Корисник:Waldory/Muškarci koji imaju seks sa muškarcima (1)

С Википедије, слободне енциклопедије

Muškarci koji imaju seks sa muškarcima (MSM) su osobe muškog pola koje stupaju u seksualne aktivnosti sa osobama istog pola, bez obzira na to kako se izjašnjavaju o svom seksualnom identitetu; mnogi takvi muškarci se ne izjašnjavaju kao homoseksualni ili biseksualni.

Termin MSM izmislili su epidemiolozi 1990ih radi izučavanja širenja bolesti kod muškaraca koji imaju seks sa muškarcima, nezavisno od njihovog identiteta. Termin MSM često se koristi u medicinskoj literaturi i društvenim istraživanjima da opiše takve muškarce kao grupu za istraživačke studije, bez uplitanja u problem samoidentifikacije. Ne odnosi se ni na koje određene seksualne aktivnosti, a koje aktivnosti se podrazumevaju pod tim terminom zavisi od konteksta.

Kao konstruisana bihejvioralna kategorija[уреди | уреди извор]

Termin MSM korišćen je u diskursu o javnom zdravlju, pogotovo u kontekstu HIV-a i AIDS-a još od 1990. ili ranije. Termin su skovali Glik et al. 1994. Ovaj bihejvioralni koncept dolazi iz dve različite akademske perspektive. Prvenstveno je bio potreban epidemiolozima kojima su bile potrebne bihejvioralne kategorije koje bi pružile bolje analitičke koncepte za istraživanje rizika za širenje bolesti od onih koji su bili zasnovani na identitetu (kao što su "gej", "biseksualac" ili "strejt"), jer muškarac koji se izjašnjava kao gej ili biseksualan nije obavezno i seksualno aktivan sa muškarcima, a neko ko se izjašnjava kao strejt može biti seksualno aktivan sa muškarcima. Potom, korišćenje ovog termina u uskoj vezi je sa kriticizmom termina seksualnih identiteta koji se pretežno koriste u literaturi socijalnog konstruktivizma koji tipično odbacuje koncepte zasnovane na identitetu kroz kulturne i istorijske kontekste. Hafington post tvrdi da je termin MSM smislio Kleo Manago.

MSM nisu samo male, samo-izjašnjene i vidljive subpopulacije. Termini MSM i gej odnose se na različite stvari: ponašanje i socijalni identitet. MSM se odnosi na seksualne aktivnosti muškaraca, bez obzira kako se izjašnjavaju, dok termin gej uključuje te aktivnosti, ali se šire posmatra kao kulturni identitet. Homoseksualnost se odnosi na seksualnu/romantičnu privlačnost između pripadnika istog pola i može, ali ne mora, uključivati romantične veze. Gej je socijalni identitet i uopšte preferirani socijalni termin, dok se termin homoseksualac koristi u formalnom kontekstu, iako termini nisu potpuno sinonimni. Mušarci koji su neheteroseksualni ili se preispituju mogu da se identifikuju sa svim, nijednim, ili kombinacijom ovih termina, ili nekim od novijih termina koji označavaju sličan seksualni, romantični i kulturni identitet, poput biradoznao.

U svojoj obradi saznanja o seksualnim vezama i ponašanjima MSM u Aziji, Dauzet, Grierson i Meknali zaključili su da MSM kategorija ne odgovara jedinstvenom socijalnom identitetu ni u jednoj od ispitanih država. Nisu pronađene zajedničke osobine u celoj ispitanoj MSM populaciji, pored toga što su svi bili muškarci koji su stupali u seksualne odnose sa drugim muškarcima.

U nekim zemljama, homoseksualne veze mogu biti nelegalne ili tabu, što čini MSM popuaciju nepristupačnom.

U primeni za transrodne osobe[уреди | уреди извор]

Precizna upotreba i definicija termina menjala se u odnosu na trans žene, ljude koji su rođeni kao biološki muškarci, ili sa nestandardnim genitalijama koji se izjašnjavaju kao žene. Neki izvori smatraju da su trans žene koje imaju seks sa muškarcima takođe MSM, dok su neki i interno nedosledni (definišući transrodne žene kao MSM u jednom delu, a u drugom kao "MSM i transrodni").

Zastupljenost[уреди | уреди извор]

Teško je odrediti broj muškaraca koji su ikada imali seks sa drugim muškarcem. Širom sveta, barem 3% muškaraca, a možda čak i do 16% muškaraca, imali su seks sa muškarcem barem jednom. Ove brojke, pored muškaraca koji dobrovoljno imaju seks sa drugim muškarcima, uključuju i žrtve seksualnog nasilja

U SAD, među muškarcima starosti 15 do 44, procenjeno je da je oko 6% imalo oralni ili analni seks sa drugim muškarcem u nekom trenutku u svojim životima, a oko 2,9% su imali barem jednog muškog seksualnog partnera u prethodnih 12 meseci.

Сексуалне праксе[уреди | уреди извор]

Muškarci koji se ljube

Istorijski, analni seks je bio asociran sa muškom homoseksualnošću i MSM. Međutim, mnogi MSM ne upražnjavaju analni seks, i umesto toga upražnjavaju oralni seks, trljanje ili uzajamnu masturbaciju. Među muškarcima koji imaju analni seks sa drugim muškarcima, insertivni partner se uglavnom naziva aktivnim, a receptivni pasivnim. Oni koji uživaju u obe uloge mogu se opisati kao univerzalni.

Pitanje zdravlja[уреди | уреди извор]

Kontroverza oko dobrovoljnog davanja krvi[уреди | уреди извор]

Mnoge zemlje imaju zabranu doniranja krvi za muškarce koji imaju (ili su imali) seks sa muškarcima, kao i njihovim ženskim seksualnim partnerkama. U većini slučajeva neophodno je direktno ispitivanje o donorovoj seksualnoj istoriji, premda dužina zabrane varira.

Politika dobrovoljnog davanja krvi za muškarce koji imaju seks sa muškarcima
  Men who have sex with men may donate blood; No deferral
  Men who have sex with men may donate blood; No deferral, except for blood transfusions
  Men who have sex with men may donate blood; Temporary deferral
  Men who have sex with men may not donate blood; Permanent deferral
  No Data
Правила стављања крви на женски полни партнери мушкараца, вежбање секс са мушкарцима
  Female sex partners of men who have sex with men may donate blood; No deferral
  Female sex partners of men who have sex with men may donate blood; Temporary deferral
  Female sex partners of men who have sex with men may not donate blood; Permanent deferral
  No Data

Цм. такође[уреди | уреди извор]

Линкови[уреди | уреди извор]

[[Категорија:Секс]] [[Категорија:Хомосексуалност]] [[Категорија:Сексуално здравље]] [[Категорија:Сексуална оријентација]]