Корисник:Sholina996/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

’’’Чичково уље’’’ добија се из листова биљке, као и из корена, премда је корен више коришћен у те сврхе. Добија се хладном екстракцијом и има сладак и оштар укус.

Порекло[уреди | уреди извор]

’’’’Чичак’’’ је двогодишња биљка пореклом из Европе и Азије која може да расте до 1 метар висине, са великим листовима у облику срца, округлим главицама и малим љубичастим цветовима. може лако да се гаји, али такође расте у дивљини, насрочито у запуштеним и влажним подручијима.Богат је калоријама, незасићеним мастима, угљеним хидратима, протеинима, гвожђем, калцијумом,калијумом, натријумом, магнезијумом,а такође садржи и витамине А, Б, Ц и Д.

Опште користи[уреди | уреди извор]

Чичково уље може се интезивно користити у кухињи као замена за маслиново уље. Ако га користите додаће вашем јелу специфичан укус зато што чичково уље има посебну благу биљну арому. Чичково уље представља активни састојак у производњи крема за кожу или лосиона као и дезодоранса и лосиона за косу, због свог умирујућег ефекта.

Лековита употреба[уреди | уреди извор]

Чичково уље се користи у медицинске сврхе захваљујући бројним терапеутским својствима које поседује. Олакшава отоке и болове, нарочито у случају артритиса.

Референце[уреди | уреди извор]

[1] [2]

  1. ^ Минут за мене http://minutzamene.com/kako-se-koristi-cickovo-ulje-za-kosu-lice-grudi/. Приступљено 09. 06. 2017.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  2. ^ Кокосово уље http://www.kokosovoulje.com/cickovo-ulje-priprema-i-primena-za-kosu-kozu-i-zdravlje/. Приступљено 09. 06. 2017.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)