Корисник:Pcelica Matica/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Najslabija karika je televizijska igrana emisija koja je svoju premijeru imala u Velikoj Britaniji na BBC 2 televiziji, 14. avgusta 2000 godine. Prva voditeljka kviza, En Robinson, vodila je ovu emisiju do 2012. godine.

U kvizu devet takmičara vođeni upečatljivim voditeljem domaćinom u više krugova odgovara na zanimljiva pitanja opšteg znanja. Na kraju svakog kruga pitanja, takmičari odlučuju glasanjem ko je “najslabija karika”. Onaj od takmičara koji dobije najveći broj glasova napušta kviz uz već ikoničnu frazu vodetelja “Vi ste najslabija karika. Doviđenja”.

Format je licenciran širom sveta u više od 45 zemalja, a mnoge zemlje adaptiraju Najslabiju Kariku svojim tržištima, što je etabliralo uspeh formata, obzirom da je Karika druga najpopularnija međunarodna franšiza.

Najslabija Karika stigla je u Srbiju početkom 2000-ih, a kao jedan od najpopularnijih kvizova, emitovan je u više sezona, sve do 2007. godine. Emisiju je vodila Sandra Lalatović koja je ulivala strah u kosti gledaocima i takmičarima. Kviz se emitovao sve do 2007. Godine. Ono što daje posebnost kvizu „Najslabija karika“ jeste voditelj. Sandra je bila oštroumna, britkog jezika i spremna da u svakom trenutku kaže ono što misli.

Početkom 2023. godine, saopšteno je da se Najslabija karika vraća u Srbiju. Prva televizija u saradnji sa produkcijskom kućom Two Rivers, vraća na TV ekrane popularan kviz sa najvećim nagradnim fondom do sada. Emitovanje se očekuje na proleće.

Najavljeno je da će voditelj nove Najslabija karike biti poznati glumac Nikola Kojo.

Најслабија карика
Ориг. називWeakest link
Преп. и каоНајслабија карика (прва сезона; у српској верзији)
Жанртелевизијски квиз
АуторФинтан Цојле
Кати Дунинг
ВодитељАнне Робинсон
(у оригиналној верзији)
Никола Којо
(у српској верзији)
Композитор музичке темеПол Ферер
ЗемљаУједињено Краљевство
Језикенглески
Број сезона15
Број епизода1715
Време трајања60 минута (с рекламама)
Продукција
Извршни продуцентМартин Скот
Мајкл Келпи
ПродукцијаББЦ Studios (2009—2013)
Potato (2013—данас)
ДистрибуцијаITV Studios
Емитовање
ЕмитерITV
Формат слике16:9 (HDTV) 1080i
Премијерно
приказивање
29. јун 2009.
Статусемитује се
Емитовање у Србији
ЕмитерПрва
оригинална енглеска верзија у Србији: Прва
Премијерно
приказивање
21. март 2023.
Статусемитује се
Званични веб-сајт