Корисник:Tamara Trišić/песак2

С Википедије, слободне енциклопедије
Мајкл Скот
Стив Карел који је глумио Мајкла Скота у серији Офис

Мајкл Гери Скот је измишљени лик у Ен-Би-Сијевој ( (engl. NBC; National Broadcasting Company) серији Офис, којег тумачи Стив Карел. Мајкл је протагониста серије, који служи као регионални менаџер компаније која се бави продајом папира и канцеларијског прибора у Скрантону, познате као Дандер Мифлин. Мајкл је у серији од 1. до 7. сезоне. Међутим, он привремено напушта Дандер Мифлин да би основао „Компанију папира Мајкла Скота“ са Пам Бизли и Рајаном Хауардом пред крај 5. сезоне. Мајкл дели ко-менаџерску позицију са Џимом Халпертом током 6. сезоне од епизоде „Састанак“ до епизоде „Менаџер и продавац“. Пред крај 7. сезоне, он проси менџерку људских ресурса Холи Флакс и сели се у Колорадо да брине о остарелим родитељима своје супруге Холи, препуштајући место менаџера Деанђелу Викерсу у епизоди „Збогом, Мајкле“, па Ендију Бернарду у сезони 8, после Викерса. Напослетку, Мајклову позицију у 9. сезони заузима Двајт Шрут.

За своју глуму, Карел је добио значајна признања и критике и био је шест пута узастопно номинован за награду Еми, за најбољег главног глумца у хумористичној серији, као и за освајање Златног глобуса за најбољег глумца – телевизијска серија (мјузикл или комедија) 2006.

Кастинг[уреди | уреди извор]

Сви оригинални ликови серије су прилагођени за америчку верзију. Ен-Би-Си програмерка Трејси Меклафлин предложила је Пола Ђаматија продуценту Бену Силверману за улогу Мајкла Скота, али је глумац одбио. Мартин Шорт, Ханк Азариа и Боб Оденкирк су такође пријављени да су заинтересовани.[1] У јануару 2004, појавиле су се приче да је Стив Карел из популарног програма "Дневни шоу са Џоном Стјуартом" у преговорима да игра улогу. У то време, он је већ био посвећен другој Ен-Би-Сијевој комедији у средини сезоне, "Дођи тати" Пошто Карел није био доступан, Боб Оденкирк је изабран за Мајкла Скота и био је део глумачке екипе представљене руководиоцима. [2]

Међутим, "Дођи тати" је брзо отказан, што је Карелу омогућило да се посвети "Офису". Оденкирк се у серији појавио у краткој улози менаџера канцеларије који подсећа на Скота. Карел је касније изјавио да је видео само половину оригиналне пилот епизоде ​​британске серије пре него што је прошао аудицију. Није наставио да гледа из страха да ће почети да копира Жервеове карактеристике. У аудио коментару пилот епизоде, режисер Кен Квапис каже да су Карелово непознавање британске верзије Офиса и њихово искуство у заједничком раду утицали на то да буде изабран за Скота. [3]

Иако је серија имала осредњу гледаност, Ен-Би-Си ју је обновио за још једну сезону због очекиваног успеха Кареловог филма "Четири банке, а невин" и серија је касније постала успешна у гледаности. Карел је за своју улогу освојио Златни глобус и награду Удружења телевизијских критичара 2006. Такође је био номинован за Еми 2006, 2007. и 2011. за свој рад у серији. Иако је његов филм доживео изненађујући успех, Карел је у једном интервјуу открио да не планира да напусти Офис. Међутим, у емисији Би-Би-Си Радио 5, он је у интервјуу изјавио да ће његово време у емисији вероватно завршити након што му је уговор истекао након 7. сезоне. [4]

Ово је касније потврђено 28. јуна 2010, када је Карел потврдио да ће му седма сезона емисије бити последња након што му је истекао уговор са Ен-Би-Сијем.

О лику[уреди | уреди извор]

Биографија[уреди | уреди извор]

Мајкл Гери Скот је рођен 15. марта 1965. године [5] у Скрантону, у Пенсилванији. Имао је релативно тешко и усамљено детињство. Мајкл је имао проблема са својим раним образовањем, што је приказано у епизоди „Дандер Мифлин Инфинити“ док Мајкл прича сниматељској екипи да је задржан из другог разреда. У „Дану различитости“, Мајкл тврди да је енглеског, ирског, немачког и шкотског порекла. Споменуо је очуха, Џефа, којег презире. Није похађао колеџ, пошто је изгубио сав новац од школарине у пирамидалној шеми. Почео је да ради у Дандер Мифлину као продавац 1990-их. Током искреног разговора у епизоди „Пожар“, Мајкл каже Рајану да је постао продавац јер је волео да склапа пријатељства. Након што је у младости унапређен у регионалног менаџера, наставио је да односе везане за посао третира као лична пријатељства. Он признаје потешкоћу јер су све његове колеге ниже од њега у хијерархији радног места. Има мало веза ван канцеларије. У својим интеракцијама са другим ликовима, Мајкл је плитак, бешћутан, незналица и несвестан основних друштвених норми. Склон је прецењивању сопствене важности у очима својих сарадника и не може да разуме зашто они не деле његов ентузијазам. Мајкл верује да би канцеларија требало да буде „место где се снови остварују“. Он је лојалан компанији и искрено покушава да помогне својим запосленима када мисли да имају проблем. Мaјклова стална жеља да буде у центру пажње често се манифестује у себичном понашању. Његова жеља да се свима допадне често га наводи да доноси немудре одлуке или неизводљива обећања без размишљања о последицама. Он је неодговоран у вези са својим финансијама и у једном тренутку је толико у дуговима да мора да прихвати други посао као телемаркетер. Оскар прави графикон Мајклових потрошачких навика и прекори га што троши превише новца на ствари које „никоме нису потребне“ као што су вишеструки магични сетови и професионална опрема за пецање. Коначно, Мајкл је приморан да прогласи банкрот (за који мисли да је потребно само да устане и узвикне „Објављујем банкрот!“). Будући да је доживотни безнадежни романтичар, Мајкл је имао неколико романтичних веза, пре свега са Џен која је била превише доминантна над њим, што га је присилило да прекину њихову везу. На крају се сложио са Холи јер је она делила сличан смисао за хумор са њим. Напустио је Дандер Мифлин и преселио се у Колорадо како би јој помогао да брине о својим болесним родитељима. Венчали су се и добили четворо деце.

