Лична карта Хрватске

С Википедије, слободне енциклопедије
Лична карта Хрватске
Личне карте тренутне верзије
ИздајеМУП Републике Хрватске
Тип документалична карта
Датум истицања5 година

Личну карту Републике Хрватске (Osobna iskaznica) може извадити сваки хрватски држављанин старији од 10 година живота са пребивалиштем у Хрватској, док су особе са навршених 18 година у обавези поседовати личну карту. Издаје се са роком важења од 5 година, а најкасније до краја месеца у календарској години када пуне 18 година живота.[1]

Верзија издата у периоду 2003 – 2013
Верзија издата у периоду 2013 – 2021

Личну карту издаје полицијска управа/станица према пребивалишту особе. Приликом подношења захтева потребно је донети документе које траже (зависи од случаја до случаја, уверење о држављанству, извод из матичне књиге рођених,...) и узима се отисак прста, потпис и слика се у црнобеле боје у полицијској управи. Рок за издавање је 10 дана од дана подношења захтева.

Образац личне карте штампа се на хрватском језику и на енглеском језику, а у складу са законом и на језику и писму националних мањина.

На предњој страни личне карте штампају следећи подаци:

  1. Презиме
  2. Име
  3. Датум рођења
  4. Пол
  5. Држављанство
  6. Број личне карте
  7. Вреди до

На полеђини личне карте штампају следећи подаци:

  1. Пребивалиште
  2. Издала
  3. Датум издавања
  4. Лични идентификациони број
  5. Машински читљива зона

Са свим верзијама личне карте изадатих од 2003. се може путовати живети у Европској унији, док старије верзије из 2003. године не може, које вреде искључиво у Хрватској.

Референце[уреди | уреди извор]