Корисник:Stefannnrt9021/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Alice in Borderland
Žanrdrama

naučna fantastika

triler
TvoracYutaka Yamada
ProducentAkira Morii
Glavne ulogeKento Yamazaki

Tao Tsuchiya

Yūki Morinaga

Keita Machida

Ayame Misaki

Nijirō Murakami

Yūtarō Watanabe

Sho Aoyagi

Ayaka Miyoshi

Dori Sakurada

Aya Asahina

Shuntarō Yanagi

Mizuki Yoshida

Kina Yazaki

Tsuyoshi Abe

Nobuaki Kaneko

Riisa Naka

Tomohisa Yamashita

Ayumi Tanida

Hayato Isomura

Kai Inowaki

Katsuya Maiguma

Honami Satō

Yuri Tsunematsu

Chihiro Yamamoto

Jun Hashimoto

Aimi Satsukawa

Wakato Kanematsu

Alice in Borderland (ili na japanskom: 今際の国のアリス, Hepburn: Imawa no Kuni no Arisu) je japanska naučnofantastična televizijska serija zasnovana na mangi koju je napravio Haro Asoa iz 2020 godine. Seriju je režirao japanski filmski direktor Shinsuke Sato. U seriji glume Kento Yamazaki i Tao Tsuchiya koji su kao saveznici koji su zarobljeni u napuštenom gradu Tokiju i prisiljeni su da se takmiče u veoma opasnim igrama, koje su različite vrste i težine od kojih svaka predstavlja različite karte za igranje, uz koje bi produžili "vize", koje ako im isteku, rezultiraju pogubljenjem igrača laserima koji ih pucaju iz neba.

Prva sezona serije najavljena je u julu 2019. godine i snimana je od avgusta do decembra 2019. Postavljene lokacije uključivale su distrikte Shibuya i repliku studija na zelenom ekranu Shibuya Crossinga. Vizuelni efekti serije proizvedeni su u saradnji japanske kompanije Digital Frontier i timova koji su iz Singapura, Sjedinjenih Država i Indije. Muzičku partituru je komponovao Yutaka Yamada, koji je sarađivao sa Satoom.

Prva sezona premijerno je emitovana na Netflix-u 10. decembra 2020. godine i dobila je pozitivne kritike kritičara koji su pohvalili akcione sekvence za režiju i glumu. Oni su uporedili ovu seriju sa mnogim drugim serijama koji imaju žanr preživljavanja, uključujući filmove Battle Royale (2000) i Cube (1997). Dobra izvedba prve sezone i velika gledanost u mnogim zemljama rezultirali su Netflixom koji je objavio seriju dve nedelje nakon premijere; druga sezona je objavljena 22. decembra 2022 godine.

Glumci i likovi[уреди | уреди извор]

Glavni likovi[уреди | уреди извор]

Dečko koji je opsednut video igricama i koji se "ne uklapa u svoju porodicu". Arisu se udružuje se sa Usagi dok u Borderlands-u kasnije i razvija romantična osećanja prema njoj[1].

Devojka koja voli planinarenje je prebačena u drugu verziju grada Tokija ubrzo nakon smrti svog oca, kojeg je veoma volela. Ona se udružuje sa Arisuom dok je u Borderlands-u,pa i ona kasnije razvija romantična osećanja prema njemu[1].

Tajanstveni, tihi i lukavi igrač koji se udružuje s Kuinom kako bi ukrao Šeširikov špil karata, verujući da će ih pun špil izvući iz praznog grada. Kasnije se zainteresuje za Arisua i Usagija nakon što im je pomogao da pobegnu od igre "tag". Pre dolaska u Borderlands, bio je student medicine.

Izvršni član "Plaže" koji pobeđuje u teškim igrama kroz racionalno razmišljanje, a kasnije postaje važan saveznik i prijatelj Arisuu i njegovoj grupi. Pre dolaska u Borderlands, bila je forenzičar u policiji[1].

Mlad, ali i veoma opasan član "Plaže". Opisan je kao "agresivan zbog svoje komplikovane prošlosti" i deo je "Militanata". Pre nego što je stigao u Borderlands, često su ga maltretirali drugi učenici u njegovoj srednjoj školi[1].

  • Aya Asahina kao Hikari Kuina:

Čišijina bliska prijateljica, kojoj pomaže da ukrade šeširdžikov špil karata. Bivša službenica u prodavnici odeće, Kuina je otkrivena kao transrodna osoba u flashbacku u epizodi 7, u kojoj je se otac odrekao[1].

Ponavlja se[уреди | уреди извор]

  • Yūki Morinaga kao Chōta Segawa:

Veoma religiozan IT tehničar i prijatelj Arisua i Karubea. Čota je teško opekao nogu dok je učestvovao u igri pod nazivom "Smrt ili Život", i kao rezultat toga usporava svoje prijatelje dok se oporavlja. U drugoj sezoni mnogo se pojavljuje u flashbackovima, au posljednjoj epizodi on i Karube ohrabruju Arisua da uživa u svom životu i živi ga punim plućima[1].

Barmen i blizak prijatelj Arisu i Chōta. Prije nego što je prebačen u prazan grad, Karube se spremao da zaprosi ženu s kojom je radio u baru, a koja je slučajno bila ljubavnica njegovog šefa. U drugoj sezoni mnogo se pojavljuje u flešbekovima, au posljednjoj epizodi on i Chota ohrabruju Arisua da uživa u svom životu i da ga živi punim plućima[1].

Snažan borac i Hatterov najbolji prijatelj, Aguni se prvi put predstavlja kao važan član "Plaže". On je zadužen za nasilnu grupu pod nazivom "Militanti". Nakon što je napustio Plažu, on postaje važan saveznik Arisu pred kraj igara s kartama[1].

