Марама

С Википедије, слободне енциклопедије
Украјинка у марами.jpg

Марама је одевни предмет који се користи за покривање главе, и то пре свега жене. Користе се за разне сврхе: за заштиту од хладноће, као модни детаљ, да се сакрије ћелавост, из скромности, или других облика друштвених конвенција.

Врсте[уреди | уреди извор]

Све мараме се пре свега могу поделити према материјалу од којих су направљене. Најчешће се користе: вуна, лан, памук, свила и др. Зависно од материјала носе у различитим годишњим добима.

Намена[уреди | уреди извор]

Мараме имају изузетан религијски значај. У хришћанству је пре свега присутно у Православним црквама и у мањим традиционалним католичким заједницама. Незаобоилазан је део муслиманске вере, те готово све жене у земљама Блиског истока носе као свакодневни одевни предмет [1]. Један од стандардних одевних предмета жена и на нашим просторима. То се посебно односи на жене старијих доби као и за сеоске крајеве[2] .

Изражена је примена мараме и као модни детаљ пре свега у зимским месецима. Ипак иако је превасходна намена покривање главе, мараме се користе и као детаљ преко друге одеће [3], али и у летњим месецима[4].

Црну мараму, познату и као шамија (величине 105 х 105 см), жене у Србији носиле су а и данас носе у некм крајевима у знак жалости за изгубљеним њима блиским особама, најмање 40 дана од дана смрти покојника, а старије жене и до краја живота.[5]

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]