga je očuh savetovao da bude realističniji u pogledu buduće karijere, što ga je na kraju navelo da upiše univerzitet. Tamo je nastavio da razvija svoje interesovanje za biznis i investiranje, koje je imao od mladosti.[26] Diplomirao je sa pohvalama iz oblasti studija životne sredine i psihologije na Univerzitetu Waterloo 1977.[27][28][29] godine, a 1980. godine stekao je MBA iz preduzetništva na Ivey Business School pri Univerzitetu Western Ontario.

Poslovna karijera[уреди | уреди извор]

Godine 1978, između prve i druge godine MBA programa, O'Leary je izabran za praksu u kompaniji Nabisco u centru Toronta, gde je radio kao pomoćnik menadžera brenda za Nabisco-ov brend hrane za mačke.[30] O'Leary je pripisao svoj budući poslovni uspeh u The Learning Company opsežnim marketinškim veštinama koje je usavršio tokom rada na poziciji pomoćnika menadžera brenda u Nabisco-u.[31]

Nakon odlaska iz Nabisco-a, O'Leary je započeo kratku karijeru kao televizijski producent. Sa dvojicom bivših kolega sa MBA studija, Scottom Mackenziejem i Daveom Tomsom (oboje su pomogli u O'Learyjevom MBA dokumentarcu), O'Leary je suosnovao kompaniju Special Event Television (SET).[32][33] SET je bila nezavisna produkcijska kuća koja je proizvodila originalne sportske programe kao što su The Original Six, Don Cherry's Grapevine, Bobby Orr and the Hockey Legends. Kompanija je postigla ograničen uspeh sa manjim televizijskim emisijama, filmovima o fudbalu, sportskim dokumentarcima i kratkim reklamama između perioda lokalnih profesionalnih hokejaških utakmica.[34][35][36] Jedan od njegovih partnera kasnije je otkupio njegov udeo u kompaniji za 25.000 dolara.

Softkey[уреди | уреди извор]

Nakon prodaje svog udela u SET-u, O'Leary je krenuo u sledeći poslovni poduhvat. Uz poslovne partnere Johna Freemana i Garyja Babcocka, 1986. godine pokrenuo je Softkey u podrumu u Torontu. Ova kompanija bila je izdavač i distributer softvera[37] za lične računare na bazi CD-a za Windows i Macintosh računare.

O'Leary je uspeo da ubeđuje proizvođače štampača da u svoje hardvere uključe Softkey-ov program. Sa obezbeđenom distribucijom, kompanija je razvila nekoliko obrazovnih softverskih proizvoda fokusiranih na matematiku i obrazovanje čitanja. Softkey proizvodi su uglavnom sadržali softver za kućne korisnike, posebno kompilacije diskova koji su sadržavali razne besplatne ili shareware igre upakovane u "jewel-case" CD-ROM-ove.

Softkey se suočavao sa jakom konkurencijom drugih softverskih kompanija krajem 1980-ih i prosperirao tokom 1990-ih godina. Do 1993. godine, Softkey je postao glavni konsolidator na tržištu obrazovnog softvera, akvizirajući konkurente poput WordStara i Spinnaker Softwarea.[38][39] 1995. godine, Softkey je kupio kompaniju The Learning Company (TLC) za 606 miliona dolara,[40] preuzevši njeno ime i preselivši sedište u Kembridž, Massachusetts.

TLC je izgubio 105 miliona dolara (USD) 1998. godine na prihodima od 800 miliona dolara i pretrpeo gubitke tokom prethodne dve godine.[41] TLC je kupio svog bivšeg rivala Brøderbund u junu 1998. godine za 416 miliona dolara.

1999 godine, TLC je akvizirao Mattel za 4,2 milijarde dolara (USD). Nakon akvizicije, prodaja i prihodi Mattela su brzo opali, a O'Leary je otpušten. Akvizicija je kasnije nazvana jednom od najneuspešnijih korporativnih akvizicija u nedavnoj poslovnoj istoriji.[42] Mattelovi akcionari kasnije su podneli tužbu u ime svih akcionara, optužujući izvršne direktore Mattela, O'Learyja i bivšeg CEO-a TLC-a Michaela Perika za obmanjivanje investitora o zdravlju TLC-a i koristima njegove akvizicije. Tužba je tvrdila da je TLC koristio računovodstvene trikove kako bi sakrio gubitke i inflirao kvartalne prihode. U odgovoru, O'Leary i njegovi saradnici osporavali su sve optužbe, pri čemu je Mattel kasnije platio 122 miliona dolara da bi se tužba rešila 2003. godine. O'Leary je krivicu za propast akvizicije[43] pripisivao tehnološkom padu i sukobu kultura menadžmenta dve kompanije. O'Leary i finansijski investitori iz Citigroup-a su neuspešno pokušali da kupe francusku video igračku kompaniju Atari, pri čemu je O'Leary planirao pokretanje televizijskog kanala za video igre koji nikada nije zaživeo.

StorageNow Holdings[уреди | уреди извор]

2003 godine, O'Leary postaje suinvestitor i korporativni direktor u StorageNow Holdings, kanadskom razvojnom preduzeću objekata za skladištenje pod kontrolom Reza i Asif Satchu-a.[44] StorageNow postaje operator usluga skladištenja u Kanadi, sa objektima u 11 gradova, i biva akviziran od strane Storage REIT-a u martu 2007. godine za 110 miliona dolara. O'Leary kasnije prodaje svoje akcije, što donosi iznenadni profit preko 4,5 miliona dolara kroz realizovane kapitalne dobitke, sa početnim ulogom koji je prvobitno bio vrednovan na 500.000 dolara. U maju 2005. godine, Reza Satchu i O'Learyjev operativni partner, Wheeler, podnose tužbu za neosnovani otkaz u vrednosti od 10 miliona dolara, tvrdeći da su promenili dogovoreni ugovor o naknadi i nezakonito smanjili Wheelerov udeo u profitu. O'Leary i Satchu tvrde da Wheeler nije ispunio ciljeve performansi.[45] Slučaj je rešen van suda.

Drugi Poduhvati[уреди | уреди извор]

U martu 2007. godine, O'Leary se pridružio savetodavnom odboru kompanije Genstar Capital, privatnog investicionog fonda koji se fokusira na ulaganje u zdravstvo, industrijsku tehnologiju, poslovne usluge i softver. Genstar Capital imenovao je O'Learyja za svoj Strateški savetodavni odbor kako bi tražio nove investicione prilike za svoj fond od 1,2 milijarde dolara.[46]

O'Leary Fondovi[уреди | уреди извор]

Godine 2008., O'Leary je suosnovao O'Leary Funds Inc., firmu za upravljanje investicionim fondovima fokusiranu na globalno ulaganje u prinose. On je predsednik kompanije i glavni investitor, dok njegov brat Shane O'Leary služi kao direktor. Sredstva pod upravom fonda su porasla sa 400 miliona dolara 2011. godine na 1,2 milijarde dolara 2012. godine.[47] Primarni menadžer fonda bio je Stanton Asset Management, firma koju kontroliše bračni par Connor O'Brien i Louise Ann Poirier.

