Критика Википедије

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Највећи дио критике Википедије као енциклопедије, тиче се њеног принципа отворености, односно чињенице да свако слободно може да је уређује, без да мора да докаже да је ауторитет у области коју уређује, што је по мишљењу критичара може чинити непоузданим извором. Ту су такође критике које се тичу систематског уношења личних и пристрасних мишљења, као и информација из непоузданих извора, те да сама групна динамика одлучивања Википедију може да омета у постизању њеног циља, тј. да постане поуздана енциклопедија.

Критика садржаја[уреди]

Роберт Макхенри, бивши главни уредник енциклопедије Британика, изјавио је да Википедија не успијева да се докаже као енциклопедија, јер тај појам подразумијева да мора да постоји ауторитет и одговорност, што се не може постићи преко једног отвореног и слободног система уређивања. Макхенри такође тврди да „типичан корисник Википедије не зна како се у конвенционалним енциклопедијама постиже поузданост, него само да се у томе успијева“.[1] Ендру Орлоуски, британски колумниста онлајн ТИ новина The Register, изразио је сличне критике, тврдећи да употреба појма енциклопедије за опис Википедије, може довести до тога да корисници повјерују да је поузданија него што у ствари јесте.

Јавност има јасну представу о томе шта јесте енциклопедија, тј. да је то мјесто гдје се изнесеним информацијама углавном може вјеровати, или, барем мало више него информацијама које долазе из лавиринтске и мистериозне бирократије базиране на договорима, у сваком случају више поузданим од спонтаног графита који представља Википедија као својеврстан коктел бирократије и енциклопедије. [2]

Академици такође критикују Википедију због њеног видног неуспјеха да постане поуздан извор, тврдећи да је то из разлога што уредници Википедије немају довољну стручност, или неке друге креденцијале признате у академском свијету. Стога, употреба Википедије као извора за писање школских и научних радова није прихваћена у многим школама и универзитетима. Неке образовне институције су забраниле да се Википедија употребљава као извор, док су неке друге ограничиле њену употребу само када се користи за цитирање спољашњих извора. Ове критике и ограничења се не односе само на Википедију, него уопште на енциклопедије, пошто неки универзитетски професори одвраћају студенте од цитирања било које енциклопедије у академским радовима.

Ипак, неки академски журнали у неким ситуацијама цитирају чланке из Википедије, мада их не постављају на исти ниво са традиционалним изворима.

Референце[уреди]

  1. ^ McHenry, Robert (14-12-2005). "The Faith-Based Encyclopedia Blinks" Archived [Date missing] at the Portuguese Web Archive. TCS Daily., Приступљено 23. фебруар 2010.
  2. ^ Orlowski, Andrew (12-12-2005) There's no Wikipedia entry for 'moral responsibility' The Register (IT online news), Приступљено 23. 2. 2010.