Пређи на садржај

Корисник:Zorica9927/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Изохијете[уреди | уреди извор]

Изохијете (грч. isos = једнак, hyetos = киша) представљају затворене спојене линије на мапи која повезује тачке које имају исте количину падавина у датом периоду за одређену област. Метод који се користи за процену просечних падавина на одређеном подручју је познат као изохијетални метод. Метода се користи код цртања линија једнаких падавина на мапи. Поред тога, изохијетални метод користи топографске податке заједно са другим подацима да би дошао до сигурних, аутентичних процена. Метода омогућава уцртавање вредности падавина на одговарајућој базној карти на њиховим станицама. Затим се извлаче изохијете да би се направила изохијетална мапа. Изохијеталне линије се углавном заснивају на интерполацији између станица за мерење кише. Када се исцртавају изохијете, претпоставља се да се падавине између две различите станице разликују линеарно, осим ако не постоји брза или кратка промена у рељефу датог подручја не указује на супротно.

Карта изохијета[уреди | уреди извор]

При првом посматрању закључује се да је веома комплексно створити тачну представу о расподели падавина на Земљи, међутим ако се анализира вишегодишњи период у посматрању падавина (најмање 35 година), долази се до логичке шеме, односно правилности у њиховој расподели и формирања карти изохијиета.Најчешће се употребљавају средњегодишње, средњемесечне и сезонске карте изохијета.

Географска расподела падавина на Земљи[уреди | уреди извор]

Висина падавина као основни услов за одређивање карте изохијета зависи од темепратуре ваздуха и расподеле ваздушног притиска на Земљи, рељефа као и утицаја хладних и топлих океанских струја. Анализа у расподели падавина може се закључити на основу годишњих, месечних и вишегодишњих графикона који представљају за дату област количину падавина.

Најкишовитија места на свету
1. Mawsynram, Meghalaya, India кол.пад по м2 11,871мм
2. Cherrapunji, Meghalaya, India кол.пад. по м2 11,777мм
3. Tutendo, Colombia, South America кол.пад. по м2 11,770мм

[1]

Карта Србије са изохијетама за новембар[2]






Литература:[уреди | уреди извор]

  • Климатологија Др Душан Дукић 3.издање (1981), Географски факултет Универзитет у Београду
  1. ^ „Top 10 wettest places on Earth”. www.msn.com. Приступљено 2019-06-03. 
  2. ^ „Падавине” (на језику: српски). Приступљено 2019-06-03.