Prema istraživanju kanadskog bankara Marka R. McQueen-a, fondovi O'Leary-a su povećali distribucioni prinos tako što su povratili uloženi kapital akcionarima. Iako ovo nije neuobičajeno, to je bilo suprotno tvrdnjama O'Learyja. Druga analiza je takođe otkrila da je jedna četvrtina distribucija iz jednog od O'Learyjevih fondova bila povratak kapitala.[48]

U novembru 2014. godine, O'Leary Funds Management je pristao platiti kazne Autorité des marchés financiers za kršenje određenih tehničkih odredbi Zakona o hartijama od vrednosti. U vreme dogovora, O'Leary Funds je izvestio da preduzima korake za ispravljanje prekršaja.[49] 15. oktobra 2015. godine, O'Leary Funds je prodat Canoe Financial-u, privatnoj investicionoj kompaniji u vlasništvu kanadskog biznismena W. Bretta Wilsona. Wilson je nekada bio investitor sa O'Learyjem na CBC-jevom Dragons' Den-u.[50]

O'Leary Poduhvati[уреди | уреди извор]

O'Leary je takođe osnivač O'Leary Ventures-a, privatne investicione kompanije[51] za rano investiranje u startape, O'Leary Mortgages-a, O'Leary Books-a i O'Leary Fine Wines-a.[52][53] U aprilu 2014. godine, O'Leary Mortgages je zatvoren.[54] Fondovi O'Learyja imaju upitnu istoriju i navodno su opali za preko 20% u jednoj godini, što često predstavlja veliki udarac za menadžere fondova. O'Leary više ne upravlja spoljnim novcem.[55]

ETF i Investiranje[уреди | уреди извор]

Dana 14. jula 2015. godine, O'Leary je pokrenuo ETF putem O'Shares Investments-a, odeljenja njegovog investicionog fonda, O'Leary Funds Management LP, gde O'Leary služi kao predsednik. Kao investitor vrednosti, savetovao je o ličnim finansijama.[56] Zagovara diversifikaciju portfelja i sugeriše da investitori imaju svoj uzrast kao procenat obveznica u svojim portfeljima (npr. 30% u obveznicama i 70% u akcijama za investitora od 30 godina, sa sve većim udelom obveznica i sve manjim udelom akcija kako investitor stari). O'Leary je takođe "rekao na mnogim prilikama da neće investirati u javno-trgovinske akcije osim ako mu ne isplaćuju dividendu."[57]

O'Leary je takođe aktivan investitor u zlato, sa pet procenata svog finansijskog portfelja uloženog u fizičko zlato. Međutim, ne investira u akcije kompanija za rudarstvo zlata jer kaže da mu je novčani tok važan faktor investiranja.[58][59][60] O'Leary takođe savetuje diversifikaciju u više sektora industrije, dok preporučuje da se ne više od 20 procenata finansijskog portfelja koncentriše u jednom sektoru.[61][62]

Kriptovalute[уреди | уреди извор]

O'Leary je prvobitno izrazio skepticizam prema kriptovalutama. U maju 2019. godine, O'Leary je rekao za CNBC da je bitcoin "digitalna igra" i da je "beskorisna valuta". Ilustrovao je svoje mišljenje sledećim primerom: "Recimo da želite da kupite komad nekretnina za 10 miliona dolara u Švajcarskoj... Oni žele garanciju da vrednost dolazi nazad u američku valutu. Morate na neki način hedžirati rizik bitkoina. To znači da nije prava valuta. To znači da primalac nije spreman da preuzme rizik od volatilnosti koju ima. To je bezvredno."[63]

U maju 2021. godine, O'Leary je rekao domaćinu Pomp podcast-a, Anthonyju Pomplianu, da je izdvojio 3 do 5% za alokaciju u bitkoinu i postao je strateški investitor u platformi za decentralizovano finansiranje sa sedištem u Vankuveru, Defi Ventures;[64] kompanija se zatim preimenovala u WonderFi Technologies, u referenci na O'Learyjev nadimak, "Gospodin Divno".

U avgustu 2021. godine, najavljeno je da će O'Leary preuzeti vlasnički udeo u matičnim kompanijama FTX.com i FTX.US kao deo njegove naknade za postajanje "glavnim govornikom i ambasadorom" za FTX.[65] FTX je kasnije bankrotirao zbog toga što je izvršni direktor Sam Bankman-Fried tajno koristio sredstva klijenata za spekulativne opklade koje nisu bile uspešne. U novembru 2022. godine, O'Leary, zajedno sa drugim govornicima za FTX, tužen je u klasnoj tužbi.[66][67][68] Postoji presedan za gonjenje pojedinaca koji promovišu prevarantske kriptovalutne poduhvate - bez obzira na to da li su imali verovatnoće da negiraju. Na primer, u februaru 2022. godine, Sud apelacija 11. okruga SAD-a presudio je u tužbi protiv Bitconnect-a da se Zakon o hartijama od vrednosti iz 1933. godine odnosi na ciljanu reklamu putem društvenih medija.[69] O'Leary je tvrdio na CNBC-u da je plaćen 15 miliona dolara za ulogu glasnogovornika, dodajući da je izgubio 9,7 miliona dolara u digitalnim sredstvima, ostatak u raznim naknadama i porezima, kao i dodatni milion dolara u vrednosti akcija nakon insolventnosti kompanije. Na jednom FTX saslušanju, O'Leary je tvrdio da je izvršni direktor Binance-a, Changpeng Zhao, "zatvorio FTX".[70]

O'Leary je zagovornik ulaganja u kriptovalute i lično poseduje kovanice u kriptovalutama Ether, A4M Ethereum Blockchain, Polygon, SOL, Bitcoin i Pawthereum.[71]

Knjige[уреди | уреди извор]

U septembru 2011. godine, O'Leary je objavio svoju prvu knjigu, "Cold Hard Truth: On Business, Money & Life", u kojoj deli svoja gledišta o porodičnim odnosima, investiranju, novcu i životu.[72] Nastavak, "Cold Hard Truth on Men, Women, and Money: 50 Common Money Mistakes and How to Fix Them", objavljen je 2012. godine. Akcenat knjige bio je na prepoznavanju značaja razvijanja finansijske pismenosti i finansijskog obrazovanja, što služi kao osnovni stubovi za izgradnju i postizanje finansijskog obilja, slobode i stabilnosti.[73]

