LiveMath

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са ЛајвМат)
ЛајвМат (LiveMath)
Програмер(и)[1]
Стабилно издање
3.5.9 / Јул 2007
ПлатформаВишеплатформски
ТипРачунарски алгебарски систем
ЛиценцаВласнички софтвер
Веб-сајтwww.livemath.com

ЛајвМат (транскрибовано са енглеског: LiveMath) је рачунарски алгебарски систем доступан на многим рачунарским платформама укључујући Mac OS, Mac OS X (Карбон), Windows, Линукс (x86) и Соларис (SPARC). ЛајвМат је последње издање система чији је првобитни назив био Theorist, а био је коришћен на „класичном“ Макинтошу из 1989., а у међувремену је имао имена MathView и MathPlus године 1997. након што је продат компанији Waterloo Maple.[1] Званично је добио име LiveMath након што је откупљен од стране својих корисника 1999.[2] Тренутно овај систем поседује компанија MathMonkeys са седиштем у Кембриџу, држави Масачусетс. Цео ЛајвМат пакет садржи LiveMath Maker, главну апликацију, као и LiveMath Viewer за крајње кориснике и LiveMath Plug-In, ActiveX додатак за претраживаче.[3]

Опис[уреди | уреди извор]

Лајвмат користи систем радних листова, слично као што то користе програми Mathematica и MathCAD. Корисник уноси једначине у радна поља и онда користи уграђене функције за њихово решавање, или за нумеричко смањвање. Радне свеске обично садрже неки број једначина подељених у одељке, заједно са подацима у табелама, графицима и сличним производима. За разлику од већине рачунарских алгебарских система, ЛајвМат користи пуно графичко корисничко сучеље са висококвалитетним графичким репрезентацијама једначина у сваком кораку, укључујући и унос.

ЛајвМат такође дозвољава корисницима интеракцију са једначинама унутар радног поља; на пример, инстанца  се може превући на леву страну једначине, при чему ће ЛајвМат аутоматски прерадити једначину и решити је по непознатој . Системи за алгебарско решавање су релативно прости поредећи је са познатијим системима попут Математике, и не подржава исти тип аутоматизованог решавања из једног корака као остали пакети.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]