Vođa i osnivač "Plaže", hotela u kojem živi na desetine igrača. Njegov glavni cilj je prikupiti sve karte za igranje koje su igrači dali za pobedu. Nakon njegove smrti u sezoni 1, često se pojavljuje kao duh Aguni tokom događaja koji su se dešavali u sezoni 2[1].

Tajanstvena žena "elegantne prisutnosti" i izvršni član "Plaže". Otkriva se da je Kraljica srca u drugoj sezoni i posljednji neprijatelj Arisua i Usagija u Borderlands[1][2].

Bivši automehaničar koga je Arisu spasio tokom utakmice i kasnije postao član "Plaže"; u sezoni 2, pridružuje se Arisuovoj grupi. Pre dolaska u Borderlands, njegova greška je dovela do toga da njegov kolega izgubi ruku[1].

  • Kina Yazaki kao Momoka Inoue:

Član "Plaže", "diler igara" i Asahijev najbolji prijatelj[3].

Izvršni član "Plaže". U drugoj sezoni otkriva se da je kralj dijamanata, a Chishiya učestvuje u njegovoj igri. Pre nego što je stigao u Borderlands, bio je advokat koji je bio nezadovoljan pogledima na ljudski život i moralom drugih, posebno onih na pozicijama moći[1].

  • Yūhei Ōuchida kao Takuma:

Povređeni igrač u igri Četvorka tref: Distance. U flashbacku je otkriveno da je pomogao Kuzuryuu u igri[1].

Sezona 1[уреди | уреди извор]

  • Shuntarō Yanagi kao Takatora Samura / Posljednji šef:

Čudan čovjek i opasan član "Plaže", Posljednji šef ima lice prekriveno tetovažama i nosi katanu kako bi zastrašio članove. On je također deo "militanta"[1]

  • Ayame Misaki kao Saori Shibuki:

Prva osoba koju Arisu i njegovi prijatelji susreću dok su u napuštenom gradu. U početku, Shibuki je predstavljen kao iskusan igrač koji pomaže grupi da prođe svoju prvu utakmicu. Međutim, kasnije se otkrije da je manipulirala kako bi dobila ono što želi[1].

  • Mizuki Yoshida kao Asahi Kujō:

Član "The Beach", "diler igara" i Momokin najbolji prijatelj[1].

Sezona 2[уреди | уреди извор]

Tomohisa Yamashita kao Ginji Kyuma:

Frontmen benda i Kralj klubova, koga izaziva Arisuova grupa u igrici "Osmosis".

  • Ryōhei Shima kao Sogo Shitara:

Bivši član Kyuminog benda i njegov timski saigrač u igri Osmosis.

  • Alisa Urahama kao Uta Kisaragi:

Bivši član Kyuminog benda i njegov saigrač u igri Osmosis.

  • Eishin Hayashida kao Takumi Maki:

Bivši član Kyuminog benda i njegov saigrač u igri Osmosis.

  • Eita Okuno kao Goken Kanzaki:

Bivši član Kyuminog benda i njegov saigrač u igri Osmosis.

  • Hayato Isomura kao Sunato Banda:

Serijski ubica koji sudeluje u igri Džoker srce s Chishiyom i odlučuje ostati u Borderlands na kraju 2. sezone.

  • Katsuya Maiguma kao Oki Yaba:

Prevarant koji učestvuje u igri Džoker srce sa Chishiyom i odlučuje da ostane u Borderlandsu na kraju druge sezone.

  • Kai Inowaki kao Enji Matsushita:

Lukavi mladić za kojeg se kasnije otkrije da je Džoker srce u zatvorskoj igri sa Chishiyom.

  • Honami Satō kao Kotoko Shiga:

Žena koja učestvuje u igri Džoker srce sa Chishiyom.

  • Yuzuki Akiyama kao Meisa Tokui:

Žena koja učestvuje u igri Džoker srce sa Chishiyom.

  • Yūsaku Mori kao Ippei Oki:

Plašljiv čovjek koji učestvuje u igri Džoker srce sa Chishiyom.

  • Yuri Tsunematsu kao Akane Heiya:

Srednjoškolka vešta u streljaštvu koja radi sa Agunijem nakon što je izgubila nogu u igri Sedam pikova.

  • Ayumi Tanida kao Isao Shirabi:

Kralj pikova, čija igra uključuje gađanje igrača na vidiku. Pre dolaska u Borderlands, bio je plaćenik.

  • Chihiro Yamamoto kao Risa:

Atletska žena koja je pikova dama i glavni protivnik u igri pod nazivom "Šah".

  • Aina Yamada kao Urumi Akamaki:

Lukava žena koja učestvuje u igri Jack of Hearts sa Chishiyom.

  • Jun Hashimoto kao Benzo Yashige:

Čovek koji učestvuje u igri King of Diamonds sa Chishiyom.

  • Aimi Satsukawa kao Hinako Daimon:

Žena koja učestvuje u igri King of Diamonds sa Chishiyom.

  • Wakato Kanematsu kao Takashi Asuma:

Čovek koji učestvuje u igri King of Diamonds sa Chishiyom.

  • Miyu Yagyu kao Nozomi:

Žena koja se sprijateljila sa Usagijem i detetom, Kotom.