U 2015. godini, O'Leary je objavio sledeći rad koji istražuje teme važnih životnih izbora kao što su obrazovanje, izbor karijernih puteva, upravljanje ličnim finansijskim pitanjima i finansijsko upravljanje, romantični odnosi, brak, odgajanje dece, porodične veze i planiranje penzije. Takođe istražuje izazove vezane za roditeljstvo i negovanje porodice dok istovremeno radi na obezbeđivanju bogatstva i finansijske sigurnosti za njih. Takođe pruža savete o upravljanju ličnom finansijskom situacijom, počevši od važnosti uključivanja vrednosti finansijske pismenosti među članove porodice, promovisanja navike štednje i ulaganja novca, kao i pravilnog i efikasnog upravljanja zajmovima, dugovima i kreditima.[74]

Media[уреди | уреди извор]

Dragons' Den and Shark Tank[уреди | уреди извор]

Godine 2006., O'Leary se pojavio kao jedan od pet investitora koji su pratili u nastavku u novom showu Dragons' Den na CBC-u, kanadskoj verziji međunarodnog formata Dragons' Den. Na tom šouu, O'Leary je razvio personu kao oštar, direktan investitor, koji je u jednom trenutku rekao takmičaru koji je počeo da plače: "Novac se ne brine. Tvoje suze ne dodaju vrednost.[75]" Ovu televizijsku personu podsticao je izvršni producent Stuart Coxe, koji je povremeno tražio od O'Learyja da bude "još zao" tokom prve dve sezone.[76] Dragons' Den postao je jedan od najgledanijih šouova u istoriji CBC-a, sa oko dva miliona gledalaca po epizodi. Coxe je pripisao uspeh šoua u velikoj meri prisustvu O'Learyja.

Godine 2009., američka verzija Dragons' Den-a, Shark Tank, počela je, a izvršni producent Shark Tank-a Mark Burnett pozvao je dva investitora iz CBC-ove Dragons' Den, O'Learyja i Roberta Herjaveca, da se pojave u šouu. Obojica su ostali na Shark Tank-u od početka. Tokom nekoliko godina, pojavljivali su se u oba šoua, iako je Herjavec napustio Dragons' Den 2012. godine, a O'Leary 2014. Shark Tank postao je hit u ocenama, prosečno privlačeći 9 miliona gledalaca po epizodi u sezoni 2014-15.[77] Takođe je bio i favorit kritike, osvojivši četiri puta nagradu Emmy za izuzetan strukturirani reality program.[78]

O'Learyjevi nastupi na Dragons' Den-u i Shark Tank-u popularizovali su nadimak "Gospodin Divno" za njega; rekao je da ga često tako nazivaju u javnosti.[79] O'Leary je rekao da nadimak služi i kao aluzija na njegovu reputaciju kao "zlog" investitora,[80] kao i kao refleksija njegovog stava da su njegove oštre procene korisne za zavedene, naivne i neiskusne preduzetnike. O'Leary je u intervjuu iz 2013. godine implicirao da se ne može setiti kako je dobio nadimak. Već se u casting videu za Dragon's Den iz 2006. godine nazivao "Gospodin Divno".[81]

Osim svog oštroumnog ponašanja, dominirajućeg stava i direktne televizijske persone, O'Leary je na oba šoua stekao reputaciju preferiranja dogovora u kojima pozajmljuje novac preduzetnicima u zamenu za procenat budućih prihoda, umesto da uzima deo kompanije.[82]

Nekoliko značajnih dogovora u koje je O'Leary bio uključen na Shark Tank-u uključuju ulaganja u Talbott Teas (kasnije kupljeno od strane Jamba Juice-a) [83]i GrooveBook (kasnije kupljeno od strane Shutterfly-a), ovaj drugi sa Mark Cuban-om.[84] Neka od njegovih nedavnih ulaganja uključuju Hello Prenup sa Niravom Tolijom iz Nextdoor-a. Sva njegova ulaganja iz Dragons' Den-a i Shark Tank-a su konsolidovana, predsedavana i upravljana putem njegove holding kompanije, nazvane "Something Wonderful".

Discovery Channel's Discovery Project Earth[уреди | уреди извор]

Godine 2008., O'Leary je radio kao suvoditelj za Discovery Project Earth na Discovery Channel-u, šou koji istražuje inovativne načine za zaustavljanje klimatskih promena.[85][86]

Размена Ланга и О'Лирија[уреди | уреди извор]

Godine 2009., O'Leary je počeo da se pojavljuje sa novinarkom Amandom Lang na CBC News Network-ovom šouu The Lang and O'Leary Exchange. Tokom segmenta The Lang & O'Leary Exchange-a o protestima Occupy Wall Street 2011. godine, O'Leary je kritikovao novinara Chrisa Hedgesa, dobitnika Pulicerove nagrade, rekavši da zvuči "kao luda levičarska osoba." Hedges je kasnije rekao da će to biti "poslednji put" da se pojavi u šouu i uporedio CBC sa Fox News-om.[87] Ombudsman CBC-a je utvrdio da je ponašanje O'Learyja bilo kršenje novinarskih standarda javnog emitera.[88]

U januaru 2014. godine, na The Lang and O'Leary Exchange, O'Leary je primetio: "To je fantastično, i ovo je sjajna stvar jer inspiriše sve, motiviše ih da gledaju ka jedan posto i kažu: 'Želim postati jedan od tih ljudi, boriću se da stignem do vrha.' Ovo su fantastične vesti, i naravno, ja to pozdravljam. Šta može biti loše u vezi s tim? Slavim kapitalizam. Nemojte mi reći da ponovo želite redistribuciju bogatstva, to se nikada neće dogoditi... Redistribucija bogatstva ne funkcioniše, pokušali smo to u Sovjetskom Savezu, Severnoj Koreji, da li biste želeli tamo da živite?"[89][90][91]

Kasnije je O'Leary pojasnio ove izjave, rekavši: "Ne, ne mislim da je siromaštvo fantastično. Ne mislim da je razlika u prihodima fantastična. Ono što mislim je koliko je kapitalizam uspešan bio u poslednjih stotinu godina u smanjenju siromaštva i smanjenju razlika u prihodima. U poslednjih 30 godina broj ljudi koji žive na ovoj planeti u ekstremnom siromaštvu smanjen je sa 42% na 17%. Amando, želim da zahvališ kapitalizmu za to, jer je to tako ostvareno.[92]

Drugi Projekti[уреди | уреди извор]

Godine 2009., O'Leary je bio domaćin galasa Winnipeg Comedy Festival-a pod nazivom "Savings & Groans" u kojem je izveo skeč u stilu Dragons' Den-a u kojem su Sean Cullen i Ron Sparks pokušali da ga ubede da investira u njihov izum - točak. Šou je emitovan na CBC-u 2010. godine.

