Пређи на садржај

Википедија:Вишезначна одредница

Ова страница је закључана од даљих измена анонимних корисника и новајлија због сумњивог доприноса истих, који треба да се расправи на страници за разговор
С Википедије, слободне енциклопедије

Вишезначност на Википедији је процес решавања сукоба у наслову чланка који се појављују, када један појам има више значења и када би његов назив требало да буде наслов за више чланака. Другим речима, вишезначне одреднице су скретнице које воде до различитих чланака који би иначе имали исти наслов.

На пример појам Јабука, може поред воћа да се односи и на више других појмова. Постоје села која се тако зову крај Панчева, Пријепоља и Колашина, постоји и острво у Јадрану са истим именом. Такође, постоји и опера Јабука. Мора да постоји начин да читаоца доведемо до исправног чланка када се појам референцира помоћу везе или претраге. То се зове вишезначје и у овом примеру је то постигнуто прављењем вишезначне одреднице за појам Јабука (види Јабука (вишезначна одредница)).

Постоје две врсте вишезначја:

 • вишезначна страна — страна која има једину намену да одведе читаоца на друге стране Википедије и
 • веза ка вишезначју — веза (на врху чланка) која води ка вишезначној страни и алтернативама које је читалац можда тражио.

Стандард[уреди | уреди извор]

Из гласања одржаног у децембру 2007. и каснијих договора, произашао је стандард изгледа вишезначних одредница на Википедији на српском језику:

Појам глина може да се односи на:

Коментари[уреди | уреди извор]

 1. Веза на значење мора бити видљива на самом почетку линије, тј. појам мора бити исписан истим текстом какав је и назив чланка (не користити пајповане везе).
 2. Иза значења мора да стоји запета.
 3. Други појмови морају бити неповезани, тј. не смеју постојати везе ка појмовима из објашњења. Изузетак су црвени линкови (види ниже у тексту).
 4. Не мора да постоји крута форма текста пре и после набрајања значења. Дакле, текст пре може да гласи "Абвгд може значити: ", "Абвгд представља: ", "Појам Абвгд се може односити на: " и све друго што има смисла.
 5. Могуће је коришћење шаблона {{смон}} уместо текста пре значења.
 6. Груписање значења са одговарајућим текстом између група (по тематици и сл. критеријумима) је могуће, али и необавезно.
 7. Шаблон {{вишезначна одредница}} треба да стоји на дну вишезначне одреднице.
 8. Ради бољег изгледа, могуће је одвајати текст пре значења новим редом, али и није обавезно, такође, шаблон {{вишезначна одредница}} могуће је одвојити од појмова новим редом, али и није обавезно.

Код горњег примера[уреди | уреди извор]

Појам '''глина''' може да се односи на:
* [[Глина]], врста земљишта
* [[Глина (град)]], град у Хрватској
* [[Глина (река)]], река у Босни и Херцеговини и Хрватској
{{Вишезначна одредница}}

Када правити вишезначну одредницу?[уреди | уреди извор]

Вишезначне одреднице имају само једну сврху: да омогуће читаоцу да изабере између више чланака који имају исти наслов.

Не треба правити вишезначне одреднице нити додавати нове линкове на већ постојеће странице вишезначних одредница ако не постоји опасност од конфузије. Запитајте се: када читалац унесе име чланка и притисне ентер, који чланак би он реално могао да очекује да добије као резултат? Вишезначне одреднице нису странице претраге — на њих не треба додавати линкове који само представљају део наслова странице ако не постоји значајна вероватноћа да ће се неко тражити одговарајући чланак баш под тим насловом.

