Корисник:Steevanovicc/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Заглавак[уреди | уреди извор]

Заглавак је традиционални назив за рејон између Радичевачке реке, Старе Планине, Репушничке реке, Трговишког Тимока и друма Књажевац-Минићево. Име је добио, јер се чини да је читав овај предео заглављен између Старе Планине и Трговишког Тимока.

Села[уреди | уреди извор]

Заглавку припадају следећа села: Шарбановац, Радичевац, Берчиновац, Локва, Трговиште, Штитарац, Видовац, Жуковац, Горња Соколовица, Градиште, Дрвник, Алдинац, Причевац, Дејановац, Репушница, Папратна, Горња и Доња Каменица и Штрбац. Села су збијеног типа, сточарска или земљорадничко-сточаркса, породице су патријахалног типа. Сва она данас припадају општини Књажевац.[1]

Становништво[уреди | уреди извор]

Становништво је староседелачко, али има и досељеника из пиротског краја, западних делова Бугарске и са Космета. За време ратова за ослобођења Србије, почетком 19. века, долазило је до комешања становништва унутар овог рејона, али и до исељивања у унутрашњости Србије. На преласку 19. у 20. век појавила се интензивна појава – одлазак у печаблу, а половином 20. века настаје нагло и интензивно исељавање становништва и читавих домаћинства претежно у Књажевац, затим и у Зајечар, Бор, Минићево и нека насеља у Тимочкој крајини, тако да је у појединим селима становништво опало за 80 и више процената.[2]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Радојковић, Олица (2007). Заглавак. Зајечар: Истраживачко друштво Краљевица. стр. https://plus.sr.cobiss.net/opac7/bib/141326604. ISBN 978-86-910301-0-0. 
  2. ^ Марибор, IZUM-Институт информацијских знаности. „Заглавак :: COBISS+”. plus.sr.cobiss.net (на језику: српски). Приступљено 2019-12-05. 

Спољашне везе[уреди | уреди извор]

Библотека Књажевац Категорија:Села Категорија:Србија Категорија:Туризам