O'Leary je su-producirao i vodio reality šou "Redemption Inc." 2012. godine, koji je bio emitovan jednu sezonu na CBC-u, u kojem su deset bivših osuđenika takmičili da O'Leary finansira njihovu poslovnu ideju. Takođe, bio je suvoditelj na SqueezePlay na Business News Network (BNN) i vratio se na Discovery Channel 1. septembra 2014. godine kao saradnik za njegove radio i televizijske stanice poput CTV-a.[93][94]

5 maja 2015. godine, O'Leary se pojavio u kviz šouu Celebrity Jeopardy i dobio je 10.000 dolara za svoju dobrotvornu organizaciju iako je završio na trećem mestu i sa negativnim poenima posle dva kruga igre.[95] Septembra iste godine, O'Leary se pojavio kao slavni sudija na 95. izboru Miss Amerike. Godine 2018., O'Leary je vodio podcast "Ask Mr. Wonderful"[96] sedam epizoda. Godine 2019., počeo je redovno postavljati video snimke na YouTube-u, ponovo pod nazivom "Ask Mr. Wonderful".[97][98]

2021 godine, O'Leary se pojavio sa Katie Phang i Adom Pozo na CNBC-jevom "Money Court-u", gde su razrešavali finansijske sporove.[99]Trenutno je član Odbora savetnika kompanije ARHT Media, zajedno sa kanadskim pevačem Paulom Ankom i meksičkim gigantom u telekomunikacijama Carlosom Slimom.[100]

Politika[уреди | уреди извор]

U januaru 2016. godine, O'Leary je ponudio da investira milion dolara u ekonomiju Alberte u zamenu za ostavku premijerke Rachel Notley,[101] a pojavio se sa još četiri potencijalna kandidata za vođstvo na konferenciji za federalne konzervativce krajem februara 2016. godine, gde je održao prezentaciju pod nazivom "Ako se kandidujem, ovako bih to uradio".[102][103] Tokom svog govora, predvideo je da će Liberalna vlada pasti u roku od četiri godine zbog ekonomske propasti.[104]

Trka za vodjstvo savezne konzervativne partije 2017[уреди | уреди извор]

Nakon što je Stephen Harper podneo ostavku kao lider Konzervativne stranke Kanade, O'Leary je prisustvovao okupljanjima Konzervativne stranke u februaru i maju 2016. godine, što je dovelo do javnih spekulacija da li će se kandidovati na izborima za lidera 2017. godine.[105]

U februaru 2016., Maxime Bernier, konzervativni političar iz Quebeca, kritikovao je O'Learyja, nazvavši ga "turistom"[106] zbog želje da postane premijer, a da ne zna da govori francuski.[107][108] Bernier je kasnije objasnio da želi da svi kandidati za liderstvo nauče francuski i pohvalio svoju koleginicu kandidatkinju Lisa Raitt, koja je pokušavala da poboljša svoj francuski. O'Leary je izjavio da pohađa časove francuskog i obećao je da će naučiti francuski do sledećih saveznih izbora.[109]

Kevin O'Leary i Andrej Scheer

18 januara 2017. godine, O'Leary je zvanično ušao u trku za liderstvo Konzervativne stranke. Istog dana, njegova bivša koleginica iz Dragons' Den-a, Arlene Dickinson, izjavila je da smatra da je O'Leary previše "sebičan i prilagodljiv" da bi bio kvalifikovan za mesto premijera.[110] U odgovoru, još jedan bivši kolega iz Dragons' Den-a, W. Brett Wilson, podržao je O'Learyja, ističući razlike između O'Learyja kao poslovnog čoveka i njegove TV persone.[111]

19 februara 2017. godine, O'Leary je objavio video snimak sebe kako puca na strelištu u Majamiju. Video je uklonjen sa Facebook-a iz poštovanja prema sahrani troje žrtava pucnjave u džamiji u Kvebeku tog dana. Kasnije se otkrilo da je bio u Njujorku gde je promovisao jedan od svojih poslovnih poduhvata kada se to dogodilo. O'Leary je kasnije izvinio zbog vremena objave ovog posta.[112][113]

O'Leary je bio vodeći u anketama tokom većeg dela svoje kampanje. Ipak, povukao se iz trke za liderstvo 26. aprila 2017. godine, izjavivši da i dalje misli da može da pobedi na izborima za liderstvo, ali da nedostatak podrške u Quebecu znači da bi bilo teško za njega da pobedi Trudeaua 2019. godine, pa bi bilo "sebično" od njega da nastavi. Po povlačenju, podržao je Berniera, još jednog vodećeg kandidata za poziciju. (Andrew Scheer na kraju je pobedio na izborima za liderstvo, tesno pobedivši Berniera.)

Politička Pozicija[уреди | уреди извор]

Privreda i Trgovina[уреди | уреди извор]

O'Leary podržava multilateralne sporazume o slobodnoj trgovini poput Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA). Opisao je hipotetičke trgovinske pregovore između američkog predsednika Donalda Trumpa i kanadskog premijera Justina Trudeaua kao "Godzilu protiv Bambija".[114] O'Leary veruje da su korporativne poreze u Kanadi previsoke i obećao je da će ukinuti nacionalni porez na emisiju ugljen-dioksida.[115] O'Leary je zapretio da će kazniti provincije zadržavanjem transfernih plaćanja ako ne ukinu svoje odgovarajuće poreze na emisiju ugljen-dioksida. O'Leary je kritičar deficita u potrošnji i podržava eliminaciju nacionalnog duga.[116]

O'Leary se protivi kontroli CRTC-a nad kanadskim telekomunikacionim sistemom.[117]

Energija[уреди | уреди извор]

O'Leary podržava izgradnju naftovoda od Athabasca naftnih škriljaca do istočnog Kanade s namerom da Kanadu učini "energetski nezavisnom". Kritikovao je zavisnost Kanade od Saudijske Arabije za naftu i gas.[118] Izjavio je da bi podržao nacionalni referendum o pitanju naftovoda.[119]

Social[уреди | уреди извор]

O'Leary opisuje svoje socijalne politike kao "vrlo liberalne". Podržava istopolne brakove i prava transrodnih osoba.[120] O'Leary podržava legalizaciju i regulaciju marihuane.

