Корисник:SGrabarczuk (WMF)/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Здраво!

Да ли бисте желели да Википедија на српском језику прилагоди свој дизајн потребама читалаца и уредника?

Која је сврха овога?

Прошло је 10 година откако је примењена тренутна векторска тема (изглед) Википедије. Сматрамо да је време да се дизајн осавремени. Истраживања су показала да изглед интерфејса није довољно пријатан и интуитиван, као и да је тежак за сналажење. Добровољци су из тог разлога правили справице и скрипте које би мењале дизајн на појединачним пројектима. Читаоци, новајлије и искусни уредници сложили су се да је могуће решити овај проблем на глобалном нивоу. Због тога, намеравамо да следеће измене уведемо на што више пројеката. Википедија на српском може бити међу првим пројектима који су увели измене дизајна у раној фази („пројекти раног усвајања”).

Како би измене функционисале?

  • Ако се сложите, све нове функције биле би видљиве и пријављеним и анонимним уредницима.
  • Измене ће бити објављиване постепено, а не нагло. Разговараће се о свакој измени засебно. Затим, свака измена ће се засебице развијати и увести.
  • Ове измене се односе само на подразумевану векторску тему. Корисници других тема (попут Монобука) неће уочити разлику.
  • Уредници који више воле тренутни изглед векторске теме неће бити приморани да користе нови изглед. Како би корисник вратио старији изглед, потребно је да кликне на линк који ће се налазити код логотипа или да посети ову страницу и кликне на кружић „Старија векторска” [тема].
  • Нећемо мењати садржај чланка (означен сивом бојом на слици) и нећемо уклонити ниједну постојећу функцију (план је да их преуредимо и побољшамо).

Које промене ће бити уведене?

Имајте у виду да су ово рани концепти. Биће нам потребна ваша мишљења како бисмо их додатно побољшали. Ево неких од наших првих измена:

  • мање заглавље: Омогућиће нам да касније учинимо заглавље постојаним/непоколебљивим и видљивим све време (без потребе да помицате страницу нагоре).
  • сакривена бочна трака: Омогућиће већу концентрисаност при читању страница.
  • ограничена ширина текста: Побољшава читљивост и приказ текста читаоцима (функција можда неће бити доступна на свим посебним страницама).

Овде можете видети неке од потенцијалних будућих измена

Како можете да учествујете?

  • [заједница] Да ли подржавате да се ове измене уведу следећег месеца?
  • [појединац] Искажите своје мишљење. Шта вам се допада? Шта бисте волели да буде промењено? Већ знамо неке жеље и предлоге, јер се наше измене заснивају на подацима истраживања и повратних информација заједнице. Али, наравно, има још много детаља које треба прерадити.
  • [техничари] Пратите наше поруке о томе како треба ажурирати справице и скрипте како би се одржала компатибилност.

Зовем се Шимон. Пројекат који сам вам управо представио назива се Десктоп побољшања. Развија га тим за читање веба Задужбине Викимедија. Ако сте заинтересовани или имате питања, напишите поруку испод или на мојој страници за разговор. Алтернативно, можете ми послати имејл.

Хвала вам!

~~~~