Матеј Граматик

Матеј Граматик (XVI в.), бугарски и српски средњовековни писац.

Живот и књижевни рад[уреди | уреди извор]

Угледан софијски трговац, велики ламбадарије (свећоносац) софијске митрополијске цркве, написао је српскословенском редакцијом (ресавског правописа) стилски и поетски изванредно Житије Николе Софијског (између 1555. и 1564), по угледу на Мученије Ђорђа Кратовца свога земљака Попа Пеје. Као и Ђорђа Кратовца, софијског обућара Николу Турци су 1555. убили јер се одупро потурчивању. И ово дело, као и Пејино Мученије, писано је у духу ранохришћанских „acta martyrum“, мученичких дела хришћанских светитеља, која су претходила настанку житијног жанра, и прожето је свешћу о смислу исповедног живота и мученичке Николине смрти, чији је отпор исламском угњетавању заједнички мотив у јужнословенским књижевностима XV и XVI в. Дело је, више у проповедничком него полемичком тону, окренуто новом, градском и занатлијском сталежу, и надахнутим описима природе, историје и околине града у коме је светитељ живео.

Граматиков аутограф није сачуван. Најстарији данас познати препис начинио је свештеник Лазар из Кратова већ 1564, исте године када је житије и написано.[1] Овај податак говори нам и о популарности Граматиковог дела у српским крајевима.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ T. Krstic, Contested Conversions to Islam, Narratives of Religious Change in the Early Modern Ottoman Empire, p. 210

Литература[уреди | уреди извор]

  • Димитрије Богдановић: Историја старе српске књижевности, Београд, СКЗ, 1980.
  • Дејан Михаиловић: Византијски круг (Мали речник ранохришћанске књижевности на грчком, византијске и старе српске књижевности), Београд, „Завод за уџбенике“, 2009, стр. 130.