Пређи на садржај

Корисник:Velist/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Енигматски клуб Нова загонетка основан је 2001. године у Београд/Београду Оснивала га је група тада најугледнијих српски енигмата. Главни циљ је био ширење и популаризација енигматике као забавне и корисне друштвене активности. Клуб је поставио себи за циљ залагање за маштовиту и нешаблонску енигматику, у којој се компјутер користи само као техничко средство за рад, док је креативни део искључиво у надлежности именованих аутора радова. Клуб је такође преузео обавезу да негује све врсте загонетака, поред уобичајених класичних као што су укрштене речи, анаграми, ребуси, магични квадрати, и загонетке у стиху, осмосмерке, индиректе итд.


Издавачка делатност[уреди | уреди извор]

• До сада је штампано 8 наслова из области енигматике. Књига "Лексикон српских енигмата" аутора Мирослава Лазаревића и Јована Вуковићаје добила специјалну награду "Жика М. Јовановић" од стране Удружења новинара Србије, за допринос новинарству, теоријске радове у новинарству и публицистику.

  • Оформљена је и "Мала енигматска библиотека", у којој је ЕК "Нова загонетка" издавач или суиздавач са фирмом Алма. Укупно је до сада штампано девет књига Штампана су дела "Словни ребуси Михајла Вемића", "Мозгалица индирект", "Загонетка криптограм", "Јавност – енигматска страна", "Речник 5, Ј – Љ", "Словна ребусијада", "Укрштање речи у српској енигматици", "Магична енигматика"). Покретање едиције "Мала енигматска библиотека", издавачи ЕК "Нова загонетка" и "Алма" (штампано девет издања: "Једнословни речник", "Магични ликови", "Словни ребус – врсте и варијације", "Анадиплозе", "Енигматски записи", "Речник етника и ктетика, А – Ј", "Речник етника и ктетика, К – П", "Чудесни енигматски свет Бошка Петровића – први део", "Речник етника и ктетика, Р – Ш"); (Ово у оквиру издаваштва)

Израда енигматских речника[уреди | уреди извор]

  • Штампано је пет књига петословног енигматског речника у саиздаваштву са фирмом АЛМА, аутора Миодрага Штампане су три књиге речника етника и ктетика аутора Мирослава Лазаревића

Издавање периодичне публикације[уреди | уреди извор]

• Издавање периодичног листа Весник 4 пута годишнје. са информацијама о дешавањима у енигматском свету наше земље и у окружењу, теоријским прилозима, прилозима из историје српске енигматике, еигматским евиденцијама, приказом успешних и ретких енигматских радова итд. Управо, је у децембру месецу 2021. године изашао 70. број овог информативно – теоријског гласила. Са различитим повременим додацима («Ген», «Сремуш», Први број «Енигме», «Malgranda enigmo» и другим), укупно је публиковано 2.586 страница различите енигматске садржине.

Учешће на такмичењима[уреди | уреди извор]

где све нисмо били

Уређивање листа НовостиЕнигма[уреди | уреди извор]

Од 1. марта 2014 године ЕК "Нова загонетка" уређује енигматски део у листу "НовостиЕнигма" , листу који непрекидно излази још од 1.7.1951 године. Поред чланпва клуба, сарадња је отворена и за сараднике који нису чланови.