Интересовања[уреди | уреди извор]

Мајклова фраза је „Тако је она рекла!“ (That's what she said!) коју он користи кад год неко, намерно или не, направи сексуално сугестиван двоструки смисао, укључујући пословне састанке и правне изјаве. Мајкл сматра да је изговарање те фразе толико неодољиво да га у епизоди „Сексуално узнемиравање“ Џим подстиче да то изговори само неколико секунди након што су Џен Левинсон и адвокат из корпорације изричито замолили да престане. Има различита интересовања у медијима. Писање пародије песама се често помиње: у „Збогом, Тоби“. Мајкл има тенденцију да се осврће на референце везане популарну културу, на пример када се позива на младог мушког помоћника своје тадашње девојке Џен као Џејмс Ван Дер Бик или у својим бројним мелодијама звона, укључујући My Humps, Mambo No.5, Salt N Pepa. Изгледа да има историју играња хокеја на леду и демонстрира свој таленат у „Мајкловом рођендану“. У средњој школи, након што му је професор математике рекао да ће пати, изашао је следећег дана и „дао више голова него било ко у историји хокејашког тима“. Мајкл ужива у планирању фантастичних предузетничких шема које би желео да започне, као што је продавница мушке обуће под називом Shoe La La или друга компанија за папир која се једноставно зове „Мајкл”.

Личност и стил управљања компанијом[уреди | уреди извор]

Осим његовог маестралног умећа у продаји, Мајклу недостају скоро све друге вештине, руководеће или друге. Џим Халперт је једном направио дијаграм у боји како Мајкл проводи своје време: 80% ометајући друге; 19% одуговлачења; и 1% критичког мишљења. Џим је додао да је надувао проценат „критичког размишљања“ како би људи то заиста могли да виде на графикону. Његов опуштени приступ чешће доводи до ниже продуктивности на радном месту од очекиване, посебно када Мајкл ставља личне интересе као приоритет у односу на посао (као што је његов рођендан, туђи рођендан или његови разни семинари). Да би избегао дисциплински кажњавање због својих глупих поступака, Мајкл често прибегава запосленима као жртвама да би се покрио. Иако његови поступци често доводе до више проблема за његове запослене, Мајкл је позван у седиште компаније да одговори на питање: "Шта радите како треба?" После неколико минута Мајкловог неартикулисаног брбљања, његови претпостављени признају да, иако Мајкл дефинитивно ради нешто како треба, вероватно никада неће знати шта тачно. Шаљу га на предавање да шири своју мудрост; уместо тога, губи време и нервира раднике који морају да слушају његову глупост. Упркос својој неспособности, Мајкл је склон кратким нападима изненађујућег увида и показало се да има љубазно срце јер показује дубоку, породичну наклоност према људима који раде у филијали Скрентон. Особље у почетку сматра да је Мајкл досадан, али он расте до њих и емоционално се опрашта током његових последњих дана у Скрентону. У епизоди "Без пребијене паре, Мајкл показује самосвест о својој неспособности да чува тајне када се он, Пам и Рајан слажу да не дају Дандеру Мифлину до знања да је компанија Мајкл Скот шворц. Неколико тренутака касније виде га погнутог и успаниченог када признаје да се плаши да неће моћи да се спречи да истина измакне. У истој епизоди, он показује изузетну способност да преговара са Дандером Мифлином и убеди компанију да запосли њега, као и Пам и Рајана, уз пуне погодности.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Carter, Bill (2006-09-17). „The Whole World Is Watching, and Ben Silverman Is Watching Back”. The New York Times (на језику: енглески). ISSN 0362-4331. Приступљено 2021-12-19. 
  2. ^ Carter, Bill (2013-05-01). „One Last Cringe for ‘The Office’ Finale”. The New York Times (на језику: енглески). ISSN 0362-4331. Приступљено 2021-12-19. 
  3. ^ The Office (American season 1) (на језику: енглески), 2021-11-24, Приступљено 2021-12-19 
  4. ^ TV Episode Guides, Reviews, Videos, Wikis & TV Show Previews - IGN (на језику: енглески), Приступљено 2021-12-19 
  5. ^ „In the episode Broke, which aired April 23, 2009, Michael states that he is 44 years old.”.