O'Leary podržava asistirani suicid i citira Švajcarsku kao model koji bi Kanada trebalo da sledi.[121]

Optužio je predstavnicu Alexandriu Ocasio-Cortez, političarku iz Njujorka, za "uništavanje hiljada radnih mesta", navodeći veće korporativne poreze koje ona podržava.[122]

Spoljna i vojna politika[уреди | уреди извор]

O'Leary podržavao je prekid kanadskih vazdušnih udara na ISIS i podržava preuzimanje uloge mirovnih snaga u građanskom ratu u Siriji.[123]

Godine 2017, O'Leary je opisao Rusiju kao "ni saveznika ni neprijatelja" u intervjuu za CBC.[124]

O'Leary je kritikovao plan nabavke Justina Trudeaua. Podržava kupovinu bespilotnih letelica za vazdušnu borbu radi odbrane kanadskog vazdušnog prostora i podržava postepeno ukidanje upotrebe Lockheed CP-140 Aurora iz razloga troškova. Kritikovao je nedostatak finansiranja kanadskih oružanih snaga i podržava trošenje preporučenih 2% BDP-a NATO-a na vojne izdatke.[125]

Imigracije[уреди | уреди извор]

O'Leary je predložio stvaranje "brze staze" za državljanstvo za imigrante koji završe fakultet ili univerzitet i pronađu zaposlenje, kao i za njihove supružnike i decu.

O'Leary se zalagao za pojačanu bezbednost granica kako bi se rešio problem nepravilnih prelazaka granice.[126][127][128]

Senat[уреди | уреди извор]

U intervjuu sa Evanom Solomonom 2017. godine, O'Leary je predložio da senatori treba da godišnje plaćaju novac umesto da budu plaćeni, čime bi se "centar troškova za Kanadu" pretvorio u "centar profita.[129]

Dug Rukovodstva i Tužba[уреди | уреди извор]

U novembru 2018. godine, O'Leary je angažovao advokata Josepha Groiu i tužio Izbornu komisiju Kanade i federalnog komesara za izbore zbog zakona o finansiranju kampanje koji su kandidatima ograničavali trošenje samo 25.000 dolara vlastitog novca za njihovu kampanju za liderstvo. U trenutku podnošenja tužbe, O'Leary je još uvek bio dužan 430.000 dolara poveriocima. O'Leary je predložio Izbornoj komisiji Kanade da sada plati dug svojim novcem i kasnije prikupi novac putem donacija, ali je to odbijeno, jer bi to bilo protivzakonito. O'Leary je javno izjavio da zakon promoviše mediokritet jer bogati ljudi ne bi bili ohrabreni da se kandiduju i oštetili bi poslovne subjekte koji su obećali novac za njegov neuspešan pokušaj liderstva.[130]

U pravnim argumentima O'Learyja, tvrdio je da su zakoni koji sprečavaju upotrebu ličnog novca preko 25.000 dolara ograničenje njegovog prava iz člana 2 Povelje o slobodi izražavanja i da pretnja zatvorom u tim zakonima krši njegovo pravo iz člana 7 na bezbednost ličnosti.

Privatni Život[уреди | уреди извор]

O'Leary je katolik.[131] On i njegova supruga Linda (rođena Greer)[132] venčali su se 1990. godine. Par se razdvojio 2011. godine, ali su nastavili svoj brak nakon dve godine.[133] Linda sada obavlja funkciju potpredsednice marketinga u O'Leary Wines. Imaju dvoje dece, Trevora i Savannah.

O'Leary živi u Majami Biču i Torontu. Takođe poseduje kuću na jezeru Muskoka u Ontariju, kao i domove u Bostonu i Ženevi, u Švajcarskoj. U intervjuu iz 2022. godine za CNBC, pomenuo je da je dobio državljanstvo Ujedinjenih Arapskih Emirata kako bi mogao da sarađuje sa Emiratima na investicijama.

O'Leary je navijač fudbalskog tima New England Patriots i tvrdi da gleda sve njihove utakmice, čak i kada putuje širom sveta i kada se utakmice odvijaju usred noći. On je ljubitelj vina i pripada Confrérie des Chevaliers du Tastevin, međunarodnom udruženju zaljubljenika u burgundska vina. Takođe je i doživotni fotograf i izlagao je i prodavao svoje fotografije, donirajući prihod dobrotvornim organizacijama. O'Leary je takođe strastveni kolekcionar i poznavalac satova, deleći svoja saznanja kako na Shark Tanku, tako i na društvenim mrežama.

24.avgusta 2019. godine, O'Leary i njegova supruga Linda učestvovali su u fatalnoj nesreći na jezeru Joseph u Muskoka, Ontariju, dok su bili na čamcu koji je vlasništvo O'Learyja i koji je u to vreme vozila Linda. Čamac O'Learyjevih se sudario s drugim i 64-godišnji muškarac i 48-godišnja žena na tom čamcu su poginuli. O'Leary je izjavio da sarađuje sa policijskom istragom i da drugi čamac nije imao upaljena svetla i "napustio je mesto nesreće". Policija je saopštila da su oba čamca napustila mesto nesreće "kako bi se odvezla na lokaciju", i da su obe strane pozvale 911. 24. septembra, Linda O'Leary je optužena za "nehajno upravljanje plovilom" prema propisima o malim plovilima Zakona o pomorskoj plovidbi Kanade, optužba koja nosi maksimalnu kaznu od 18 meseci zatvora i novčanu kaznu od 10.000 dolara. Vozač drugog čamca, Richard Ruh iz Orčard Parka, Njujork, optužen je za "nepostavljanje svetlosnih signala prilikom plovidbe". 11. oktobra, Javno tužilaštvo Kanade isključilo je zatvorsku kaznu za Lindu. 14. septembra 2021. godine, Linda je proglašena nevinom za nehajno upravljanje plovilom.

Bibliografija[уреди | уреди извор]

  • "Cold Hard Truth: On Business, Money & Life" (2011)

Izdavač: Doubleday Canada ISBN: 978-0385671743

  • "Cold Hard Truth on Men, Women & Money" (2012)

Izdavač: Doubleday Canada ISBN: 978-0-385-67850-6

  • "Cold Hard Truth on Family, Kids and Money" (2013)