Epizode[уреди | уреди извор]

Sezona Epizode Datum izlaska
1 8 10.Decembar 2020
2 8 22.Decembar,2022

Sezona 1 (2020)[уреди | уреди извор]

Бр. еп.
(укупно)
EpizodeРедитељСценаристаПремијера
1Epizoda 1Shinsuke SatoYoshiki Watabe, Yasuko Kuramitsu, & Shinsuke Sato10. децембар 2020. (2020-12-10)
U Tokiju, momak koji je opsednut video igrama koji se zove Arisu ,druži se sa svojim prijateljima Čotom i Karubeom. Nakon što su izazvali svađu u Shibuya Crossing, njih troje su se sakrili od policije u kupatilu stanice,ali kad su izasli ponovo odatle na njihovo iznenadjenje grad je bio prazan. Te noći su dobijali uputstva sa bilborda koja su ih vodila do "arene za igre". Kada su došli tamo pronašli su gomilu telefona, koji prikazuju nivo težine igre, ilustrovan kartom za igranje. Njima se pridružuju srednjoškolka i druga žena po imenu Shibuki, koja ih obaveštava da kada igrač uđe u arenu, ne može izaći, jer će ih laser ubiti ako pokušaju da izadju. U ovoj igri, nivo težine "Tri trefa" pod nazivom "Mrtav ili živ", grupa je primorana da bira između dvoje vrata u vremenskom ograničenju: jedno sa ulazom u drugu sobu sa istim izborom, a drugi, sigurnom smrću. Originalni trio i Shibuki izvlače se živi, a Čōta je teško povrijeđen. Napolju, kada su izasli dobili su svi pojedinačno posebne "vize", koje se produžavaju što više igrači igraju i kada isteknu sledi pogubljenje.
2Epizoda 2Shinsuke SatoYoshiki Watabe, Yasuko Kuramitsu, & Shinsuke Sato10. децембар 2020. (2020-12-10)
Bez načina da pobegnu iz napuštenog grada, Arisu i Karube se odlučuju da igraju još jednu igru kako bi produžili svoje vize, ostavljajući Šibukija da brine o povredjenom Čoti. Arisu i Karube pronalaze drugu arenu za igru u stambenom naselju i tada susreću nekoliko novih igrača, kao što je misteriozna Usagi, prijateljski raspoloženi Tatta, snažni Aguni i lukavi Chishiya. Arisu takođe uči značenje svake karte: pikovi predstavljaju fizičke igre, karo karte su igre zasnovane na timskom radu, dijamanti su bitka pameti i intelekta, i [ [Srca (odijelo)
3Epizoda 3Shinsuke SatoYoshiki Watabe, Yasuko Kuramitsu, & Shinsuke Sato10. децембар 2020. (2020-12-10)
Karube govori svojoj grupi o radiju. Kako bi produžili vize za Shibuki i Chōta, oni zajedno odlaze u arenu za igre u botaničkoj bašti. Tamo ulaze u nivo težine "Sedam srca" koji se još zove i nazivom "Sakrij-i-traži" kao jedini učesnici, ali ubrzo saznaju da samo jedan od njih može preživeti. Daju im se prepoznavanje lica slušalice i dodijeljene su im životinje, pri čemu su tri od njih "ovce", a četvrta "vuk". Da bi igrao, igrač menja životinju svaki put kada pogleda s drugom, pri čemu vuk na kraju pobeđuje u igri, a ovca umire. Arisu na kraju postaje vuk i ostatak igre provodi tražeći svoje prijatelje, koji su odlučili da se žrtvuju za njega. Komuniciraju preko slušalica i provode svoje poslednje minute zajedno govoreći zbogom; Arisu vrišti od bola dok je prekriven Karubeovom krvlju.
4Epizoda 4Shinsuke SatoYoshiki Watabe, Yasuko Kuramitsu, & Shinsuke Sato10. децембар 2020. (2020-12-10)
Usagi pronalazi malodušnog Arisua i odlučuje mu pomoći. Posećuju arenu za igre unutar autobusa, smeštenu u podvožnjaku, i ulaze u igru sa još tri igrača. U nivou težine "Četiri karo" pod nazivom "Udaljenost", rečeno im je da "stignu do cilja". Zaključujući da cilj mora biti na kraju tunela, Arisu, Usagi i još dva igrača trče do njega, ostavljajući iza sebe još jednog igrača sa uganutom nogom. Na pola puta četiri igrača napada panter, koji ubija jednog. Na kraju tunela, Arisu pronalazi gorivo u motoru i odlučuje se vratiti po drugog igrača. Međutim, kada se vrati, saznaje da autobus ima napisanu reč "gol" i da su bežali od mete. Voda je krenula sa kraja tunela, a dok je drugi igrač ubijen, Usagi uspeva da se vrati do autobusa i pobedi, zajedno sa Arisuom i povređenim igračem.
5Epizoda 5Shinsuke SatoYoshiki Watabe, Yasuko Kuramitsu, & Shinsuke Sato10. децембар 2020. (2020-12-10)
