Пређи на садржај

Корисник:Vojvodic Vida/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Instrumenti smrti je serijal od šest fantanzijskih romana koje je napisala Kasandra Kler, poslednji je objavljen 27. maja 2014. Instrumenti smrti je hronološki treći serijal od predloženih pet u Ljetopisima lovaca u senci, ali je prvi objavljen. Sledi Kleri Frej (koja komunicira sa grupom Nefilima poznatih kao lovci na senke), dok istovremeno otkriva svoje nasleđe. Lovci na senke štite svet zemaljskih ljudi od mračnih sila izvan njihovog sveta.

Serija knjiga postala je jedna od najpopularnijih u omladinskom žanru paranormalnih romana / urbanih fantazija, ali Kler nije prvobitno nameravala da napiše seriju za tinejdžere. Kada je počela da piše Grad Kostiju, nije ga gledala kao mladi rad, vec pre svega kao fantazijski roman, gde su glavni likovi upravo bili tinejdžeri. Kada joj se obratio izdavač zainteresovan za starenje svojih likova, ona je na kraju odlucila da "želi da ispriča priču o likovima u toj ključnoj fazi života samo između adolescencije i odrasle osobe"[1]. Odluka da pokrene svoje romane kao knjige "Mladi odrasli" dovela je Kler na vrh liste najprodavanijih i uspostavila je Ljetopise lovaca na senke kao neke od najpopularnijih dela koja čitaju uglavnom mladi.

Grad kostiju je bila veoma popularna knjiga u vreme objave,dostignula je 8. mesto na New York Times Best Seller list-i u Aprilu 2007. Grad Pepela je bila jedna od YALSA's top deset tinejdžerskih knjiga 2009.[2]

Knjige serijala[уреди | уреди извор]

1.Grad Kostiju

2.Grad Pepela

3.Grad Stakla

4.Grad Palih Andjela

5.Grad Izgubljenih Duša

6.Grad Nebeske Vatre

Glavni lik[уреди | уреди извор]

Klarisa "Kleri" Adel Frej je sestra Džonatana Morgensterna i ćerka Valentina Morgensterna i Džoselin Ferčajld. Kako bi zaštitila Kleri, Džoselin menja prezime u Frej da bi se udaljila od sveta senki. Kleri ima dugu, kovrdžavu crvenu kosu, pege i svetle zelene oči. Vrlo je niska, "malo više od pet stopa" kako je prvi put opisana u Gradu kostiju i često se smatra mlađom u odnosu na njene prave godine. U prvoj knjizi, Kleri ima 15 godina, približava se 16. Kleri je umetnica, a na početku prve knjige, Grad kostiju, najpre je verovala da je ona zemaljski, običan čovek jer je njena majka čuvala tajnu od nje. Kasnije je otkriveno da je ona lovac na senke, ili nefilim: čovek s anđeoskim osobinama. Kleri se opisuje kao tvrdoglava i često juri u opasne situacije bez razmatranja o posledicama. Njen najbolji prijatelj u seriji je Sajmon Lujis. Zaljubljen je u nju, ali je ona vezana za Džejsa. Kleri je devastirana kad joj kažu da je Džejs njen brat, ali kasnije saznaje da je to netačno. Kleri otkriva da može čitati antičke rune koje koriste anđeli, i da može stvoriti svoje rune, sposobnost koju je uzrokovala dodatna anđeoska krv koju joj je dao otac, Valentin Morgenstern, dok je bila u majčinom stomaku. U prvim knjigama Kleri ima napete odnose s bratom i sestrom Lajtvud. Alek Lajtvud, Džejsov parabatai ili najbolji prijatelj, naizgled je ljubomoran na Klerijev odnos s Džejsom, jer je zaljubljen u Džejsa, ali parabatai ne mogu biti zajedno, dok Izi Lajtvud na početku pokazuje neprijateljstvo prema Kleri jer je mislila da Kleri je samo normalno ljudsko biće.

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]

http://www.cassandraclare.com/about/

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „My Bio- Cassandra Clare”. cassandraclare.com. Приступљено 12. 5. 2019. 
  2. ^ „The 2008 Teens' Top Ten”. ala.org. Приступљено 12. 5. 2019.