Пређи на садржај

Корисник:Rainman/Pisanje na ćirilici i latinici

С Википедије, слободне енциклопедије

Na srpskoj vikipediji članci se podjednako mogu pisati i na ćirilici na latinici. Ali kad se članak započne na jednom pismu, sve dalje promene treba praviti u tom pismu. Evo ukratko pravila:

  1. Svaki članak se u potpunosti može pisati ili na latinici ili ćirilici, bez obzira da li je članak ili šablon (za kategorije je usvojena konvencija da se pišu na ćirilici)
  2. Svaki članak se može videti u 3 varijante: na pismu na kom je napisan (podrazumevano), na ćirilici i latinici (ovi su dobijaju klikom na dugmad ћирилица i latinica u gornjem desnom ćošku članka)
  3. Strane reči u tekstu treba obeležavati sa -{ }- da bi se izbegla njihova ćirilizacija ako korisnik čita ćiriličnu verziju stranice. Dakle prilikom uređivanja treba pisati, npr: -{Ad absurdum}- је врста доказа у логици.
  4. Ukoliko je naslov članka na stranom jeziku (npr ime albuma benda ili latinska poslovica), bilo gde u članak treba staviti jednu od sledećih magičnih reči: __БЕЗКН__,__BEZKN__,__БЕЗКН__, sve tri su sinonimi (notc - no title convert, bezkn - bez konverzije naslova)
  5. Sve nazive veza, šablona, imenskih prostora i kategorija unutar članka je moguće pisati i na ćirilici i latinici (bez obzira kojim pismom je pisan članak na koji se referencira). Preporuka je da se u ćiriličnim člancima pišu sve veze na ćirilici, a u latiničnim na latinici.