Arisu i Usagi, tražeći "Plažu", tajno prate grupu igrača sa sličnim oznakama na zglobovima do hotela u kojem se nalazi mnogo igrača. Pronađeni su i odvedeni do vođe tog mesta, Hattera koji potvrđuje da su uspeli. Hatter kaže da je misija Beacha prikupiti sve karte, za koje vjeruju da će im omogućiti da napuste grad, ali da se karta lica tek treba pojaviti. Arisu i Usagi imaju zadatak da se pridruže grupama igrača kako bi prikupili preostale karte. Kasnije, Hatter otkriva grupi "izvršnih članova", uključujući Arisu, koji je učestvovao u igri kao "test" od Ann, da je jedina preostala karta sa brojevima koju treba prikupiti je "Desetka srce".
6Episode 6Shinsuke SatoYoshiki Watabe, Yasuko Kuramitsu, & Shinsuke Sato10. децембар 2020. (2020-12-10)
Kako mu treba produžiti vizu, Hatter odlazi da učestvuje u igri, ali ga njegovi pristaše vraćaju na Beach mrtvog, navodeći da je umro tokom igre. Opaki militant, Niragi, prisiljava članove izvršne vlasti da glasaju za Agunija kao novog vođu Beacha, a on prima šifru za sef u kojem se nalazi Šeširdžijev špil karata. Chishiya razrađuje šifru i uverava Arisua da ukrade špil.Arisu ne zna da se ponasa po naredbama drugih. Kada šifra ne otvori sef i aktivira se alarm, Chishiya ga izda Aguni da bi se zaštitio. Niragi zaključava Arisu, kako bi osigurala da će umrijeti kada mu viza istekne u ponoć, i muči Usagi, s namerom da je siluje. Chishiya zaključuje gde je pravi sef i uzima karte. On i njegov saučesnik Kuina pokušavaju otići s ukradenim špilom, zamalo umirući kada se zid lasera podigne oko plaže kako bi sprečio bilo koga da ode. Obaveštenje poziva svih pedeset osam stanara u hol. Otkriveno je da je Plaža arena za igru pod nazivom "Lov na veštice", sa nivoom težine koji ilustruje "Deset srca".
7Epizoda 7Shinsuke SatoYoshiki Watabe, Yasuko Kuramitsu, & Shinsuke Sato10. децембар 2020. (2020-12-10)
Devojčica po imenu Momoka pronađena je izbodena na smrt, a pravila igre su navedena: igrači moraju zajedno da pronađu "vešticu" koja je ubila Momoku, bacivši osumnjičenog na lomaču da bi se igra završila i da bi se dobila karta za samo dva sata traženja ubice, Aguni i njegovi sledbenici, poznati kao "militanti", odlučuju sve baciti u vatru kako bi prikupili posljednju kartu. Dok je desetine ubijenih, Usagi se udružuje sa grupom igrača i spašava Arisua. Ann otkriva da je Hatter ubijen i traži otiske prstiju na Momokinom telu. Zgrada je zapaljena, Kuina ubija opasnog militanta poznatog kao Poslednji šef, a Chishiya teško povređuje Niragija. Nakon što je razmislio o logistici igre, Arisu kaže grupi da zna identitet skrivene vještice. Ann saznaje identitet ubice, pre nego što je onesveštena.
8Epizoda 8Shinsuke SatoYoshiki Watabe, Yasuko Kuramitsu, & Shinsuke Sato10. децембар 2020. (2020-12-10)
U trenutku, Momoka luta praznim gradom sa svojom prijateljicom Asahijem, snimajući video zapise mobilnim telefonom. U sadašnjosti, Arisu se suočava sa Agunijem koji, verujući da je on "veštica", priznaje da je pucao u svog najboljeg prijatelja Šeširića u samoodbrani. Prava veštica je Momoka, koja se ubila. Dok Aguni pokušava ubiti Niragija,[4]koji još uvijek namerava ubiti sve prisutne, preostali igrači bacaju Momoku na lomaču i pobeđuju u igri. Chishiya prikuplja posljednju kartu. Sutradan, Arisu i Usagi gledaju video zapise koje je snimila Asahi, koja se žrtvovala tokom utakmice. U njima Asahi i Momoka otkrivaju da su "dileri", igrači koji organiziraju igre da produže svoje vize.[5] U jednom videu, par posjećuje podzemnu jazbinu ispunjenu "majstorima igre". Arisu i Usagi uspijevaju locirati jazbinu, ali pronalaze "gospodare igre" mrtve. Chishiya i Kuina se pojavljuju i saznaju da su "gospodari igre" zapravo bili igrači. Mira, koja je bila jedna od izvršnih članica Beacha, pojavljuje se na ekranima širom grada i predstavlja novi set igara za prikupljanje karata lica.

