Пређи на садржај

Нацрт:Људовит Кукорели

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Лудовит Кукорелли)
Позоришна драматизација, Поглавља из живота Лудовита Кукореллија - Вратићу се жив (аутор Маријан Гешпер, Матица словачка)

Лудовит Кукорелли (* 6. октобар 1914, Красна Хорка, данас део Тврдошина - † 24. новембар 1944 Хабура, округ Медзилаборце) је био словачки ваздухопловни официр, важан организатор и командант партизанских јединица у источној Словачкој током Другог светског рата.

Награде и почасти[уреди | уреди извор]

Ин мемориам је унапређен у чин бригадног генерала. Ин мемориам одао почаст:

Чехословачки ратни крст 1939

Медаља за храброст

Орден Црвене звезде.

Улице у неколико словачких градова носе његово име: Пиештани, Бардејов, Гиралтовце, Хуменне, Ханушовце над Топлоу. У Братислави, у округу Ружинов, у улици Базовој, налази се парк који носи његово име, где има и споменик са бистом. По њему је назван и Мајор Котиџ. Курелли'с у Хермановце над Топлоу у Прешовској области, која се данас зове Цхата Хермановце и која је постала хостел.

Кукорели на филмском платну иу позоришту[уреди | уреди извор]

Захваљујући редитељу Јозефу Режуху, прича о Лудовиту Кукореллију такође је снимљена. Године 1975. снимљен је први филм под називом Живот у бекству. који Кукорелија хвата као војног пилота и истовремено организатора бекства групе пилота у Југославију а касније и других родољуба у Мађарску, због чега је и судски кажњен. Филм је снимљен према књизи Емила Каднара, који је и креирао сценарио за филм.

Године 1979. настао је бесплатни наставак под називом Иди и немој рећи збогом, у којем гледалац прати Кукорелија као начелника штаба Чапајавске партизанске бригаде. Милан Кнажко је играо главну улогу у оба филма.

Матица словачка сваке године обележава спомен Кукорелија и Словачког националног устанка позоришном драматизацијом Поглавља из живота Лудовита Кукореллија - Вратићу се жив! (аутор Маријан Гешпер), који постављају глумци аматери (волонтери) и службеници регистра.