Луј V

Из Википедије, слободне енциклопедије
Луј V Лењи
Louis V.jpg
Луј V Лењи
Датум рођења 967.
Датум смрти 21. мај 987.
Династија Каролинзи
Отац Лотар (краљ Француске)
краљ Француске
Период 986-987

Луј V Лењи (око 96721. мај 987) је био француски краљ (986—987.). Био је син Лотара Француског и последњи је Каролинг на француском престолу.

Биографија[уреди]

Крунисан је 979, али долази на власт тек после смрти Лотара Француског. Владао је само годину дана, тако да га хроничари називају „краљ који није ништа учинио“.

Наследио је битку, коју је водио његов отац и Отон Велики, Отон II и Отон III. Као бранилац и пријатељ папа, Отон Велики и његови наследници су били у позицији да именују највише свештенство на француској територији. Именовао је оне, који су били против француских краљева. Отон Велики је успео да надбискуп Рејмски постане Адалберон, који је био велики непријатељ француских краљева и подржавао је ривалску породицу Капета.

Лотар Француски је одлучио да суди издајничком надбискупу, али Иго Капе спасава надбискупа, а Лотар умире. Луј V је дошао на власт 986. године. У то доба Луј V је поново настојао да осуди надбискупа Адалберона. Поново присталице Игоа Капета спасавају надбискупа и успевају да отрују Луја V.

Луј V није имао легитимних наследника, па је његов стриц, војвода доње Лорене Карло био најближи наследник. Међутим опет се у избор француског краља меша надбискуп Адалберон. Адалберон и будући папа Силвестер II су се тада на племићкој скупштини заложили да Иго Капет постане краљ, у чему и успевају. Тиме је владавина династија Каролинга у Француској (некадашњој Западној Франачкој) окончана и започела је влада нове династија Капет.

Спољашње везе[уреди]Претходник:
Лотар Француски
Француски краљеви
(986987)
Наследник:
Иго Капет
Претходник:
{{{пре2}}}
{{{списак2}}} Наследник:
{{{после2}}}
Претходник:
{{{пре3}}}
{{{списак3}}} Наследник:
{{{после3}}}
Претходник:
{{{пре4}}}
{{{списак4}}} Наследник:
{{{после4}}}
Претходник:
{{{пре5}}}
{{{списак5}}} Наследник:
{{{после5}}}
Претходник:
{{{пре6}}}
{{{списак6}}} Наследник:
{{{после6}}}
Претходник:
{{{пре7}}}
{{{списак7}}} Наследник:
{{{после7}}}
Претходник:
{{{пре8}}}
{{{списак8}}} Наследник:
{{{после8}}}