Izdavač: Doubleday Canada ISBN: 978-0385682404

Takodje Videti[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ News, Kitco. „Kevin O'Leary's 'Cold, Hard, Truth' on Gold Investing”. Forbes (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-19. 
  2. ^ „Kevin O’Leary – from Dragon’s Den to Redemption Inc.”. The Montrealer (на језику: енглески). 2012-02-01. Приступљено 2024-05-19. 
  3. ^ „GENSTAR CAPITAL | Leading Canadian Entrepreneur Kevin O'Leary Named to Genstar Strategic Advisory Board”. web.archive.org. 2015-10-02. Приступљено 2024-05-19. 
  4. ^ „Kevin O'Leary: He's not a billionaire, he just plays one on TV”. The Globe and Mail (на језику: енглески). 2012-09-28. Приступљено 2024-05-19. 
  5. ^ Lagerquist, Jeff (2017-02-04). „Kevin O'Leary proposes 'fast-track' to citizenship for skilled immigrants”. CTVNews (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-19. 
  6. ^ https://www.cbc.ca/news/politics/oleary-conservative-leadership-race-1.3940596.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  7. ^ „Kevin O’Leary drops out of Canadian Conservative Party leadership race – RUTV News” (на језику: енглески). 2023-11-13. Приступљено 2024-05-19. 
  8. ^ https://nationalpost.com/category/news/.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  9. ^ O'Leary, Kevin (2011-09-27). Cold Hard Truth: On Business, Money & Life (на језику: енглески). Doubleday Canada. ISBN 978-0-385-67175-0. 
  10. ^ https://torontolife.com/city/kevin-oleary/.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  11. ^ O'Leary, Kevin (2011-09-27). Cold Hard Truth: On Business, Money & Life (на језику: енглески). Doubleday Canada. ISBN 978-0-385-67175-0. 
  12. ^ https://www.theglobeandmail.com/report-on-business/small-business/kevin-oleary-the-shark-who-swims-alone/article2178538/.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  13. ^ Posted, Joel Schlesinger (2011-10-01). „Oct 2011: Opinion: The dragon's pen”. Winnipeg Free Press (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-19. 
  14. ^ https://www.cbc.ca/news/politics/kevin-oleary-leadership-campaign-1.3967543.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  15. ^ „Yahoo is part of the Yahoo family of brands”. consent.yahoo.com. Приступљено 2024-05-19. 
  16. ^ Jacobson, Brianna (2018-04-07). „Kevin O’Leary sheds a tear and opens up about his rise to millions”. CNBC (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-19. 
  17. ^ „Kevin O’Leary – from Dragon’s Den to Redemption Inc.”. The Montrealer (на језику: енглески). 2012-02-01. Приступљено 2024-05-19. 
  18. ^ „Georgette Kanawaty Obituary (2008) - Legacy Remembers”. Legacy.com. Приступљено 2024-05-19. 
  19. ^ Maclean's. „Dragons' Den star Kevin O'Leary has another passion—photography”. Macleans.ca (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-19. 
  20. ^ https://www.macleans.ca/culture/the-other-kevin-oleary/.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  21. ^ „IT'S A WONDERFUL LIFE”. Nantucket Magazine (на језику: енглески). 2021-11-20. Приступљено 2024-05-19. 
  22. ^ https://www.cbc.ca/breakaway/2011/10/13/kevin-oleary-on-business-and-his-townships-past/.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  23. ^ „Who Is Kevin O'Leary's Wife? Linda Is Mrs. Wonderful & Totally Lives Up To The Name”. Bustle (на језику: енглески). 2015-03-13. Приступљено 2024-05-19. 
  24. ^ „T. Kevin O'Leary | The Ivey Advisory Board | Ivey Business School”. web.archive.org. 2015-07-10. Приступљено 2024-05-19. 
  25. ^ „The Kevin O'Leary machine”. The Globe and Mail (на језику: енглески). 2010-06-15. Приступљено 2024-05-19. 
  26. ^ Feloni, Richard. „'Shark Tank' investor Kevin O'Leary shares the best advice he received in his 20s”. Business Insider (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-19. 
  27. ^ Doubleday Canada (на језику: енглески), 2023-11-07, Приступљено 2024-05-19 
  28. ^ „Bloomberg - Are you a robot?”. www.bloomberg.com. Приступљено 2024-05-19. 
  29. ^ „T. Kevin O'Leary | The Ivey Advisory Board | Ivey Business School”. web.archive.org. 2015-07-10. Приступљено 2024-05-19. 
  30. ^ „Be Like a Magpie”. HuffPost (на језику: енглески). 2015-04-19. Приступљено 2024-05-19. 
  31. ^ November 16, Strategy Staff; 1992. „The secret of Softkey’s success”. Приступљено 2024-05-19. 
  32. ^ „Kevin O'Leary on leaving the CBC, learning from Don Cherry, and befriending Dragons | Toronto Life”. web.archive.org. 2015-08-04. Приступљено 2024-05-19. 
  33. ^ „The Real Kevin O’Leary | Forever Young”. web.archive.org. 2015-10-03. Приступљено 2024-05-19. 
  34. ^ „Shark Tank - Latest News - From cameraman to Mr. Wonderful: Kevin O’Leary on where he started and what’s coming up on ‘Shark Tank’ - CTV”. web.archive.org. 2014-10-26. Приступљено 2024-05-19. 
  35. ^ Gandel, Stephen (2009-09-10). „Breaking News, Analysis, Politics, Blogs, News Photos, Video, Tech Reviews”. Time (на језику: енглески). ISSN 0040-781X. Приступљено 2024-05-19. 
  36. ^ „Kevin O'Leary”. NUVO (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-19. 
  37. ^ O'Leary, Kevin. „‘Shark Tank’ investor Kevin O’Leary explains how a $10,000 loan from his mother helped him build a $4 billion company”. Business Insider (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-19. 
  38. ^ Inc, InfoWorld Media Group (1993-05-24). InfoWorld (на језику: енглески). InfoWorld Media Group, Inc. 
  39. ^ „Computing Now | IEEE Annals of the History of Computing | Web Extras | Word Processing Timeline | Vol. 28, No. 4”. web.archive.org. 2012-10-11. Приступљено 2024-05-19. 
  40. ^ Fisher, Lawrence M. (1995-12-08). „Softkey Reaches Agreement to Buy Learning Company”. The New York Times (на језику: енглески). ISSN 0362-4331. Приступљено 2024-05-19. 
  41. ^ https://canadianbusiness.com/business-strategy/kevin-oleary-the-natural/.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  42. ^ „Mattel sale ends $3.6bn fiasco”. The Telegraph (на језику: енглески). 2000-09-30. Приступљено 2024-05-19. 
  43. ^ Gandel, Stephen (2009-09-10). „Breaking News, Analysis, Politics, Blogs, News Photos, Video, Tech Reviews”. Time (на језику: енглески). ISSN 0040-781X. Приступљено 2024-05-19. 
  44. ^ „Reza Satchu, 38”. The Globe and Mail (на језику: енглески). 2008-05-05. Приступљено 2024-05-19. 