Sezona 2 ( 2022 )[уреди | уреди извор]

Бр. еп.
(укупно)
EpizodeРедитељСценаристаПремијера
9Epizoda 1Shinsuke SatoYasuko Kuramitsu & Shinsuke Sato22. децембар 2022. (2022-12-22)
Sledeća faza igara počinje kada pik kralj, profesionalni strelac, počne neselektivno gađati igrače. Igračka arena Kralja pikova je ceo grad, a njegovo prisustvo je obeleženo blimpom sa njegovom kartom lica koja ga prati. Arisu, Usagi, Kuina i Tatta se skrivaju zajedno, dok Chishiya i Ann beže odvojeno. Još uvek u potrazi za odgovorima, Arisu odlučuje igrati protiv Kralja klubova, sa Usagijem, Kuinom, Tattom i Niragijem kao saigračima. Kyuma, kralj klubova, predstavlja sebe i svoj tim kao "građane" zemlje.
10Epizoda 2Shinsuke SatoYasuko Kuramitsu & Shinsuke Sato22. децембар 2022. (2022-12-22)
Kyuma objašnjava da su sve igre sa kartama na smrt protiv građana. Igra King of Clubs, "Osmosis", je igra zasnovana na poenima u kojoj igrači imaju priliku da povećaju svoje bodove na određene načine, uključujući i putem "borbe", gdje ako se dva protivnička igrača dodirnu, igrač sa više bodova uzima 500 poena od igrača koji gubi. Tim sa najvećim brojem bodova na kraju pobeđuje. Isprva, Arisuov tim preuzima vodstvo, da bi bio iznenađen Kyumom i neustrašivosti njegovog tima i spremnošću da umre kako bi pomogao svom timu da pobedi. Kyumin tim preuzima prednost od 500 poena, a čini se da nema šanse da Arisuov tim stigne.
11Epizoda 3Shinsuke SatoYasuko Kuramitsu & Shinsuke Sato22. децембар 2022. (2022-12-22)
Kyuma i Arisu, koji su se razumeli, razgovaraju dok čekaju da istekne odbrojavanje. Arisu shvata da su Kyuma i njegov tim nekada bili regularni igrači i boji se da to znači da im čišćenje svih utakmica neće dozvoliti da se vrate kući. Arisu traži da se rukuje s Kjumom. Kada to učini, gubi 500 poena, što dovodi Arisuov tim u vodstvo. Otkriveno je da je Tatta razbio ruku da bi svoju narukvicu za bodove dao Arisuu, koji bi mogao iskoristiti akumulirane bodove da dobije poslednju bitku. Kyuma i njegov tim prihvataju svoju smrt, a Tatta umire od zadobijenih povreda. Na drugom mjestu, Chishiya igra igru Jack of Hearts u zatvoru, gde igrači moraju ispravno pogoditi boju karata na poleđini svojih kragni kako bi izbegli da budu ubijeni i u isto vrijeme pronašli jokera srce, koji se krije među njima.
12Epizoda 4Shinsuke SatoYasuko Kuramitsu & Shinsuke Sato22. децембар 2022. (2022-12-22)
Jokera srca pronalaze Chishiya i još dva igrača, serijski ubica i prevarant. Serijski ubica i prevarant žele da muče Jacka radi informacija, ali on počini samoubistvo i time okonča igru. Kuina napušta Arisua i Usagi kako bi pronašao Ann i Chishiyu. Arisu je depresivan nakon Tattine smrti, nagađajući da će, kako se čini da su svi majstori igre bivši igrači, pobeda u igri samo dovesti do toga da i oni postanu majstori igre, ali Usagi ga poziva da joj pomogne u lovu. Pronalaze zajednicu izvan Tokija koju je zaklao Pikov kralj i gledaju film u kojem devojka objašnjava da vatromet koji su svi videli pre ulaska nije bio vatromet. Zatim su razdvojeni kada pik kralj ponovo napadne. Arisua spašavaju Aguni i njegov novi prijatelj Heiya.
13Epizoda 5Shinsuke SatoYasuko Kuramitsu & Shinsuke Sato22. децембар 2022. (2022-12-22)
Pre promene, Heiya je devojka koja živi neozbiljnim životom. Ona se budi i pronalazi sebe u svojoj prvoj igrici, "Boiling Death". Ona je jedina preživela, ali pri tom gubi nogu. Sada je odlučna da preživi kako god može. Arisu se pridružuje Aguni i Heiji kako bi postavili zamku pikovom kralju, ali plan ne uspeva i Arisu je odvojen od njih. Ann pešači iz grada, ali pronalazi samo šumu, okruženu ogromnim kraterima. Kuina preživljava igru pikova, ali se bori sam. Usagi odlučuje pomoći dečaku čija viza ističe tako što će ga uvesti u igru pikove dame i zaštititi ga. Arisu takođe ulazi u igru, ponovo se ujedinjuje sa Usagijem. Igra pikova dama je "šah-mat", gdje jurnjava i označavanje nekog iz suprotnog tima prenosi ga na vaš, a tim sa najvećim brojem članova do kraja pobeđuje. Usagijev tim počinje da gubi kada drugi igrači odluče da ostanu sa pikovom damom.
14Epizoda 6Shinsuke SatoYasuko Kuramitsu & Shinsuke Sato22. децембар 2022. (2022-12-22)
Usagi se suprotstavlja nekim igračima, pitajući ih da li bi zaista radije ostali u ovim utakmicama, umjesto da čekaju mogućnost da odu kući i počnu ispočetka. Usagijev argument funkcionira, a igrači rade zajedno i pobeđuju u igri. Arisu i Usagi pronalaze vruće izvore u ostacima stadiona; kupaju se zajedno i dele poljubac. Chishiya i još troje igraju "Balance Scale", matematičku/logičku igru protiv Kuzuryua, kralja dijamanata i bivšeg izvršnog člana Beacha. Chishiya shvata da je Kuzuryu pokušavao otkriti imaju li svi životi jednaku vrednost; daje Kuzuryu priliku da ga ubije, ali Kuzuryu odlučuje pustiti Chishiya da pobijedi.
15Epizoda 7Shinsuke SatoYasuko Kuramitsu & Shinsuke Sato22. децембар 2022. (2022-12-22)
Kuina i Ann se ponovo udružuju u igri Kraljice klubova i zajedno pobeđuju. Sa preostale dve igre sa licem, igrači počinju da se okupljaju u Shibuyi. Niragi, Arisu i Čišija se sastaju na prelazu Šibuja. Niragi uvlači drugu dvojicu u pucnjavu, tokom koje Arisu puca u Niragi, a Chishiya je upucan spašavajući Usagijev život. Kralj pikova stiže. Arisu i Usagi se udružuju sa Ann, Kuinom, Agunijem i Heiyom. Dok Arisu sprema zamku, ostali se upuštaju u kralja pikova, koji ih pobeđuje jednog po jednog. Aguni i Arisu dižu u vazduh Pikovog kralja eksplozivom, a Aguni ga na kraju puca u glavu. Pošto su ostali njihovi prijatelji povređeni i blizu smrti, Arisu i Usagi odlaze u poslednju igru Queen of Hearts kako bi okončali stvari.
16Epizoda 8Shinsuke SatoYasuko Kuramitsu & Shinsuke Sato22. децембар 2022. (2022-12-22)
Otkriva se da je Mira Kraljica srca, a njena igra je "Croquet", gdje Arisu treba da odigra samo tri runde bez odustajanja, bez obzira na to ko pobedi ili izgubi igru. Mira otkriva da je dizajnirala igru Seven of Hearts koja je ubila Arisuove prijatelje. Ovo razbjesni Arisua, sve dok ne shvati da, ako ubije Miru, nikada neće moći završiti igru. Mirino psihološko izrugivanje razbija Arisuov um i on halucinira da je u duševnoj bolnici s Mirom kao psihijatrom, pokušavajući ga uveriti da odustane. Usagi uspeva da izvuče Arisu iz njegovog mentalnog sloma tako što joj preseče zglob i ubedi ga da se vrati da je spasi. Mira je dirnuta što je njihova ljubav uspela da otrgne Arisua iz halucinacije i završava igru kroketa sa Arisuom. U poslednjoj utakmici koja je poražena, svi igrači imaju izbor da postanu "stalni stanovnici" ili ne. Igrači koji su još živi i koji odluče da ne ostanu tada se bude u običnom svetu, gdje su preživjeli pada meteorita u Tokiju. Arisuov brat mu kaže da mu je srce stalo na jedan minut, tokom kojeg je bio na granici između života i smrti. Preživeli se ne sećaju svojih iskustava na drugom svijetu, ali neki se prepoznaju, uključujući Arisua i Usagi, koji se sretnu kod automata i odluče da zajedno prošetaju. Poslednji snimak je sto sa kartama za igranje, s fokusom na džoker kartu.

