Линукс стандардна база

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Линукс стандардна база (ЛСБ) је заједнички пројекат неколико Линукс дистрибуција под организационом структуром Линукс Фондације са циљем стандардизације структуре софтвера система, укључујући и хијерархију датотечног система која се користи у ГНУ/Линукс оперативном систему. ЛСБ је базирана на ПОСИКС спецификацијама, Single UNIX Specification и неколико других отворених стандарда, али их такође проширује у појединим областима.

Према ЛСБ-у:

Циљ ЛСБ-а је да развије и промовише скуп отворених стандарда који ће повећати компатибилност између Линукс дистрибуција и омогућити рад апликацијама на сваком компатибилном систему чак и у бинарној форми. Такође, ЛСБ ће помоћи да се координишу напори у регрутовању софтверских компанија да портују и пишу производе за Линукс оперативни систем.

ЛСБ наводи следеће, између осталог: стандардне библиотеке, одређене команде и услужне програме који проширују ПОСИКС стандард, распоред хијерархије датотечног система итд.

Преко команде lsb_release -a , која је доступна на многим системима, могуће је добити детаље о верзији ЛСБ-а, потребно је инсталирати lsb-release пакет да би била доступна.

Референце[уреди]