  45. ^ https://canadianbusiness.com/blogs-and-comment/kevin-oleary-conservative-leadership-bid-business-record.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  46. ^ https://www.prnewswire.com/news-releases/leading-canadian-entrepreneur-kevin-oleary-named-to-genstar-strategic-advisory-board-57750162.html.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  47. ^ https://financialpost.com/executive/leadership/partnering-with-fame?__lsa=01f5-6de0.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  48. ^ https://financialpost.com/news/kevin-olearys-business-history-back-in-spotlight-after-entering-race-for-conservative-party-leader.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  49. ^ financiers, L'Autorité des marchés. „General public”. Autorité des marchés financiers (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-19. 
  50. ^ „404”. BNN. Приступљено 2024-05-19. 
  51. ^ „O'Leary Ventures” (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-19. 
  52. ^ „O'Leary Wines - Vineland Estates Winery”. web.archive.org. 2013-10-29. Приступљено 2024-05-19. 
  53. ^ group, O'Leary Financial (2012-10-03). „O'Leary Fine Wines Wins "Best Value" at InterVin International Wine Awards”. GlobeNewswire News Room (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-19. 
  54. ^ https://www.canadianmortgagetrends.com/canadian_mortgage_trends/2014/04/oleary-mortgages-is-no-more.html.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  55. ^ Castaldo, Joe. „Inside Kevin O'Leary's investing fund misadventure”. Macleans.ca (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-19. 
  56. ^ Smith, Nelson (2016-04-28). „Steal These 4 Investing Tips From Kevin O'Leary”. The Motley Fool Canada (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-19. 
  57. ^ Smith, Nelson (2016-04-13). „Collect $1,000 Per Month by Investing Like Kevin O'Leary”. The Motley Fool Canada (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-19. 
  58. ^ News, Kitco. „Kevin O'Leary's 'Cold, Hard, Truth' on Gold Investing”. Forbes (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-19. 
  59. ^ „Ontario Farmer”. web.archive.org. 2014-11-10. Приступљено 2024-05-19. 
  60. ^ „Kevin O’Leary on Dividend Investing | It's Finance Time!”. web.archive.org. 2014-11-10. Приступљено 2024-05-19. 
  61. ^ Simon & Schuster (на језику: енглески), 2024-05-17, Приступљено 2024-05-19 
  62. ^ „404”. BNN. Приступљено 2024-05-19. 
  63. ^ Fox, Michelle (2019-05-14). „'Mr. Wonderful' Kevin O'Leary calls bitcoin 'garbage' in a takedown of the whole cryptocurrency industry”. CNBC (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-19. 
  64. ^ Anthony Pompliano (2021-05-24), Kevin O'Leary's Bitcoin and Defi Strategy | Pomp Podcast CLIPS, Приступљено 2024-05-19 
  65. ^ Ltd, FTX Trading. „FTX and Kevin O'Leary Announce Long-Term Investment and Spokesperson Relationship”. www.prnewswire.com (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-19. 
  66. ^ https://www.washingtonpost.com/business/2022/12/14/ftx-class-action-lawsuit/.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  67. ^ Staff, Travis Andersen Globe; November 16, Updated; 2022; Comments, 2:30 p m Share on Facebook Share on TwitterView. „Tom Brady, David Ortiz among athletes sued over crypto losses in federal lawsuit filed by investor - The Boston Globe”. BostonGlobe.com (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-19. 
  68. ^ Goswami, Rohan (2022-12-16). „Former FTX spokesman Kevin O'Leary defends endorsement of Bankman-Fried's crypto firm”. CNBC (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-19. 
  69. ^ Lawler, Richard (2022-02-19). „Influencers beware: promoting the wrong crypto could mean facing a class-action lawsuit”. The Verge (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-19. 
  70. ^ Olinga, Luc (2022-12-14). „Shark Tank Kevin O'Leary Says Rival Binance "Put FTX Out of Business". TheStreet Crypto: Bitcoin and cryptocurrency news, advice, analysis and more (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-19. 
  71. ^ Rearick, Brenden (2021-11-15). „Kevin O'Leary Sparks a Battle of Cat vs. DOGE While Promoting Little-Known Pawthereum Crypto”. InvestorPlace (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-19. 
  72. ^ „Kevin O'Leary: The shark who swims alone”. The Globe and Mail (на језику: енглески). 2011-09-23. Приступљено 2024-05-19. 
  73. ^ „Books - Kevin O'Leary” (на језику: енглески). 2024-01-02. Приступљено 2024-05-19. 
  74. ^ „Cold Hard Truth on Family, Kids and Money by Kevin O'Leary”. Penguin Random House Canada (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-19. 
  75. ^ Henderson, J. Maureen. „Why Shark Tank's Kevin O'Leary Is Not The Next Donald Trump”. Forbes (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-19. 
  76. ^ https://www.cbc.ca/radio/day6/episode-319-becoming-kevin-o-leary-saving-shaker-music-google-renewables-marrying-robots-and-more-1.3921088/meet-the-man-who-helped-kevin-o-leary-shape-his-powerful-p.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  77. ^ „2014-15 Full TV Season Ratings: Rankings For All Shows | Deadline”. web.archive.org. 2015-05-23. Приступљено 2024-05-19. 
  78. ^ Academy of Television Arts & Sciences (на језику: енглески), 2024-05-02, Приступљено 2024-05-19 
  79. ^ „Q&A with Kevin O'Leary of Shark Tank—Mr. Wonderful Lives in Boston”. web.archive.org. 2017-01-26. Приступљено 2024-05-19. 
  80. ^ Griswold, Vivian Giang, Alison. „What It's Like Working With The Meanest Investor On 'Shark Tank'. Business Insider (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-19. 
  81. ^ „- YouTube”. www.youtube.com. Приступљено 2024-05-19. 
  82. ^ „Shark Tank's Kevin O'Leary: How Debt And Licensing Deals Can Benefit Entrepreneurs More”. web.archive.org. 2016-04-14. Приступљено 2024-05-19. 
  83. ^ https://articles.chicagotribune.com/2012-02-21/business/chi-jamba-juice-acquires-talbott-teas-20120221_1_jamba-juice-green-tea-specialty-tea.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  84. ^ Perez, Sarah (2014-11-17). „Shark Tank-Backed GrooveBook Acquired By Shutterfly For $14.5 Million”. TechCrunch (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-19. 
  85. ^ „Meet the Task Force: Discovery Channel”. web.archive.org. 2012-08-07. Приступљено 2024-05-19. 
  86. ^ „8 Most Successful Products From "Shark Tank". Investopedia (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-19. 
  87. ^ „Kevin O'Leary Chris Hedges | Occupy Wall Street | Video”. Mediaite (на језику: енглески). 2011-10-12. Приступљено 2024-05-19. 
  88. ^ https://www.theglobeandmail.com/news/national/olearys-nutbar-remark-breach-of-policy-cbc-ombudsman-says/article2201757/.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  89. ^ „Kevin O'Leary Flips His Lid About 'Capital,' Embarrasses Everyone”. HuffPost (на језику: енглески). 2014-05-24. Приступљено 2024-05-19. 