Produkcija[уреди | уреди извор]

Razvoj[уреди | уреди извор]

Netflix je 16. jula 2019. objavio da kreiraju adaptaciju mange Alice in Borderland u živoj akciji, sa Yoshikijem Watabeom, Yasuko Kuramitsuom i Shinsukeom Satoom koji pišu scenarije za svaku epizodu, a Sato režira u pokušaju da se napravi emisija u kojoj se pojavljuje kao "jedan veoma, veoma dugačak film"[6][7]. Nekoliko meseci kasnije, 4. avgusta, Kento Yamazaki i Tao Tsuchiya su izabrani za glavne likove serije, a par se pojavljuje kao Ryōhei Arisu i Yuzuha Usagi, respektivno[8].

Snimanje[уреди | уреди извор]

Snimanje serije počelo je u avgustu 2019. godine, kada je Yamazaki primećen tokom snimanja u Dogenzaki, okrugu Shibuya, 8. avgusta. Sledećeg dana, članovi ekipe primećeni su u blizini prodavnice u Fukutomi-čo, koja se nalazi u gradu Jokohama. Od 17. do 20. septembra, Yamazaki i Tsuchiya su viđeni kako snimaju u stambenom kompleksu ispred stanice Kita-Suzurandai, na liniji Shintetsu Arima, u gradu Kobeu. Prema produkcijskoj kući Robot Communications, scenario emisije je napravljen kako bi "odgovarao izgledu zgrade". Scena iz prve epizode koja prikazuje Yamazakijevog lika, Arisua, koji se sastaje sa svojim prijateljima Chotom i Karubeom u blizini prometnog Shibuya Crossinga u Tokiju, prvobitno je trebala biti snimljena u Starbucksu. Međutim, zbog složenosti staklenog seta, scena se odigrala ispred znaka ispred stanice Šibuja. Nadalje, scena koja se odvija unutar stanice Shibuya, u kojoj glavni likovi ulaze u kupaonicu i vraćaju se u prazan Tokio, snimljena je u kontinuiranom snimku od četiri minute[9]. Za seriju su od 9. avgusta do 11. decembra regrutovani su statisti u raznim gradovima[10][11]. Tvorcu mange po kojoj je serijal zasnovana, Haro Asu, bilo je dozvoljeno da poseti razne scene[12]. Snimanje je održano u nekoliko gradova i završeno je u decembru 2019.

Snimanje druge sezone završeno je u martu 2022[13].

Vizuelni efekti[уреди | уреди извор]

Tokom snimanja, scene koje se fokusiraju na prazan grad Tokio prvenstveno su snimane pomoću specijalnih efekata i zelenih ekrana, a Sato je objasnio da će uz pomoć svog pomoćnika režisera malom kamerom utrčati na sredinu raskrsnice Shibuya Crossinga kako in kaže" da shvatim koje delove zapravo napraviti, a koje za CGI"[14]. Koristeći Ashikaga Scramble City Studio, veliki set 100 kilometara od Tokija izgrađen za seriju i film Detektiv Kineska četvrt 3 (koji je snimljen u istom periodu)[15][16], scene u kojima se pojavljuje Shibuya Crossing su snimljene uglavnom koristeći zelene ekrane, sa "sve osim put i kapija za ulaznice na istočnom ulazu [se] proizvode kompjuterskom grafikom"[17]. Kako bi scene održale "autentične", reditelj vizuelnih efekata Atsushi Doi je rekreirao senke zgrade Tokyu gdje bi inače padale. Scena u epizodi 4, koja je pokazala kako je podvožnjak poplavljen vodom, napravljena je uz pomoć predvizualizacija, omogućavajući ekipi da "eksperimentira s različitim elementima pre samog snimanja". Panter koji se pojavljuje u istoj epizodi kreiran je pomoću vizuelnih efekata razvijenih nakon što je posada posetila više zooloških vrtova. Osim toga, dobitnik Oskara Erik-Jan de Boer nadgledao je produkciju tigra prikazanog u epizodi 5, koju je kreirao Anibrain, studio za animaciju u Indiji. Vizuelni efekti nakon kredita dodani su uz pomoć japanskog Digital Frontier-a, koji je radio zajedno sa timovima iz Singapura, Sjedinjenih Država i Indije u međunarodnoj saradnji[18].

Muzika[уреди | уреди извор]

Rezultat za Alice in Borderland u potpunosti je komponovao Yutaka Yamada, koji je ranije radio sa Satoom na Bleachu (2018) i Kraljevstvu (2019). U produkciji Kohei Chida, muziku je izveo FILMharmonic Orchestra iz Praga. Pesma "Good Times", autora Jana Erika Nilssona, predstavljena je nekoliko puta tokom emisije.

Marketing i emitovanje[уреди | уреди извор]

Netflix je 18. septembra 2020. objavio tizer video koji otkriva da će Alice in Borderland emitovati u 190 zemalja na platformi 10. decembra 2020. 24. oktobra 2020[19]. objavljeno je šest slika za promociju serije[20]. Četiri dana kasnije objavljen je zvanični trejler, zajedno sa posterom i spiskom glavnih glumaca. Prema različitim kritičarima, prva sezona Alice in Borderland pokriva 31 poglavlje originalne mange, ostavljajući 33 netaknuta[21]. Prva sezona je izašla 10. decembra, a u prvih nekoliko sedmica, "rangirala se u prvih deset najgledanijih emisija" na platformi na skoro 40 teritorija, uključujući Maleziju, Hong Kong, Filipine, Singapur, Tajvan, Tajland i Vijetnam. Sve u svemu, serija je bila bolja u zemljama u Aziji i Evropi od onih u Sjevernoj Americi. Netflix je 24. decembra 2020. obnovio seriju za drugu sezonu, dve nedelje nakon što je prva objavljena[22].

