Корисник:Vule2006/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Обична црвенперка (lat. Phoenicurus phoenicurus) је мала птица која припада реду птица певачица. Боје је пепељастосиве, а на трбуху беличасте. За мужјака је карактеристично црно лице и наранџасте груди са белом површи на крилу. Женка је смеђа а оба пола имају наранџасто-црвени реп по којем су и добиле име. То је мала, плашљива, живахна птица која је стално у покрету, скакуће по земљи или лепрша својим карактеристично обојеним репом. Дужина птице је 13-15 cm.

Станишта - распрострањење

Припада групи птица селица. Зиму проводе у Африци између Сахаре и Екватора, а у Европу се враћају у марту и априлу. Прво стижу мужјаци, а за неколико дана и женке, и насељевају се на исто место где су и раније подизале потомство. Најчешће настањује влажнија шумска подручја, посебно старе храстове шуме, воћњаке, планинска викенд насеља, а у градовима паркове и велике вртове.

Исхрана

Најчешће се храни инсектима, кукцима, мувама које углавном хвата у лету, али и пужевима и црвима који живе на тлу. Такође, храни се и семенкама, воћем и бобицама.

Размножавање

Црвенперке се паре у мају. Мужјак се удвара на разне начине и покушава да привуче женку. Он чучи са подигнутим крилима или подиже реп да би приказао своје светло наранџасто перје. Гнезди се на подлози од сувог лишћа, а гнездо обично гради на висини од 1-6 m изнад земље(рупа у дрвету, стари пањ, међу стенама, зиду зграде).Женка носи од 5 до 7 јаја која имају заштитну боју.Младунци се излежу након 12 до 14 дана и обично су шарени. Оба родитеља брину о свом подмлатку, леже на јајима, хране младе, а у случају опасности храбро се боре да одврате непријатеља од њих. Чим се увере да су птићи довољно самостални женка почиње са ношењем јаја за ново легло.

Референце

1.      Драган Симић; Слободан Пузовић, (2008). Птице Србије и подручја од међународног значаја. Лига за орнитолошку акцију Србије - ЛОА. стр. 48.

2.     Албум за 250 сличица „Животињско царство“ – Мала енциклопедија у сликама (1980), Издавач Јосип Краш – Индустрија чоколаде бомбона и кекса, стр. 50.

3.    Стефан Танасијевић, (2014): Обична црвенперка - птица црвеног репа,http://www.artnit.net/urbane-%C5%BEivotinje/item/1595-obi%C4%8Dna-crvenperka-ptica-crvenog-repa.html[уреди | уреди извор]

Ова птица спада у строго заштићене животињске врсте и налази се на

Црвеној листи угрожених врста по IUCN.