Корисник:Viktor Gubečka/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Pavol Dobšinski

Pavol Dobšinski[уреди | уреди извор]

Pavol Dobšinski (* 16. mart 1828, Slavošovce-† 22. oktobar 1885, Drjenčani)je bio slovački evangelistički knez, folklorista i sakupljač narodne književnosti, koji spada u doba romantizma i jedan je od pisaca šturovske generacije.


Rodbina[уреди | уреди извор]

Otac:Pavol Dobšinski-evangelistički pop Majka:Zuzana Pauer


Život[уреди | уреди извор]

Rodio se u porodici evangelističkog popa u Slavošovcima. Obrazovanje je stekao u gimnaziji u Rožnjavi i Miškovcu. Od 1840 godine studirao je na evangelističkom liceju u Ljevoči.

1850 godine uspešno je doštudoval i položio popovski /u skušku. U godinama 1848-1849 je bio pripadnik revolucionarne armade i uskoro je postao vojnik carske vojske.Od 1850 do 1852 godine radio je u Revucej kao asistent kod evangelističkog popa i etnografa Samuela Reusa.Zahvaljujući svom zapošljeniku je počeo da se bavi sakupljanjem i izdavanjem slovačke narodne književnosti. Od 1852 godine je radio kao pomoćni redaktor u časopisu Slovački pogledi, kasnije je radio kao kaplan, od 1858 do 1861 kao profesor slovačkog jezika i književnosti u Banskoj Štiavnici, i napokon se ustalio u Drienčanima, gde je od 1861 godine bio zapošljen kao knez.

Ženio se dva puta-prvi put sa Paulinom Šmit. Njegova druga žena je bila Adela Medvecki-Čajak, udovica posle smrti Janka Čajaka i sestra Terezie Vans.


Tvorevine[уреди | уреди извор]

Počeci njegove literarne tvorbe potiču još iz vremena kada je on bio student na evangelističkom liceju.Još tada je pisao basne u intenciach poezije. Bile su to uglavnom ponašky na narodnu pesmu, vlastenecke i alegorijske basne. Usput je takođe prevodio svetsku poeziju. U raznim časopisima su postepeno izlazili njegovi prevodi Birona,Lamartina,Mikieviča.Izdavao je rukopisni časopis Golubica, izdavao je časopis Soko, recenzoval je almanahe Concordia i Lipa.Kao editor se zaslužil za izdavanje literarnih radova Janka Čajaka, Jana Bote ili Ljudovita Kubanija.

Težište njegovog rada je u folkloristici. Još kao student se bavio problematikom narodne književnosti. Kroz časopise je objavio folklorističke studije i sakupio ih je u knjizi Uvahy o slovačkim istorijatima (1872). Sústavne sakupljao je i zapisivao pesme, poslovice, igre, običaje i zagonetke. Pre nego što ih je objavio lišio ih je erotike i sočnog humora, zahvaljujući čemu su narodna dela (poreklom namenjena za odrasle) postala omiljena kod dečijih čitalaca. Zajedno je sa A.H.Škultetiom sastavio i u godinama 1858 – 1861 izdao súbor od 64 priče u šest sveski pod nazivom Slovački istorijati. Malo pre smrti je izdao 90 priča u osam sveski pod nazivom Prostonarodni slovački istorijati (1880 – 1883). Ove zbirke su osnovno i do danas reprezentativno delo slovačke folkloristike.


Dela[уреди | уреди извор]

• 1858/1861-Slovenské povesti. Rožňava – Banská Štiavnica • 1874-Zborník slovenských národných piesní, povestí, prísloví, porekadiel, hádanok, hier, obyčajov a povier • 1880-Prostonárodne obyčaje, povery a hry slovenské • 1880/1883- Prostonárodne slovenské povesti


Prvi savez:[уреди | уреди извор]

Úvod, Zakliata hora, Laktibrada, Panna z rosy počatá a z deväť matiek splodená, Matej veľký kráľ a Uliana veľká kráľovná, Radúz a Ľudmila, Myšacia bundička, Hadogašpar, Dvanásti bratia a trinásta sestra, Tri stromy, Za zlatým jabĺčkom, Zlatá podkova, zlatô pero, zlatý vlas; Lomidrevo alebo Valibuk, Tri perá z draka alebo hľadanie zlého a dobrého, Chorý kráľ, Zlatovláska.


Drugi savez:[уреди | уреди извор]

Janko a Macko, Sirota, Zlatná krajina, Dlhý nos, Zlatý kľúč, Čarodejná kráľovná, Zlatý zúbok, O veternom kráľovi, Šurienka a Atalienka, Tri holúbky, Neverná žena, My trǟ bratǟ, Had, mačička a psík, Fundži palica, cepy von z vreca, Tri píšťalky, O Mechúrikovi, Kozičky, Mať a macocha alebo zlatá páva, Rovnopekný pár, Hrdá panička; Kraľčík, Kucharčík, Popelčík; Piatko a Pustaj.


Treći savez:[уреди | уреди извор]

Soľ nad zlato, Kubove príhody, Nebeská sláva, Chudobných rodičov syn, Na Boha s kyjom, Sitno; Hopsa, hor sa - zem, otvor sa!; Ako šlo vajce na vandrovku, Tetka smrť, Svenči gazda, zvieracej reči vedomý, Stratený chlapec, Peračina, Traja zhavranelí bratia, Prorok Rak, Tri práčky, Psota, Zabitá sestra, Panna za drakom, Ružová Anička, Petor a Otec nebeský v širokom údolí, Nebojsa, Klinko a Kompit kráľ, Bača a šarkan, Kráľ času, Trojruža, O človeku, čo nikdy nehrešil, O pohanskom kráľovi, Medveď a komár.