Странице с насловом који има више значења треба да имају везу ка вишезначној одредници[уреди | уреди извор]

Када корисник тражи неки појам, он можда има на уму нешто друго од онога на шта је у ствари наишао. У оваквом случају потребно је ставити везу на врху стране ка другом појму. На пример појам Карађорђе је о вожду првог српског устанка, али на врху постоји веза која каже:

За чланак о истоименом филму, погледајте Карађорђе (филм)

Ако постоји више од једног алтернативног појма, треба направити линк ка вишезначној одредници (види ниже). Ако на страну преусмерава неки други појам који има више значења на врх стране треба ставити следећи текст, као што је то урађено на страници Јохан Себастијан Бах:

Бах преусмерава овде. За остале употребе погледајте Бах (вишезначна одредница).

За то можете користити шаблон {{Преусмери|ИмеЧланка}}

Шаблони за вишезначне одреднице[уреди | уреди извор]

Постоји већи број шаблона који су направљени са намером да се осигура јединствен изглед линкова ка вишезначним одредницама. Њих треба стављати на врх странице са описом примарног појма. Најважнији шаблони у овом контексту су:

За комплетан списак шаблона, погледајте Категорија:Шаблони за вишезначје и преусмерење.

Шта НЕ ТРЕБА да стоји на вишезначној одредници[уреди | уреди извор]

Ствари који важе генерално на целој Википедији побројане на смерници Википедија:Шта Википедија није, важе и за вишезначне одреднице. Википедија није речник, па према томе дефиниције из речника не треба стављати на ВО. Такође, не треба стављати чланке чији је само део појма ВО. Ипак ако постоји посебна таква листа, онда има смисла укључити везу ка таквој листи у Види још одељак.

ВО такође нису намењене за „слободну асоцијацију”, тј. појмове који асоцирају на појам ВО. На ВО такође не треба да стоје линкови ка сестринским пројектима Википедије. Изузетак је Вики речник, за који постоји шаблон за коришћење {{Викиречник}}.

Скраћенице[уреди | уреди извор]

Странице које у наслову имају честе двословне или трословне комбинације (као што су на пример хемијски симболи) су сличне вишезначним одредницама. Такве појмове треба унапред проширити, а саме чланке писати са пуним именом (на пример чланак Алуминијум, а не Al).

Странице са више тема[уреди | уреди извор]

Неколико различитих појмова са истим називом могу да постоје на једној страници, уколико је сваки објашњен са једним или свега неколико пасуса и ако су раздвојени насловима. У оваквим случајевима не треба користити ознаку за вишезначну одредницу, јер и не постоје везе ка другим страницама.

Чим неки од појмова прерасте кратко објашњење, онда он треба да добије посебну страницу и треба направити вишезначну одредницу.

Црвени линкови[уреди | уреди извор]

Треба водити рачуна када се додају непостојећи чланци (црвени линкови) у списак на вишезначној одредници. Нема потребе оптерећивати страну свим могућим појмовима, када већина чланака неће никад бити написана. На пример, доста појмова би се појављивало као наслов песме, али о великој већини песама не пишемо чланке, тако да их нема смисла набрајати.

Именовање вишезначне одреднице[уреди | уреди извор]

Неки појмови имају примарни појам, тј. појам за који се уредници слажу да је примарно значење (на пример Јабука).

У оваквим случајевима вишезначна одредница треба да има назив Појам (вишезначна одредница), као на пример Јабука (вишезначна одредница).

У осталим случајевима када не постоји сагласност око примарног појма, сама страница названа Појам треба да буде вишезначна одредница. Пример за то може да буде вишезначна одредница Зета. Такође врло чест случај је да се више особа зове исто, а да ни једна није много популарнија или важнија од друге. И у таквим случајевима треба правити вишезначну одредницу без примарног значења. .

Именовање тематских страна[уреди | уреди извор]

За именовање појединачних појмова може да се користи више приступа. Уколико постоји пун назив појма који може да се користи, онда треба користити то име. Уколико такво име не постоји, онда треба ставити додатни описно име у заграде (на пример Јабука (острво)). Треба бити пажљив, тј. водити рачуна да име у загради једнозначно и што краће описује тражени појам. На пример не треба користити Јабука (село), јер има више села са истим именом, већ треба користити има блиског места, тј. Јабука (Пријепоље). Примери за добра именовања истоимених појмова су Јупитер (планета) и Јупитер (митологија).