7. oktobra 2020., Haro Aso, tvorac originalne mange na kojoj se serija zasniva, najavio je planove da "proslavi" i promoviše Netflix seriju uvođenjem nove mange pod nazivom Alice in Borderland Retry on Weekly Shōnen Sunday. Pokrenut 14. oktobra (#46, 2020. u sedmici Shōnen Sunday)[23], prvi deo je isporučen 11. decembra, jedan dan nakon premijere Alice in Borderland. Serija manga je završena 20. januara 2021. (#8, 2021. časopisa). Drugi i poslednji deo objavljen je 18. februara 2021[24][25]. Druga sezona Alice in Borderland je premijerno prikazana širom sveta 22. decembra 2022. godine[26].

Prijem[уреди | уреди извор]

Nakon objavljivanja, Alice in Borderland dobila je uglavnom pozitivne kritike od kritičara, koji su aplaudirali njenu kinematografiju, montažu, upotrebu grafičkog nasilja, vizuale i performanse Kenta Yamazakija i Tao Tsuchiya,[27] [28]ali su ostavili pomiješana mišljenja o njegovom napretku bez posebnog fokusa na karakter. razvoja i njegove priče općenito, posebno u drugoj polovini[29][30]. Na agregatoru recenzija Rotten Tomatoes, prva sezona serije ima ocenu odobravanja od 75% na osnovu osam recenzija, sa prosječnom ocjenom od 6,8/10[31]. Mesec dana nakon izlaska, prva sezona je prikupila 18 miliona domaćinstava u gledanosti[32]. Na Rotten Tomatoesu, druga sezona Alice in Borderland ima ocenu odobravanja od 88% na osnovu osam recenzija, sa prosečnom ocenom od 7,1/10[33].

Iz Japan Timesa, James Hadfield je pohvalio Satoovu režiju, ali je kritizirao likove, navodeći da "malo od glumaca ostavlja veliki utisak, iako je Tsuchiya efikasna akciona heroina, a Nijirô Murakami se zabavlja kao nasmijani usamljenik." Pišući za Ready Steady Cut, Jonathon Wilson je dao generalno pozitivnu recenziju, hvaleći seriju jer je preskočila "izlaganje i pažljivo građenje pozadinske priče" i "samo što je prešla pravo na to". Wilson je također pozitivno uporedio seriju sa japanskim filmom Battle Royale i američkim horor filmom Saw[34]. Novinarka Ars Technice Jennifer Ouellette nazvala je emisiju "emocionalno intenzivnom" i uporedila njene igre s onima koje se nalaze u knjigama Ready Player One i Lord of the Flies, te filmu Cube[21] iz 1997. godine. Melanie McFarland iz Salona uporedila je seriju sa CBS-ovom miniserijom The Stand, navodeći da Alice in Borderland „efikasnije obrađuje mehaniku predstavljanja svojih likova i ne odbacuje publiku oslanjajući se uveliko na flešbekove [...], ali za razliku od "The Stand", profili "pre" nisu opsežni do te mere da odugovlače napredak priče." Sa Yahoo! Vesti, Lim Yian Lu je visoko pohvalio seriju za njenu "napetu radnju", navodeći da će vas "zabavljati i žudeti za više uprkos svojim jezivim i krvavim scenama"[35]. Pišući za Anime News Network, Theron Martin je dao seriji C+ i dao mešovite povratne informacije o produkciji, rezultatu, opštoj priči i glumi, dok je izjavio da pruža "skromnu količinu zabave" za vreme izvođenja. Nakon što je odgledala prvu epizodu i pohvalila je zbog njenog tona, zvučnog zapisa i sposobnosti "tako brzog menjanja brzina", ekipa Decidera preporučila je gledaocima da strimuju emisiju[36].

Nagrade i nominacije[уреди | уреди извор]

Godina Nagrade Kategorija Nominacije Rezultati
2021 3rd Asia Content nagrada Najbolje kreirano Alice in

Borderland

Nominovan
Stvaralački van granica Pobeda
Najbolji OTT Nominovan
Tehnička nagrada Nominovan
Najbolja glumica Tao Tsuchiya Nominovan
Asian Academy Creative

nagrada

Najbolja sinematografija Taro Kawazu Pobeda
Najbolji Vizuelni ili Specijalni VFX u seriji ili