  90. ^ „Businessman, TV Host: It’s ‘Fantastic’ That 85 People Have More Wealth Than Billions In Poverty (VIDEO)”. TPM – Talking Points Memo (на језику: енглески). 2014-01-22. Приступљено 2024-05-19. 
  91. ^ „Yahoo is part of the Yahoo family of brands”. consent.yahoo.com. Приступљено 2024-05-19. 
  92. ^ „https://cbc.radio-canada.ca/”. cbc.radio-canada.ca (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-19.  Спољашња веза у |title= (помоћ)
  93. ^ https://www.cbc.ca/news/entertainment/kevin-o-leary-bruce-croxon-leaving-cbc-s-dragons-den-1.2572003.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  94. ^ Press, Laura Kane The Canadian (2014-08-12). „Former ‘Dragon’ Kevin O’Leary leaves CBC to join CTV”. Toronto Star (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-19. 
  95. ^ https://nationalpost.com/category/news/.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  96. ^ „‎Ask Mr. Wonderful on Apple Podcasts”. Apple Podcasts (на језику: енглески). 2018-12-31. Приступљено 2024-05-19. 
  97. ^ Field, Sarah (2015-09-13). „How Miss America Contestants Can Impress Judge Kevin O’Leary”. The Inquisitr (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-19. 
  98. ^ Kevin O'Leary (2019-06-27), Ask Mr. Wonderful #1 | Kevin O'Leary answers your business questions, Приступљено 2024-05-19 
  99. ^ https://www.miamiherald.com/entertainment/tv-movies//article251675703.html.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  100. ^ https://vancouversun.com/entertainment/your+head+virtual+shoulder+paul+anka+sings+past+classics+while+embracing+future/11319075/story.html.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  101. ^ https://www.cbc.ca/news/politics/conservative-leadership-kevin-o-leary-1.3401967.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  102. ^ Levitz, Stephanie (2016-02-27). „Potential Tory leadership candidates test waters at weekend conference”. CTVNews (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-19. 
  103. ^ https://www.cbc.ca/news/politics/conservative-leadership-wherry-1.3467788.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  104. ^ https://www.hilltimes.com/news/politics/2016/02/26/oleary-shakes-up-manning-conference-predicts-economic-collapse-liberal/45447.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  105. ^ Gatehouse, Jonathon. „Will he or won't he? The Conservatives' Kevin O'Leary factor”. Macleans.ca (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-19. 
  106. ^ ICI.Radio-Canada.ca, Zone Politique- (2016-02-27). „« Un touriste! » : Maxime Bernier s'en prend à l'ex-dragon Kevin O'Leary”. Radio-Canada (на језику: француски). Приступљено 2024-05-19. 
  107. ^ https://torontosun.com/2016/02/27/maxime-bernier-slams-english-only-kevin-oleary.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  108. ^ „Opinion: O’Leary brings the Trump formula north”. The Globe and Mail (на језику: енглески). 2016-03-01. Приступљено 2024-05-19. 
  109. ^ Dehaas, Josh (2017-01-15). „O'Leary shows off his French lessons, promises proficiency by 2019”. CTVNews (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-19. 
  110. ^ Slaughter, Graham (2017-01-19). „Kevin O'Leary is 'self-interested,' says former co-star Arlene Dickinson”. CTVNews (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-19. 
  111. ^ https://www.cbc.ca/news/canada/calgary/brett-wilson-kevin-o-leary-1.3944082.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  112. ^ https://www.cbc.ca/news/politics/oleary-gun-range-shooting-thursday-1.3963724.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  113. ^ Press, The Canadian (2017-02-02). „O’Leary gun video posted on day of Mosque funeral ‘insensitive:’ public safety minister”. Toronto Star (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-19. 
  114. ^ Berke, Jeremy. „'I'm going to be his worst nightmare': 'Shark Tank' judge Kevin O'Leary is running to lead the Conservative Party in Canada”. Business Insider (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-19. 
  115. ^ „Kevin O’Leary promises to scrap the carbon tax if elected prime minister | Globalnews.ca”. QR Calgary (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-19. 
  116. ^ Gatehouse, Jonathon. „Q&A: Kevin O'Leary on why he's running for the Tory leadership”. Macleans.ca (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-19. 
  117. ^ „Bank mergers, housing and marijuana: Kevin O’Leary on his leadership bid - BNN Bloomberg”. BNN. 2017-01-18. Приступљено 2024-05-19. 
  118. ^ „Kevin O’Leary: ‘If I don’t deliver a majority mandate in 2019, fire me’ - National | Globalnews.ca”. Global News (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-19. 
  119. ^ „It's Time to End Canada's Pipeline Circus”. HuffPost (на језику: енглески). 2016-09-14. Приступљено 2024-05-19. 
  120. ^ „Kevin O'Leary enters Conservative leadership race: 'I'm in'. CTVNews (на језику: енглески). 2017-01-18. Приступљено 2024-05-19. 
  121. ^ https://www.cbc.ca/news/opinion/o-leary-canadian-trump-1.3941549.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  122. ^ Simmons, Rashad (2023-03-03). „Shark Tank’s Kevin O’Leary blasts Ocasio-Cortez: ‘She kills jobs by the thousands. The Hill (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-19. 
  123. ^ https://www.ctvnews.ca/politics/kevin-o-leary-supports-ending-airstrikes-against-isis-1.2772888.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  124. ^ „x.com”. X (formerly Twitter). Приступљено 2024-05-19. 
  125. ^ „Kevin O’Leary explains his vision for Canada, says he’s ‘coming’ for PM Trudeau | Watch News Videos Online”. Global News (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-19. 
  126. ^ https://torontosun.com/2017/03/06/kevin-oleary-says-refugees-exploiting-an-immigration-loophole.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  127. ^ „x.com”. X (formerly Twitter). Приступљено 2024-05-19. 
  128. ^ „x.com”. X (formerly Twitter). Приступљено 2024-05-19. 
  129. ^ https://www.ctvnews.ca/politics/senate-seats-for-sale-o-leary-says-he-d-consider-it-1.3240864.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  130. ^ https://www.cbc.ca/news/politics/powerandpolitics/pnp-tasker-oleary-suing-elections-canada-1.4905684.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  131. ^ https://twitter.com/kevinolearytv/status/1202863096219365376.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  132. ^ „Kevin O'Leary”. NUVO (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-19. 
  133. ^ „Kevin O'Leary: The shark who swims alone”. The Globe and Mail (на језику: енглески). 2011-09-23. Приступљено 2024-05-19.