Око тих додатних описних имена треба поштовати принцип једнозначности, али ипак користити и принцип да је додатно име што једноставније и краће. Дакле не треба користити опис митолошки бог, већ је довољно уписати митологија.

За описна имена треба користити стандардна граматичка правила. Дакле појам у загради треба писати малим словом, осим ако се та именица пише увек великим словом.

За именовање људи различитих људи који имају исто име, погледати Википедија:Правила именовања/Људи.

Поправљање веза ка вишезначним одредницама[уреди | уреди извор]

Приликом поправљања веза ка вишезначним одредницама, корисно је искористити страницу Посебно: WhatLinksHere доступну преко везе Шта је повезано овде из главног менија сваке Википедија странице (углавном на левој страни). Аутоматски програм из пакета пајвикипедија, пролази кроз све те чланке аутоматски.

Везе ка вишезначним одредницама[уреди | уреди извор]

Правило је да у тексту треба избегавати линкове ка вишезначним одредницама, из разлога што то смањује разумљивост текста. Изузетак од тог правила је да се линк ка другом вишезначном појму који потпада под честе словне грешке може укључити на основну ВО у категорију Види још. То је поготову случај уколико постоје две вишезначне одреднице са сличним именима особа (нпр. Драган и Драгомир).

Уколико ипак морате направити такву везу, савет је да се то користи преко везе која изгледа као Појам (вишезначна одредница) да би се читаоцу јасно ставило до знања куда га веза води. Уколико такав чланак не постоји јер вишезначни појам нема примарно значење, треба направити такву страницу.

Наравно, изузетак су и шаблони за усмеравање ка вишезначној одредници који су објашњени горе.

Сврха вишезначне одреднице јесте да усмери читаоца који је ту случајно дошао или из разлога недовољног познавања појмова, тако да није велики проблем ако такве везе постоје.

Википедијин софтвер има функцију налажења страница које су сирочићи, тј. на које ни једна друга страна не показује. За стандардне странице то јесте проблем, али за вишезначне одреднице то је управо пожељно. Циљ је да википедија посједује што више вишезначних одредница на које ни један чланак не показује тј. да википедија посједује што мање вишезначних одредница на које остали чланци показују. Изузетак су наравно, чланци који употребљавају следеће шаблоне: Шаблон:Друго значење2, Шаблон:Преусмери.

Друга значења[уреди | уреди извор]

Otheruses је скуп шаблона који омогућавају лакше повезивање вишезначних одредница.

Постоје 3 оваква шаблона и то су:

 • {{Otheruses}} — На име чланка додаје "За остале употребе, погледајте име чланка (вишезначна одредница). Нпр. на чланку Африка даје За остале употребе, погледајте Африка (вишезначна одредница).
 • {{Otheruses2}} — Код њега треба додати на који појам хоћемо вишезначну одредницу. Нпр. {{Otheruses2|Африка}} даје на било ком чланку За остале употребе, погледајте Африка (вишезначна одредница).
 • {{Otheruses3}} — Води ка чланку без наставка (вишезначна одредница). Нпр. {{Otheruses3|Македонија}} додаје на било ком чланку За остале употребе, погледајте Македонија.
 • {{Redirect}} — Када се страница на коју сте можда кликнули преусмерава на ону на којој се налазите и како постоји још сличних појмова везаних за ту тему. Нпр. {{Redirect|Африка}} додаје на било ком чланку „Африка” се преусмерава овде. За остале употребе, погледајте Африка (вишезначна одредница).

Међујезичке везе[уреди | уреди извор]

Чисте вишезначне одреднице требају да имају међујезичке (односно интервики) везе искључиво ка вишезначним одредницама на другом језику. Не треба да показују ка једном од могућих значења са списка, чак и ако вишезначна одредница на другом језику не постоји.