igranom filmu

Alice in

Borderland

Pobeda
Najbolja režija Shinsuke Sato Pobeda

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в г д ђ е ж з и ј к л љ м н „Live-Action Alice in Borderland Series' English-Subtitled Trailer Previews Battle Royale-Level Stakes”. Anime News Network (на језику: енглески). 2023-05-20. Приступљено 2023-05-20. 
  2. ^ „Alice in Borderland: The Netflix Thriller's Biggest Changes to the Manga”. CBR (на језику: енглески). 2020-12-24. Приступљено 2023-05-20. 
  3. ^ „Alice in Borderland: Why It's WORSE To Be a Dealer Than a Player”. CBR (на језику: енглески). 2020-12-31. Приступљено 2023-05-20. 
  4. ^ Грешка код цитирања: Неважећа ознака <ref>; нема текста за референце под именом CHARACTERS.
  5. ^ Leung (31. decembar 2020). -borderland-worse-to-be-dealer-than-player/ „Alice in Borderland: Zašto je gore biti diler nego igrač” Проверите вредност параметра |url= (помоћ). Resursi stripova. than-player/ Архивирано Проверите вредност параметра |archive-url= (помоћ) из оригинала 31. decembar 2020. г. Приступљено 31. decembar 2020.  Непознати параметар |prva= игнорисан (помоћ)
  6. ^ „Netflix Produces Live-Action Alice in Borderland Series”. Anime News Network (на језику: енглески). 2023-05-20. Приступљено 2023-05-20. 
  7. ^ https://facebook.com/diva (2020-12-23). „Interview: Director Sato Shinsuke on Finding Hope in ALICE IN BORDERLAND”. ScreenAnarchy. Приступљено 2023-05-20. 
  8. ^ „Kento Yamazaki, Tao Tsuchiya Star in Live-Action Alice in Borderland Series for Netflix”. Anime News Network (на језику: енглески). 2023-05-20. Приступљено 2023-05-20. 
  9. ^ „Netflix orders 2nd season of Alice In Borderland, its global hit Japanese series”. sg.style.yahoo.com (на језику: енглески). 2020-12-24. Приступљено 2023-05-20. 
  10. ^ „【市内ロケ】Netflix『今際の国のアリス』ボランティアエキストラ大募集!!(終了)-募集-あしかがフィルムコミッション”. あしかがフィルムコミッション (на језику: јапански). Приступљено 2023-05-20. 
  11. ^ „終了 * [12/11]NETFLIX大作ドラマ「今際の国のアリス」エキストラ募集 ★主演:山﨑賢人・土屋太鳳★佐藤信介監督(『キングダム』他) ★12/14~18@埼玉(川口市)、東京(文京区、練馬区)、神奈川(川崎市)、千葉(鋸南町)”. 東京エキストラNOTES>募集情報2019 (на језику: јапански). 2019-12-11. Приступљено 2023-05-20. 
  12. ^ „今際の国のアリス:原作者・麻生羽呂が撮影現場を見学 本編にも出演? 山崎賢人&佐藤信介監督との3ショットが解禁”. MANTANWEB(まんたんウェブ) (на језику: јапански). 2020-11-14. Приступљено 2023-05-20. 
  13. ^ „Alice in Borderland Season 2 Cast React To Filming Wrap In New Video”. ScreenRant (на језику: енглески). 2022-03-29. Приступљено 2023-05-20. 
  14. ^ 『今際の国のアリス』メイキング映像 - Netflix (на језику: српски), Приступљено 2023-05-20 
  15. ^ Frater, Patrick (2020-12-24). „Netflix Gives Second Season to Japan Thriller ‘Alice in Borderland. Variety (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-20. 
  16. ^ „Alice In Borderland Renewed For Season 2”. 8days (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-20. 
  17. ^ „Пријављивање • Instagram”. www.instagram.com. Приступљено 2023-05-20. 
  18. ^ Steen, Emma (2021-02-09). „Five things you didn’t know about Netflix’s ‘Alice in Borderland. Time Out Tokyo (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-20. 
  19. ^ „Netflix's Live-Action Alice in Borderland Show's Teaser Video Reveals December 10 Premiere”. Anime News Network (на језику: енглески). 2023-05-20. Приступљено 2023-05-20. 
  20. ^ „今際の国のアリス:ショートヘア×タンクトップ姿の土屋太鳳 山崎賢人と森の中… 不穏な空気漂う場面写真一挙解禁”. MANTANWEB(まんたんウェブ) (на језику: јапански). 2020-10-24. Приступљено 2023-05-20. 
  21. ^ а б Ouellette, Jennifer (2020-12-20). „Review: Alice in Borderland takes us down a deliciously bonkers rabbit hole”. Ars Technica (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-20. 
  22. ^ „Live-Action Alice in Borderland Series Gets 2nd Season”. Anime News Network (на језику: енглески). 2023-05-20. Приступљено 2023-05-20. 
  23. ^ „Alice in Borderland Manga Returns Despite Creator's Plans to Retire”. Anime News Network (на језику: енглески). 2023-05-20. Приступљено 2023-05-20. 
  24. ^ „Haro Aso's Alice in Borderland Retry Manga Ends in 2nd Volume”. Anime News Network (на језику: енглески). 2023-05-20. Приступљено 2023-05-20. 
  25. ^ „Haro Aso's Alice in Borderland Retry Manga Ends in 2 Chapters”. Anime News Network (на језику: енглески). 2023-05-20. Приступљено 2023-05-20. 
  26. ^ „Live-Action Alice in Borderland Season 2 Debuts on December 22”. Anime News Network (на језику: енглески). 2023-05-20. Приступљено 2023-05-20. 
  27. ^ „'Alice in Borderland': An Achievement in Hard World Building - Manga Series - Hollywood Insider” (на језику: енглески). 2020-12-22. Приступљено 2023-05-20. 
  28. ^ https://d37iubyd5rd5b.cloudfront.net/users/85486931/uploads/a0d43c4a6f7a0a30e0fd2c0cb970b9ba. „'Alice in Borderland': Does Netflix adaptation live up to the manga? Fans are 'totally hooked' to the J-drama”. MEAWW (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-20. 
  29. ^ Hadfield, James (2020-12-03). „‘Alice in Borderland’: Deadly journey through the looking glass leaves little impression”. The Japan Times (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-20. 
  30. ^ „Alice in Borderland Live-Action TV Series”. Anime News Network (на језику: енглески). 2023-05-20. Приступљено 2023-05-20. 
  31. ^ „Alice in Borderland - Rotten Tomatoes”. www.rottentomatoes.com (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-20. 
  32. ^ Frater, Patrick (2021-01-19). „East Asian Series Score Global Audiences on Netflix (EXCLUSIVE)”. Variety (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-20. 
  33. ^ „Alice in Borderland - Rotten Tomatoes”. www.rottentomatoes.com (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-20. 
  34. ^ Wilson, Jonathon (2020-12-10). „Alice in Borderland Season 1 Review”. Ready Steady Cut (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-20. 
  35. ^ „Latest News & Current Event Updates | Yahoo News Singapore”. sg.news.yahoo.com (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-20. 
  36. ^ „'Alice In Borderland' Netflix Review: Stream It Or Skip It?” (на језику: енглески). 2020-12-12. Приступљено 2023-05-20.